Week 16 16 april
Beste klanten, Volgende week is het meivakantie. De week na Pasen is de winkel één week gesloten en zijn er één week geen pakketten.
Alle klassen zijn afgelopen week aan het planten geslagen: de 7e klassen sla en vroege kolen, de 8e klassen koriander, dragon en ananassalie. Er komt best wat bij kijken zoals de afstand in en tussen de rijen, het netjes op een lijn werken met je overbuur, de plantdiepte en de manier en mate van aanduwen. En dan ondertussen opletten dat je niet met je laarzen de plantjes in het bed achter je vertrapt. Maar het is gelukt, een dikke 5.000 plantjes staan in de grond.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Maribelle, sinaasappel Valencia, kiwi en banaan en voor midden een doosje aardbeien.
Groente groot: zoete bataat wit, krielaardappeltjes, paksoi, komkommer, bosui en een verse bosknoflook (VW).
Groente midden: zoete bataat wit, krielaardappeltjes, paksoi, komkommer.
Groente klein: zoete bataat wit, krielaardappeltjes, paksoi, komkommer.
Recepten van Michiel onze receptionist:
Salade van krielaardappelen gezouten komkommer en salsa verde
500 gr kriel aardappelen, 2 komkommers, 1 bosui, ½ bos bladpeterselie, 2 el kappertjes, 1 el Dijon mosterd, 1 el rode wijnazijn, 1 ½ dl olijfolie, peper, zout, 1-2 teentjes knoflook, ½ bos basilicum, 1 tak verse munt, 1-2 eetlepels cornichons(kleine zure augurkjes). Eventueel: 1-2 ansjovisfilets (in olie), fijngehakt (voor een meer umami smaak)
Kruiden voorbereiden: Was de verse kruiden goed en dep ze droog. Pluk de blaadjes van de steeltjes (de zachte steeltjes van de peterselie kunnen eventueel ook gebruikt worden voor meer smaak). Hak de kruiden fijn met een scherp mes. Je kunt dit ook in een keukenmachine of met een staafmixer doen, maar pas op dat je het niet te fijn maalt tot een puree. Een beetje textuur is lekker.
Overige ingrediënten toevoegen: Doe de fijngehakte kruiden in een kom. Voeg de fijngehakte knoflook, kappertjes en cornichons toe. Smaakmakers toevoegen: Meng de mosterd en de rode wijnazijn (of citroensap) door het kruidenmengsel. Olie toevoegen: Voeg langzaam de extra vierge olijfolie toe terwijl je roert of mixt met een vork. Blijf roeren tot je een mooie, gebonden saus hebt. De hoeveelheid olie kun je aanpassen naar je gewenste dikte. Op smaak brengen: Breng de salsa verde op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Proef en voeg eventueel meer azijn, mosterd, zout of peper toe naar wens. Als je ansjovis gebruikt, voeg deze dan nu toe en meng goed. De salsa verde is nu klaar om te serveren. Laat de smaken eventueel nog even intrekken in de koelkast voor een nog intensere smaak.
Kook de krielaardappeltjes in de schil en laat ze als ze gaar zijn goed door stomen. Laat ze vervolgens afkoelen op een grote schaal zodat de warmte uit de aardappel kan. Halveer ze en doe ze in een saladekom. De grote exemplaren snij je in vier stukken. Halveer de komkommer en leg deze met de binnenzijde op je snijplank. Strooi nu op deze kant wat zout en maal er wat zwarte peper overheen en laat dit intrekken, dit duurt ongeveer 5 minuten. Daarna snijd je de komkommer in schuine halve manen en doe je ze bij de krielaardappelen. Nu maak je de aardappelsalade af met de salsa verde en dresseer je de salade op een schaal. Voor het garnituur heb je wat blaadjes basilicum en peterselie overgehouden. Ook lekker is om wat bosuitjes fijngesneden over de salade heen te doen. Serveer er eventueel wat crostini van oud brood bij.
Puree van zoete bataat met verse knoflook en gewokte paksoi
1 kg zoete bataat, 1 tak tijm, 1 tak rozemarijn, peper, zout, olijfolie, verse knoflook, bosuitjes, 1 paksoi, zonnebloempitten, sesamolie.
Neem de zoete bataat en schil deze, snijd de bataat nu in gelijke stukken en leg ze op een ovenplaat. Hak de tijm en rozemarijn zo fijn mogelijk nadat je de blaadjes en naaldjes van de tak hebt gehaald. Bestrooi nu de zoete bataat met de fijngehakte kruiden. Doe er ook wat peper, zout en olijfolie overheen en meng het geheel zodat alle smaken goed verdeeld zijn en de aardappeltjes lekker gekruid zijn. Rooster ze nu in de oven op 160 graden Celsius, ongeveer 15 a 20 minuten. Totdat ze mooi bruin en zacht zijn. Nu neem je een passe vite of een keukenmachine en
maal je van de aardappelen een puree, daarna doe je de puree terug in een pan en maak je de puree verder op smaak met wat peper, zout en olijfolie. De puree kun je in de pan warm houden. Rooster de zonnebloempitten in een dun laagje olie in een pannetje en bestrooi ze met wat peper en zout terwijl ze nog warm zijn. Snij nu de paksoi los van de stronk en was de bladeren zorgvuldig in ruim water. Droog de bladeren eventueel met behulp van een sla centrifuge, je kunt ze ook gewoon laten uitlekken. Zorg in ieder geval dat ze goed droog zijn, want dat is beter als je ze wilt wokken. Snij nu grove stukken van de paksoi en maak je wok goed heet met wat zonnebloemolie. De truc van het wokken is dat de olie goed heet moet zijn en de bereiding zo kort mogelijk. Wok de paksoi dus kort maar krachtig in de hete olie, ikzelf hou ervan als er nog stevigheid in het blad zit. Serveer de paksoi bovenop de warme puree en snijd wat verse knoflook, bosui fijn om samen met de geroosterde zonnebloempitten bovenop de paksoi te serveren.