Week 45-2025: Chinese kool, pompoen, granaatappel, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 45: 5 november 

Beste klanten, deze week is de laatste knolselderij van het land gehaald door de leerlingen van de 7e klassen. De oogst daarvan is best een pittige klus voor ze: eerst snijd je met een mes schuin de wortels door aan de grond, dan verwijder je slecht uitziend blad, vervolgens schrob je de knol schoon met water en een stevige borstel en snijd je overtollige wortels eraf. Allemaal handwerk waardoor geen enkele knolselderij er hetzelfde uitziet.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Topaz, peer Concorde, clementine, kiwi.
Voor midden ook: granaatappel.

Groente groot: rode biet, aubergine, Chinese kool, pompoen, pastinaak, puntpaprika.
Groente midden: knolselderij, rode biet, aubergine, Chinese kool, pompoen.
Groente klein: rode biet, aubergine, pastinaak, puntpaprika

Recepten van Michiel, onze receptionist:

Chinese koolrolletjes gevuld met geroosterde pompoen en feta

1 Chinese kool, 500 gr pompoen , pompoenpitten, 1 ui, 1 teen knoflook, 100 gr feta, 1 tl venkelzaad, ½ rode chilipeper, olijfolie, peper en zout , 4 takjes vers korianderblad, 1 blad djeroek poeroet (limoenblad)

Neem de Chinese kool en snijd deze in de lengte in twee delen.  Zet ondertussen een grote pan water op met voldoende zout in het water en breng deze aan de kook. Verwijder de stronk van de kool delen en hou de grote bladeren apart van het fijne blad aan de binnenkant. De grote bladeren blancheer je kort, zodat ze soepel worden en buigzaam. Ze moeten niet te gaar worden dus het is belangrijk dat je ze nadat je ze gedompeld hebt in het kokende water, ze meteen weer terug koelt in koud water. Het liefst met wat ijs in het water. Laat ze ook niet te lang in het water liggen want anders verlies je smaak en vitamine, en dat zou zonde zijn.

Snipper het uitje en zet het aan in een pan met wat olijfolie, hierbij kun je het limoenblad meteen toevoegen, de uitjes mogen niet kleuren maar moeten rustig gaar worden. Hak de rode peper en het teentje knoflook, voeg ze samen met de venkelzaadjes toe aan het uitje en laat hier alle smaken rustig door trekken en een worden.

Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 centimeter bij 1 centimeter en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Doe wat olijfolie, peper, venkelzaad en zout op de pompoen en rooster de pompoen gaar en bruin in een voorverwarmde oven op 170 graden Celsius, ongeveer 20 minuten lang.

Voeg de geroosterde pompoen toe aan de uitjes en meng alles goed door elkaar. De pompoen mag best een beetje zacht worden en stukjes kunnen ook wel een beetje puree worden, dat maakt het rollen alleen maar gemakkelijker.

Neem nu een sushi matje of wat vershoudfolie en beleg dit met de Chinese koolbladeren. Wissel het dikke einde van de kool om en om af met de dunne toppen van de kool. Leg op de kool wat blaadjes verse koriander. Daarna schep je met een eetlepel wat pompoen op de kool en brokkel je wat feta op de pompoen. Dan rol je met behulp van het sushimatje of de vershoudfolie de pompoen in de kool op.
Zorg voor een mooi rond niet te dik rolletje. Leg het rolletje in een ovenschaal en besprenkel het met wat olijfolie en een klein beetje water. Warm de rolletjes op in een oven van maximaal 140 graden Celsius.

De pompoenpitten rooster je in een pannetje met een beetje olie tot ze lichtbruin zijn en doe er wat grof zeezout op als je ze in een bolzeef laat afkoelen. Als de rolletjes warm zijn. serveer je ze op een bord en doe je er wat van de pompoenpitten op.

Alkmaarse gortsalade

500 gr Alkmaarse parelgort
Spoel de gewenste hoeveelheid parelgort grondig af onder koud stromend water in een zeef om los zetmeel te verwijderen en te voorkomen dat de korrels aan elkaar plakken.  Doe de parelgort in een pan met ruim water met zout of bouillon (ongeveer 1:3 verhouding).  Breng het water aan de kook en zet het vuur daarna laag, leg de deksel op de pan en laat de parelgort zachtjes sudderen. Kook de gort in ongeveer 40 tot 50 minuten gaar, totdat deze zacht is maar nog een lichte bite heeft. Giet de gort af, in een vergiet, en laat deze uitlekken voordat je hem gebruikt in een salade.

Garnituur voor de salade

1 granaatappel, 30 gr zonnebloempitten, 3 el olijfolie, peper uit de molen, 1/3 bos platte peterselie

Klop de granaatappel uit de schil en verwijder het witte gedeelte van de binnenkant van de granaatappel. Zet een klein pannetje met een laagje zonnebloemolie erin op het vuur, doe hierin de 30 gr zonnebloempitten en zorg dat de pitten net onder staan. Laat ze bruin kleuren, zorg dat je ze niet te donker in de pan laat worden want ze kleuren nog wat na. Doe ze in een zeefje als ze mooi gekleurd zijn. Doe er meteen wat zout en peper op dan het zout mooi rond de pitten zit. Was de peterselie en maak de peterselie droog, snij de blaadjes grof in reepjes.
Meng de garnituur door de parelgort en klaar is je salade.

Week 50                                                                                                               14 dec 2022

Beste klanten, na de kerst vindt u de recepten op www.vrijwaterland.nl .

In de winkel liggen dan nog enkele tastbare exemplaren voor de liefhebbers.

Buiten de winkel hangt inmiddels een mededelingenkastje met daarin de receptenbrief.

 

Kerstvakantie:

Week 52 en de eerste week van januari 2023 is de winkel gesloten

Er zijn dan twee weken geen pakketten. 11 januari staan de pakketten weer voor u klaar.

 

           

fruitpakketten: appel, sinaasappel, mandarijn en kakifruit. In het midden pakket ook peer.

In het grote groentepakket:  zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

en een bakje kiemen spicy.

 In het midden pakket : zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

 In het kleine pakket: zuurkool, bataat, avocado, wilde wortel, groenselder

Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

 

Van Doreth onze receptioniste:

Volgens mij heb ik het al eerder gezegd: Er zit té weinig tijd in een dag!! Er zijn zoveel dingen die ik wil doen!! Het huis(houden) op orde houden, sporten, wandelen, lezen over voeding, recepten zoeken, koken, kletsen met vriendinnen, samenzijn met het gezin, af&toe een beetje lummelen, mooie boeken lezen en dan alles ook graag met aandacht en liefde… Of ik wil misschien teveel??

JACHTSCHOTEL

500gr rundergehakt, 2 á 3 goudrenetten, 2 pakjes zuurkool, 3 uien, 2tl kaneel, 1t paprikapoeder, 1tl kurkuma, 1tl kerrie, 1tl nootmuskaat, peper en zout naar smaak, 1kg aardappelen, 1el kokosolie en een flinke klont roomboter.

Schil de aardappelen en kook gaar. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit in de kokosolie in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en maak het los met een houten spatel en voeg de kruiden toe, roer door en laat rustig bakken, roer af en toe door. Schil de appels en snijd in dunne plakjes. Voeg toe aan het gehakt en roer door. Giet de aardappelen af, vang een beker kookvocht op. Stamp ze fijn, voeg een flinke klont roomboter, peper en zout en net zoveel kookvocht toe, tot je een smeuïge puree hebt. Pak een grote ovenschaal en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Knip de pakjes zuurkool open en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verspreid vervolgens de zuurkool losjes over het gehaktmengsel. Verdeel de aardappelpuree erover, strooi er eventueel wat paneermeel over en zet 30minuten op 180grC in een voorverwarmde oven.

ZUURKOOL POMPOENSCHOTEL

500g zuurkool, 1 kg pompoen (schoon), 200g gerookte spekreepjes, 300g gehakt, 50g pijnboompitjes,1 00 g crème fraîche, 1 prei, 1 bosje platte peterselie, 1 spaanse peper, 1 bouillonblokje, 150 g geraspte kaas.

Schil en schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze in een klein beetje water, zodat de pompoen net onder ligt, in ongeveer 15 min gaar. Verwarm een hapjespan en bak de spekjes goudbruin. Voeg het gehakt eraan toe en rul deze gaar. Snij ondertussen de prei in ringen en was het schoon in een vergiet onder koud water. Snij het pepertje fijn en bak deze mee. Hak de peterselie fijn en voeg deze toe samen met de groentebouillonpoeder. 

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer de pompoen gaar genoeg is, giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree. Schenk het vocht van het gehakt erbij en de crème fraîche roer dit goed door de pompoenpuree. Daarna meng je de uitgelekte zuurkool erdoor. Vet een ovenschaal in. Rooster in een koekenpan de pijnboompitjes goudbruin en roer deze door het gehakt. 

Leg eerst een dun laagje pompoen-zuurkoolpuree op de bodem van de ovenschaal  vervolgens het gehaktmengsel en daarop de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas. Bak de zuurkool-pompoenovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven.

GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET SPINAZIE EN GEITENKAAS

4 gewassen zoete aardappels, 300gr gewassen spinazie, 2el olijfolie, geraspte schil en sap van ½ citroen, 1tl paprikapoeder, snuf kaneel, zout en peper, 125gr zachte geitenkaas, 2 handen gehalveerde druiven.

Verwarm de oven voor tot 200gr. Leg de zoete aardappels op een kleine met bakpapier beklede plaat en rooster ze ongeveer 1 uur. Als je met een mesje moeiteloos in de aardappels kan prikken, zijn ze gaar. Halveer ze in de lengte en schraap met een lepel het grootste deel van de binnenkant eruit, maar laat een randje van ½ cm zitten binnen de schil.

Bak de spinazie in de olijfolie, blus hem af met het citroensap en druk het vocht er zo veel mogelijk uit. Hak de spinazie fijn.

Meng de gehakte spinazie met het zoete-aardappelkruim en voeg geraspte citroenschil, paprikapoeder, kaneel, zout en peper toe. Vul de lege aardappelhelften met het spinaziemengsel en leg ze terug op de bakplaat. Bestrooi de bovenkant met geitenkaas en de halve druiven. Zet de aardappels nog 10min terug in de oven zodat ze door en door warm worden en de kaas een bruin korstje krijgt. Bestrooi voor het opdienen met peper.

ZOETE AARDAPPEL SALADE

500gr zoete aardappel, olijfolie, 200gr trostomaten, 1 kleine rode ui, 15gr verse koriander, 1 groene galapeñopeper, 2 limoenen.

Verwarm de oven voor op 220gr. Was de zoete aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer 1cm dik en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de plakken in 20-30min gaar in de oven.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Snijd de koriander fijn en doe bij de tomatenblokjes, schep alles om. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de jalapeñopeper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer 1 limoen en pers de vrucht uit. Breng de tomatensalsa op smaak met de peper, het limoensap en eventueel zout. Snijd de andere limoen in parten. Schep de salsa over de zoete aardappel en serveer met de parten limoen.

SHAKSHUKA MET AVOCADO

1 grote ui, 2el olijfolie, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, 70 gr tomatenpuree, 400gr kerstomaten uit blik, ½ tl komijn, 1tl gerookt paprikapoeder, ½ tl chilivlokken, 3 eieren, 1 avocado, 3 takjes koriander, peper en zout.

Snipper de ui en fruit deze met de olijfolie aan in de pan. Snijd de paprika in blokjes en snijd de knoflook fijn. Bak gedurende 5min mee totdat deze glazig zijn.

Voeg dan de tomatenpuree, kerstomaten uit blik, komijn, paprikatpoeder end e chilivlokken toe en laat het geheel 10 tot 15min inkoken. Maak vervolgens drie kuiltjes in het mengsel en vul ieder kuiltje met een ei. Plaats de deksel op de pan en pocheer de eieren 3 tot 8min in het tomatenmengsel. Zodra het eiwit gestold is, is de shakshuka goed. Laat de eieren iets langer pocheren voor een harde dooier.

Schil en ontpit de avocado. Snijd de avocado in dunne plakken en hak de koriander grof. Garneer de bovenkant van de shakshuka met plakjes avocado en koriander.

Breng op smaak met peper en zout. Serveer met lekker brood om te dippen.