Week 38 2023. Kikkererwten met artisjok, lavas en snijbiet, Rijstnoedels met eryngii, paksoi, koriander en sojadressing, Bietensoep met komijn en yoghurt NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 38                                                                                       20 september 2023

Beste klanten,

Deze week weer tomaten in uw pakket. De oogst is overvloedig en ons afzetgebied is beperkt tot abonnementhouders en winkelklanten. Er zit dus niets ander op dan iets meer in de tassen te stoppen dan gebruikelijk. Zie het maar als compensatie voor die andere keer dat het misschien een beetje tegenviel. Als je er net zo dol op bent als ik is het heerlijk. De keren dat ik thuiskom met enkele kilo’s tomaten maak ik er een heerlijke basissaus van. Zuiver tomaat, zonder water, opzetten met een paar stukken ui, een lepeltje korianderzaad, en een bouillonblokje. Eventueel een paar stukken pompoen of bataat. Half uurtje zacht laten koken, dan de blender erdoor. Voor de kleinkinderen (die niet van schilletjes houden) druk ik het geheel door een zeef. En klaar is een voortreffelijke basis voor soep en saus. Ik verdeel de zaak in bakjes en dat gaat als voorraad de vriezer in. Maar het lekkerste is toch wel diezelfde dag verse tomatensoep van deze pure tomaten.     

Deze week appel, druiven, banaan en peer in het fruitpakket.
Groente groot: tomaat, artisjok, eryngii paddenstoelen, avocado en rode biet.
Groente midden: tomaat, artisjok, eryngii paddenstoelen, avocado en rode biet.
Groente klein: tomaat, eryngii paddenstoelen, avocado en groene paprika.  
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.

Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist

Kikkererwten met gebakken artisjokken, lavas en gestoofde snijbiet

200 gr kikkererwten, 2 uien, 1 teen knoflook, 50 gr boter, 3 artisjok, ½ bosje lavas, 1 dl groentebouillon, 200 gr snijbiet, citroen.

Om de kikkererwten goed te kunnen koken moet je ze 24 uur van tevoren weken. Zet de kikkererwten daarna op met een teentje knoflook en een blaadje laurier. Voeg er nog geen zout aan toe want anders koken de erwten kapot en dan heb je kikkererwtenpuree. Zet eerst een bak met water en het sap van een halve citroen klaar. Neem nu de artisjok en snij de bovenste laag van de bloem eraf, dit is bij grote artisjokken ongeveer 5 cm. Nu kun je ze op de platte kant op je snijplank zetten en de grove bladeren met een kartelmes met de bolling van de artisjokken mee afsnijden. Daarna neem je de steel vast en snij je de bladeren weg die niet mooi geel zijn. Snij niet te veel, maar ook zeker niet te weinig weg, want de bodem en de binnenste bladeren zijn lekker maar daaromheen is alles stug en bitter. De steel van de artisjok biedt een goed handvat om de artisjok vast te houden. Nu moet je met behulp van een lepel het zogenaamde hooi verwijderen. Met wat kracht kun je dit met een lepel eruit schrapen en scheppen. Snij nu snel de steel eraf en doe de schone artisjokkenbodem in het citroenwater zodat deze niet verkleurt.

Nu maak je de snijbiet schoon en snijd  je er stukken van 1 cm van, deze stukken kun je nu goed stoven. Wanneer de kikkererwten gaar zijn haal je ze van het vuur en voeg je zout aan het water toe, hierdoor krijgen de erwten smaak en je laat ze ongeveer 5 minuten staan alvorens je ze afgiet. Bij het afgieten bewaar je 5 % van het kookvocht en dat vocht voeg je aan de groentebouillon toe. Snij nu de artisjokken in puntjes en bak ze goudgeel in een beetje boter. Maak ze op smaak met peper en zout en houd ze warm.

Zet nu de bouillon op en laat dit koken, doe de rest van de boter erbij en monteer de bouillon met de boter. Dit betekent dat je de bouillon een beetje bindt met de boter, dit doe je het beste met behulp van een staafmixer, maar met een lepel of garde gaat het ook. Voeg nu de kikkererwten toe en doe de snijbiet erbij. Maak het samen warm en snijbiet zal ook op deze manier snel gaar zijn. Daarom moet je niet meer koken, alleen opwarmen. Snij de lavas in dunne repen en voeg deze aan het gerecht toe. Dresseer de erwten in een schaal en presenteer de mooie goudgele artisjokken bovenop. 

Rijstnoedels met eryngii, paksoi, koriander en sojadressing

1 pakje rijstnoedel, 200 gr eryngii, 1 paksoi, 1 bos koriander, 4 sla uitjes, kikkoman sojasaus, rode peper, olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 limoen.

De rijstnoedels in een ruime pan met kokend water en wat zout doen en een paar minuten laten wellen. Meestal 3 minuten, dat is voldoende, goed koud spoelen en met een beetje aanhangend vocht in een grote saladekom doen, het is goed om ze af en toe even om te scheppen anders kleven ze toch snel aan elkaar. Snijd de eryngii in de lengte in vier en bak ze kort in een koekenpan met een beetje peper en zout. De paddenstoel heeft een zacht aroma en heeft vooral veel stevigheid en is lekker voor de bite in het gerecht. De paksoi snijden en kort even wokken zodat net het rauwe er vanaf is maar niet te ver garen.

Neem voor de dressing het sap van de limoen en doe er twee scheutjes sojasaus bij. Snijd de rode peper en de uitjes en doe ze bij het sap, kneus de knoflook en hak de knoflook fijn. Doe deze ook bij het sap, neem nu ongeveer 2 dl olijfolie en maak de dressing hiermee af. Nu kun je de rijstnoedels, paksoi, eryngii en de dressing bij elkaar voegen en rustig met elkaar mengen. De verse koriander gebruik je om de noedels mee te garneren.  

Bietensoep met komijn en yoghurt

1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel komijnzaad, 750 gr bietjes, 1 aardappel, 1,25 l water, 3 el rode wijnazijn of liever sherryazijn, ½ bos platte peterselie, 100 gr zelf uitgehangen yoghurt of griekse yoghurt, peper en zout  

Snipper de ui fijn en zet deze aan in een grote soeppan, als de ui gaar is maar niet gekleurd doe je er de knoflook en het komijnzaad bij. Dit laat je zachtjes mee garen, in de tussentijd kun je de aardappel schillen en in blokjes snijden. Ook de bietjes schil je en snijd je in blokjes, doe alles in de pan en blus het af met de azijn en vervolgens het water. Breng de soep aan de kook en laat de aardappel en bietjes gaar worden, dit duurt ongeveer 20 minuten. Neem de blender of staafmixer en maal de soep fijn. Druk de soep door een zeef en zet de soep weer op een klein vuur. Nu maak je de soep af met een flinke scheut extra vierge olijfolie, peper en zout. Serveer de  soep met een lepeltje yoghurt erin.

Het zelf uithangen van yoghurt is eigenlijk leuker, het kost alleen wat tijd en je hebt een kaasdoek nodig. Echter, de yoghurt is op vele manieren nog te gebruiken in de keuken en indien de yoghurt tot labne (hangop) is geworden ook goed houdbaar.