Week 46-2025: zoete bataat, pompoen, raapsteel, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 46: 12 november 

Beste klanten, deze week worden de allerlaatste tomaten geoogst van dit seizoen. Er hangen nog volop groene tomaten aan de planten maar door de lage temperaturen en het afnemende licht rijpen ze niet meer af. Alle groene tomaten die worden geoogst gaan naar De Wickevoorter Stadsboeren in Cruquius waar ze worden verwerkt tot chutney. De rode tomaten liggen deze week in onze winkel.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Topaz, peer Concorde, clementine, kakifruit.

Groente groot: zoete bataat, Sevilla aardappel, wortelpeterselie, raapstelen, taugé.
Groente midden: zoete bataat, Sevilla aardappel, wortelpeterselie, taugé.
Groente klein: zoete bataat, Sevilla aardappel, oranje pompoen.

Recepten van Michiel, onze receptionist:

Zoete aardappel met komijn en gestoofde palmkool

500 gr zoete aardappel, 1 tl komijn, 3 el  geraspte pecorino, 400 gr palmkool, 1 teen knoflook, 1 ui, olijfolie, zout, ⅓ rode chilipeper, 3 el pijnboompitten.

Schil de ui en snipper het uitje, verwarm de olijfolie in de bakpan en zet de ui aan. Hak de knoflook en voeg deze aan de ui toe als de ui glazig, zoet en gaar is. Snij de chilipeper en voeg deze ook toe en maak het geheel goed gaar. Voeg het  komijnzaad toe, schil de zoete aardappels en snij er blokjes van ongeveer 1 centimeter bij 1 centimeter. Doe deze vervolgens bij de ui en stoof de aardappeltjes gaar.

Neem de palmkool en haal de bladeren van de stelen, snijd de bladeren fijn en blancheer deze kort in een pan met ruim water. Na het blancheren en nadat je het water van de bladeren hebt laten lekken, voeg je de palmkool toe aan de aardappelen. Laat het geheel even verder stoven totdat alles lekker gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten met de deksel op de pan. Voeg eventueel wat vocht toe als het geheel te droog wordt. Maak alles op smaak met wat zout en peper en voor wat smaak voeg je wat olijfolie toe.

Rooster de pijnboompitten goudgeel in een pannetje met wat zonnebloemolie en zeef ze uit het pannetje door middel van een bolzeef. De overige olie vang je op in een metalen kom zodat deze kan afkoelen.

Doe de zoete aardappel met de palmkool in een ovenschaal of op een presenteerbord, garneer de schotel met pecorino en pijnboompitten.

Gesloten taart van pompoen met raapstelen

1 pompoen, 1 ui, 1 teen knoflook, 200 gr raapstelen, 1 tl venkelzaad, 2 el taggiasche olijf, 4 eieren, 4 el geraspte kaas.

ingrediënten voor het deeg:

250 gr tarwebloem, 25 ml  olijfolie, 75 ml  water, 1 klein ei, snufje zout.

Neem de tarwebloem, olijfolie en het ei en doe het in een beslagkom samen met een snufje zout. Meng het goed en voeg gaandeweg het water toe. Kneed er een homogeen soepel deeg van dat niet plakt. Indien het te droog aanvoelt doe je er water bij en indien het te nat is, doe je er bloem bij. Rol het in wat plastic folie en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Nu snipper je de ui en hak je de knoflook, zet de ui aan in een beetje boter, voeg de knoflook, venkelzaad en olijven toe en laat het geheel gaar worden. Snij de kleine blokjes pompoen, doe ze bij de ui, maak het geheel op smaak met wat peper en zout en doe wat water in de pan. Laat de pompoen zacht worden, het moeten nog wel blokjes zijn. Leg een deksel op de pan om dit voor elkaar te krijgen. Als de pompoen gaar is doe je de gewassen raapstelen erbij en laat je de raapstelen gaar worden door het hete pompoen. Laat de vulling afkoelen, het deeg ga je nu uitrollen, dit doe je het liefst met een pasta-roller maar met een deegroller kan het ook. Maak het zo dun mogelijk en steek 10 rondjes uit het deeg, 5  die groot zijn en 5 die 1 centimeter in diameter kleiner zijn. Leg nu op de grote rondjes een deel van de vulling ongeveer 2 centimeter dik, maak een ondiep kuiltje in de vulling en breek hier op een rauw ei, en strooi wat geraspte kaas. Leg er nog wat vulling boven op en daarbovenop het kleine rondje. Maak de randen van het kleine rondje  nat met een beetje water.  Vouw hierna de grote rondes naar boven en sluit het taartje. Maak in de bovenkant kleine gaatjes en bak de taartjes op een bakpapier in een hete oven. 210 graden Celsius, 18 minuten tot ze goudgeel zijn.