Week 19 2024, bosknoflook, Chinese kool, komkommer, zoete bataat, NL-BIO-01

Week 19                                                                  8 mei 2024 

Beste klanten, deze week van 8 mei t/m 13 mei, is weer een normale week met winkel en pakketten. Ook op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, is de winkel open.

Deze week zijn er in onze winkel de eerste eigen voorjaarsbosbietjes. Helaas nog niet voldoende voor in alle pakketten. Wel in het pakket Chinese kool. Let op, het is voorjaarskool! Dus met veel, goed eetbaar, maar los groen buitenblad. Deze week onze laatste verse bosknoflook, april volgend jaar nieuwe oogst.

Deze week in het pakket:

Fruit: Jonagold appel, Valencia sinaasappel, banaan, grapefruit en voor midden een bakje blauwe bes.
Groente groot: knoflook vers, zoete bataat, komkommer, avocado, Chinese kool en kropsla.
Groente midden: zoete bataat, komkommer, avocado, Chinese kool en kropsla.
Groente klein: knoflook vers, zoete bataat, komkommer, avocado, Chinese kool.

Recepten van Michiel Willems, onze huisreceptionist.

Tortilla van bataat en taleggio met waterkers

1 ui, 4 stuks bataat, 2 stengels knoflook, 6 eieren, taleggio, 1 bosje waterkers, peper en zout, olijfolie.

Fruit de ui en voeg de geschilde en in gelijke blokjes gesneden bataat toe. Laat de aardappel mee garen tot het geheel bijna gaar is en voeg de gesneden stengel knoflook toe. De buitenste schil van de knoflook moet je pellen, dat is wat stug. De ui, bataat en de knoflook mogen niet kleuren. Maak het geheel op smaak met wat peper en zout.
Tik de eieren los en voeg ze toe aan de bataat, draai de pan en hou de pan een beetje schuin, zo verdeelt het ei zich goed over de pan. Draai het vuur laag en laat het ei stollen. Als het in het midden niet goed stolt, kun je een deksel gebruiken om het ei goed gaar te maken. Dit duurt ongeveer 6 à 10 minuten op laag vuur. Neem een groot bord en flip hierop de tortilla, leg nu dunne plakjes taleggio op de tortilla en laat deze rustig smelten. Garneer het geheel met lekker wat waterkers, de waterkers is lekker pittig bij het zoete van de bataat.

Gesmoorde Chinese kool met gember, rode peper en koriander

1 Chinese kool, 20 gr gember, 1 ui , ½ rode peper, verse koriander, kikkoman sojasaus, sesamolie, bosknoflook.

Snij de Chinese kool in de lengte in vier stukken. Nu kun je de stronk gemakkelijk verwijderen en het buitenste blad, als het er niet mooi uitziet, weg doen. Snij de rest van de koolreepjes van ongeveer ½ cm dik. Snipper de ui fijn en zet deze zonder te kleuren aan in de pan. Hak de gember en rode peper fijn en voeg die wanneer de ui gaar is toe. Schil het buitenste blad van de bosknoflook, snij er schuine plakjes van en voeg ze toe aan de ui in de pan. Nu kan de kool erbij en smoor je op een klein vuur de kool.
Maak  het geheel op smaak met een eetlepel kikkoman sojasaus. Als de kool net niet gaar is, haal je deze van het vuur en doe je de kool in een kom zodat deze niet verder gaart in de pan. Snij er wat verse koriander bij en voeg wat druppels sesamolie toe.

Komkommerrolletjes met avocado en roomkaas

3 komkommers, 50 gr bieslook, 300 gr roomkaas. 2 avocado, peper en zout, kropsla, bos knoflook.

Neem de roomkaas en doe deze in een mengkom, doe er wat peper en zout bij om de roomkaas op smaak te brengen. Snij de bieslook in kleine open buisjes fijn maar hak de bieslook zeker niet want dan wordt de bieslook zwart en drassig. Schil het buitenste blad van de bosknoflook en snij er dunne schuine reepjes van. Voeg de knoflook en de bieslook aan de roomkaas toe en roer ze er voorzichtig doorheen. Je kunt er nog wat olijfolie bij doen om de roomkaas wat smeuïg te maken. Ook wat zeste van citroen doet het goed in dit mengsel.
Laat de roomkaas weer stevig worden in de koelkast. Snij nu lange dunne plakken van de komkommer en leg ze dakpansgewijs op een sushimatje of een stukje vershoudfolie. Verdeel de roomkaas aan het begin van de komkommer gelijkmatig in de lengte. Rol nu dmv het matje de roomkaas in de komkommer en leg het rolletje weer in de koelkast om op te stijven. Snij de rolletjes in gelijke stukken wanneer de kaas stevig is geworden. Serveer ze samen met de salade. 

Sticky toffee, dadelcake.

400 gr dadels zonder pit, 2 tl bicarbonaat, 100 gr boter, 100 gr basterdsuiker, 4 eieren, 1 vanillestokje, 350 gr zelfrijzend bakmeel.

Neem de dadels zonder pit en snij die in dunne reepjes. Laat de dadels 5 minuten weken op 6 dl water en 2 tl. bicarbonaat. Sla nu de zachte boter met  de basterdsuiker tot het wit is, dit is het gemakkelijkst met een handmixer.
Breek de eieren en meng het vanillegruis uit het stokje door de eieren. Laat eventueel het stokje een tijdje in het eimengsel staan, zodat er nog wat vanillesmaak vrijkomt. Verwijder het vanillestokje maar gooi het stokje niet weg. Spoel het af en laat het drogen om het vervolgens in de suiker te doen. Zo maak je je eigen vanillesuiker.
Doe de boter en het ei bij elkaar en meng dit goed. Dadels met het water eraan toevoegen. Het mengsel gaat in de schift. Vervolgens meng je het  zelfrijzend bakmeel er doorheen en nu trek je het mengsel weer uit de schift. Bekleed een lage bakvorm met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm. Afbakken op 180 graden Celsius, ongeveer 20 minuten lang. Laat de cake  afkoelen, de bovenkant moet plakkerig zijn. Dus niet omdraaien maar snijden in de vorm en stukken eruit scheppen, zo uit de vorm halen.