Weekbrief met info en recepten week 34 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

week 34                                                                                 23 augustus 2023

Beste klanten, met dit heerlijke zomerse weer groeien onze courgettes, komkommers en cherrytomaten met de minuut. Iedere dag oogsten we kruiwagens vol. En wat is het leuk dat we de pakketten kunnen vullen met alleen Vrij Waterland groenten! Daarentegen is de appeloogst in Nederland erg slecht dit jaar. Het is lastig om een lekker appeltje te vinden dat ook nog een tijdje op de fruitschaal kan blijven liggen. Maar niet getreurd, onze bramenstruiken hangen krom van de dikke vette bramen! Ze zijn te kwetsbaar om ze in de fruitpakketten te doen dus wees welkom om in de winkel een bakje te halen en/of lekker zelf te komen plukken.

In het fruitpakket: appels (Delcorf), pruimen (Reine Victoria), nectarines, kiwi en voor het midden pakket blauwe bessen.
In het grote groentepakket: andijvie, cherrytomaten, courgette, ui en witlof.
In het midden pakket: sperziebonen, eikenbladsla, groene puntpaprika, courgette en cherrytomaten.
In het kleine pakket: sperziebonen, cherrytomaten, groene puntpaprika en komkommer.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Zomerse groenteschotel van Maud

Courgette, ui, paprika, cherrytomaten, olijfolie extra vierge, rozemarijn (liefst verse), peper en grof zout. 

Snij courgette, paprika en ui in grove stukken en doe ze samen met de (hele) cherrytomaten in een ovenschaal. Strooi rozemarijn, peper en zout erover en giet er een flinke scheut olijfolie over. Schep de groenten om. Zet de ovenschaal 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Prik af en toe in de courgettes tot ze beetgaar zijn.

Gado gado van sperzieboontjes en andijvie en worteltje met pindasaus

400 gr sperziebonen, 200 gr taugé, 1 komkommer, 1 krop andijvie, 1 bospeen, 3 eieren

Ingrediënten voor de pindasaus:
6 eetlepels pindakaas, 125 ml water, 125 ml kokosmelk, 3 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel sambal 3 eetlepels limoensap, ½ takje sereh, 25 gr geroosterde gehakte pinda’s.

Blancheer de sperziebonen en halveer ze in de lengte, doe ze daarna in een grote kom om ze straks met de rest van de groenten te mengen. Was de taugé en laat deze goed uitlekken alvorens je de taugé bij de boontjes doet. Snij de komkommer in stukken en doe er wat zout op, vervolgens in de saladekom bij de boontjes. Maak de worteltjes schoon en snij er lange repen van meestal in vier, indien de wortel dikker is kun je ze ook in zes lange stukken snijden. Rooster de wortel in de oven met een beetje zout en olie, en maak af met wat korianderzaad uit de vijzel en sesamolie.
Halveer de andijvie en laat de bladeren aan de krop, de halve kropjes kun je nu goed in ruim water wassen. Verwijder eventueel de grove, niet zo mooie buitenste bladeren. Laat de andijvie goed uitlekken, je kunt ze ook voorzichtig uitslaan. Snij nu vanaf de wortel eerst de bladeren los van de krop en daarna in grove stukken. Meng de andijvie nu met de rest van de groenten in de grote slakom.
Doe voor de pindasaus de kokosmelk en het water bij elkaar, doe de sereh er fijngeslagen bij en laat op een klein vuur even wellen, zodat de smaak uit de sereh kan trekken. Haal de sereh uit de kokosmelk en voeg alle ingrediënten bij elkaar in het pannetje. Laat het langzaam al roerend aan de kook komen en laat het zeker niet te lang koken anders kan de saus gemakkelijk aanbranden

Kook de eitjes en leg ze op de groenten serveer er wat kroepoek en witte rijst  bij en je hebt een heerlijke maaltijd.

Hartige taart van gekarameliseerde witlof met pecannoot, pecorino kaas

Ingrediënten voor het deeg:
250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, snufje zout.

Ingrediënten voor de vulling:
1 kg witlof, 50 gr boter, ½ citroen, 50 gr pecannoten, 50 gr pecorino kaas, suiker.

Haal voordat je het deeg wil gaan maken de boter uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Doe de bloem in een beslagkom en voeg ei, zout en boter toe. Kneed dit deeg tot een homogeen, niet plakkerig deeg en leg het vervolgens minimaal ½ uur in de koelkast. Na het ½ uur rol je het deeg uit op een bakpapier en bekleed je de taartvorm. Voordat je de vorm bekleedt, smeer je deze in met een beetje boter zodat het bakpapier blijft zitten in de vorm. Zet de vorm daarna terug in de koelkast.
Voor de vulling maak je de stronkjes witlof schoon en leg je ze op de bodem van de pan. Sprenkel het citroensap erover en een laagje water zodat ze ⅓ onderstaan. Doe de helft van de boter erbij en zet dit geheel met een deksel op en laat het aan de kook komen. Zet het vuur uit en laat de witlof afkoelen. Daarna kun je de witlof goed laten uitlekken en zelfs met de hand een beetje uitknijpen om ervoor te zorgen dat je tijdens het karameliseren niet teveel vocht hebt in de witlof.
Neem nu een koekenpan en zet die op matig vuur, strooi op de bodem van de pan een dun laagje suiker. Als de suiker gesmolten is, leg je de gehalveerde stronkjes witlof er op en laat de platte kant goudgeel worden. Doe de rest van de boter erbij en schud de pan even goed op en neer hierdoor komt overal een beetje van de karamel. Laat de witlof afkoelen en snij het lof in stukken. Neem nu de beklede vorm en doe de witlof erin, daarover de gehakte pecannoot  en dan de geraspte kaas.

Bak de taart op 170 graden, ongeveer 35 minuten mooi goudgeel.

Pasta met feta en cherry tomaatjes

150 gram pasta, 300 gr cherrytomaat, 3 teentjes knoflook, 1 plak feta á 200 gr, 1 el oregano, 3 el olijfolie, 20 gr verse basilicum, zwarte peper

Verwarm de oven op 200 graden. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel in de ovenschaal. Hak de knoflook fijn en verdeel over de cherrytomaatjes. Leg de feta tussen de cherrytomaatjes. Verdeel de olijfolie over de feta en maak af met oregano en zwarte peper. Bak ongeveer 20 minuten in de oven. Kook de pasta gaar en giet af. Hak of scheur de basilicum. Haal de ovenschaal na 20 minuten uit de oven en meng alles goed. Voeg dit bij de pasta. Verdeel de basilicumblaadjes er overheen.