Beste klanten,
Na acht weken zomerse afwezigheid komen er weer leerlingen op de tuin. De 7e klassen beginnen bij de basis: een rondje lopen langs alle onderdelen van Vrij Waterland (groente- en kruiden teeltvelden, rijen klein fruit, theorie- en kooklokaal, winkel, inpakruimte en kassen) en ze krijgen uitleg over het gebruik van de verschillende gereedschappen en over de regels op de tuin. Voor de 8e klassen is dat allemaal al bekend, zij gaan direct de eerste schoolweek aan de slag in de kruidentuin. Wij verheugen ons op de reuring die de leerlingen met zich meebrengen en verwelkomen hen hartelijk.
Inhoud groentepakketten
Het is nog niet zo makkelijk om precies te weten wat er van het land in de pakketten gaat. Vooral de hoeveelheden.
Vandaar wel de ingrediënten maar nog niet de verdeling in het pakketten: tomaten (cherry en rond), sla, courgette, sperziebonen, (groene, rode en punt-) paprika, aubergine, bloemkool.
Deze week inhoud fruitpakketten ook nog niet bekend.
Gesloten taart gevuld met ratatouille met groentenjus (pithiviers)
Deeg: 250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, zout, 80 gr yoghurt.
Haal de boter uit de koelkast en laat de boter op temperatuur komen. Doe de bloem in een beslagkom en voeg het ei, zout, yoghurt en de boter op kamertemperatuur toe.
Kneed van hiervan een niet plakkerig, homogeen deeg, indien het plakkerig aanvoelt voeg je wat bloem toe. Het deeg kun je daarna minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten. Wikkel het in een vochtige doek of wat plastic folie.
1 ui, 1 teen knoflook, 1 courgette, aubergine, 1 groene puntpaprika, 1 rode puntpaprika, 3 tomaten, olijfolie, peper, zout, tijm, rozemarijn, 2 eidooier.
Snipper de ui fijn en zet deze aan in een grote braadpan, als de uien gaar en goudgeel zijn voeg je de knoflook toe en laat je deze even meebakken. Draai het vuur laag en laat het rustig doorgaren. Snijd de aubergine in kleine blokjes en strooi er wat zout overheen voordat je ze toevoegt aan de uitjes. Hak de tijm en rozemarijn blaadjes fijn en voeg ze toe aan de aubergine. Laat alles rustig doorpruttelen. Snijd wat kleine stukjes tomaat en voeg dit samen met wat olijfolie toe. Nu mag alles gaar en wat droog worden zodat dadelijk de vulling niet te nat gaat worden. Snijd nu de puntpaprika en de courgette in kleine blokjes en voeg deze toe aan de vulling. Maak de vulling op smaak met peper en zout en laat het geheel afkoelen.
Neem het deeg uit de oven en rol er in 2 keer een dunne gelijkmatige plak deeg van, daarna steek je er ovale of ronde vorm uit van ongeveer 17 centimeter. De bedoeling is dat je uit iedere plak deeg 4 ronde vormen haalt. Bestrijk er vier met eidooier en leg er een stevige lepel afgekoelde ratatouille op. Neem een ander onbestreken pak en leg deze over de ratatouille naar beneden op de bestreken plak deeg. Duw nu met je vingers de deeg op elkaar en zorg dat het goed sluit. Leg de pithiviers op een bakpapier op een ovenplaat en versier de pithivier met het overgebleven deeg. Reepjes, rondjes, golfjes, het maakt niet uit, maak er wat moois van. Bestrijk de pithivier met het overgebleven eidooier en bestrooi het deeg met wat grof zeezout en gemalen peper. Zwarte sesam of nootjes kan natuurlijk ook. Ook belangrijk om te weten is dat je natuurlijk ook bladerdeeg kunt kopen voor dit gerecht. In dat geval rol je het bladerdeeg nadat je het hebt uitgestoken nog even licht uit met de deegroller.
Bak de pithiviers af op 180 graden Celsius, totdat het deeg mooi goudbruin is en gaar.
2 eetlepels olijfolie, 2 uien, grof gesneden, 2 wortels, in stukken, 2 stengels bleekselderij, in stukken, 4 teentjes knoflook, gepeld en geplet, 1 laurierblaadje, takjes tijm en rozemarijn, 1 eetlepel tomatenpuree, 100 ml rode wijn, 1 liter groentebouillon, peper , zout, 1 eetlepel maïzena
Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de grofgesneden ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn. Dit is de belangrijkste stap voor een goede smaak. Voeg de knoflook, laurier, tijm en rozemarijn toe en bak nog een paar minuten tot het lekker ruikt. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Blus de pan af met de rode wijn (als je die gebruikt) en schraap de aanbaksels van de bodem los. Giet de groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 30 tot 45 minuten zachtjes pruttelen. Zeef de jus. Druk de groenten goed aan in de zeef om alle sappen eruit te krijgen. Wil je de jus dikker maken? Meng de maïzena met een klein beetje koud water tot een papje en roer dit door de warme jus. Breng de jus nog even aan de kook tot hij de gewenste dikte heeft. Je kunt de groentenjus ook monteren met een klontje boter, dit geeft wat meer rijkdom aan de jus. Breng de jus op smaak met peper en zout.