Weekbrief week 10 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 10                                                                                                              5 maart  2023

Beste klanten,
Wie zo nu en dan boodschappen doet zal merken dat de prijzen van veel groentes momenteel behoorlijk hoog liggen. De prijs van onze groentepakketten blijft vooralsnog gelijk. Gevolg is wel dat wij de hoeveelheden in gewicht hier en daar aanpassen. Bladgroentes zijn echter zo duur dat we die zo nu en dan zelfs helemaal niet in het pakket kunnen opnemen. Hoe komt u in winter en voorjaar dan toch aan de nodige vitamines? Het antwoord is: kool!. Wellicht onverwacht, maar kolen zijn zeer vitaminerijk. Vooral rauw of maar kort gegaard.
Broccoli bijvoorbeeld bevat dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels en citroenen.
Andere tip: kijk en pluk eens wat in uw eigen voor- of achtertuin. Voorbeelden van eetbare, vitaminerijke voorjaarskruiden zijn: Grote Brandnetel, Paardenbloem, Kleefkruid, Hondsdraf, Pinksterbloem, Waterkers, Zevenblad, Look-zonder-Look, Vogelmuur, Daslook en Smalle Weegbree, om er enkele te noemen. Een paar blaadjes als salade, door de soep of op een boterham geeft al gauw een dagelijkse portie vitamine. En plukken met de zon op uw huid geeft ook nog een aanvulling op onze vitamine D behoefte.   

Fruitpakketten: elstar appel, conference peer, kiwi, taroc sinaasappel.
Groente groot:  broccoli, bataat, ui, venkel en rode biet.
Groente midden: broccoli, bataat, ui, venkel en rode biet.
Groente klein: broccoli, bataat, ui, venkel en rode biet.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

 (Doreth is nog op vakantie, recepten komen uit Odins receptenboek.)

Wraps met geroosterde zoete bataat, zwarte bonen en mais

Je kunt de bataat vervangen door pompoen. Maak er een salade bij van  fijn gesneden rode kool met mandarijntjes en hazelnoten: een feestje op je bord! 

400 g zoete bataat, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gerookt paprikapoeder, 200 g maiskorrels, 400 g zwarte bonen, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, 300 g (vegetarisch) gehakt, 2 el tomatenpuree, 2 tl oregano, 6 tortillawraps of taco’s, verse dille of koriander. Extra toppings: zure room, avocadoblokjes, geraspte kaas.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was en schil de zoete bataat en snij in kleine blokjes, zo’n 1-2 cm groot. Snij de paprika in niet te kleine stukken. Meng bataat en paprika in een kom met kokosolie of olijfolie, komijnpoeder, paprikapoeder en zout en peper. Spreid uit op bakpapier op een bakplaat en schuif in de oven, rooster ongeveer 15 minuten. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan en fruit daarin ui en knoflook heel even aan. Voeg het gehakt toe en bak goudbruin. Voeg mais en bonen toe. Meng de tomatenpuree met wat water en voeg ook toe. Breng op smaak met de oregano en wat peper en zout. Verwarm de wraps.  Meng wat zure room met limoensap. Hak dille of koriander fijn en snij een avocado in blokjes. Eventueel kun je er ook nog geraspte kaas bij serveren. Een salade erbij en aanvallen maar! 

Venkel-koolrabi-appelsalade

Lekkere salade waar je volop mee kan variëren. Koolrabi, venkel en appel in een lekkere combi. Lekker zo of als bijgerecht

1/2 venkelknol, 1/2 koolrabi, 1 /2 appel, 2 medjoul dadels, 25 g geraspte kokos, 50 g yoghurt of kokosstart, 25 g walnoten, 50 g rozijnen, sap van 1/4 citroen, zout en peper.

Ontdoe de venkel van het groen en hou apart. Snij de koolrabi, appel en venkel in julienne (in dunne reepjes). Snij de dadels in kleine stukjes. Rooster de kokos in een droge koekenpan gelijkmatig goudbruin. Doe in een schaaltje en zet apart. Rooster vervolgens de walnoten op dezelfde manier en zet apart. 
Klop een dressing van de yoghurt met het citroensap, wat versgemalen zwarte peper en de helft van de geroosterde kokos. Doe de groente in een mooie schaal. Roer de dressing erdoor en schep de rest van de geroosterde kokos er doorheen. Leg de dadel en appel erop en strooi de noten erover. 
Tot slot nog wat venkelgroen en de gehalveerde druiven erover. Voeg zout en peper naar smaak toe. Tip: lekker als bijgerecht bij een pitabroodje met kruidige falafel en sla.  De venkel kun je vervangen met selderij. Bospeen en radijs kan er ook prima in reepjes doorheen. 

Vegan broccolisoep met paardenbloemblad

Vegan voorjaarssoepje met broccoli, en wilde blaadjes.

1 kopje rauwe cashewnoten (een nacht geweekt), 3 el edelgistvlokken, 1 el verse citroensap, 3 kopjes bouillon, gesnipperd uitje, 1 stengel bleekselderij, 2 teentjes knoflook, 1 kleine broccoli, 1 wortel, handjevol wilde paardenbloemblad en andere voorjaarsblaadjes, handjevol spinazie, raapstelen of rucola, 1/4 theelepel nootmuskaat, peper en zout naar smaak

Giet de cashewnoten af ​​en mix ze in een blender samen met 2 kopjes water, edel-gistvlokken en citroensap. Mix tot een gladde massa en zet apart. Voeg in een grote pan op middelhoog vuur 2 eetlepels groentebouillon toe, samen met de fijngesneden ui en selderij. Sauteer tot ze zacht zijn, ongeveer 2 minuten. Voeg de knoflook toe en kook nog 2 minuten, voeg zo nodig nog 2 eetlepels groentebouillon toe om aanbranden te voorkomen. Voeg de resterende groentebouillon toe aan de pan, samen met al het cashewnotenmengsel dat je hebt gemengd. Meng tot een mooi geheel. Voeg de broccoli, wortel, paardenbloemen, ander groenblad en nootmuskaat toe en mix opnieuw.  Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen. Laat 10-15 minuten koken, regelmatig roeren, tot de soep is ingedikt. Als de soep is ingedikt, haal je hem van het vuur en breng op smaak met peper en zout. 
Serveer warm met een garnituur van fijngesneden lente-uitjes, paardenbloem-blaadjes en eventueel croutons van oud geworden plakje (zuurdesem) brood. Genieten!

Salade van geroosterde bietjes met munt en feta

500 gram bieten (geschild, rauw, in dunne partjes), 4 eetlepels olijfolie, 1 rode ui (in dunne halve ringen), 1 blik kikkererwten (uitgelekt), 100 gram feta (verbrokkeld), 1 bosje munt, 25 gram hazelnoten (grof gehakt), 1 eetlepel balsamicoazijn. 

Verwarm de oven voor op 220ºC. Schud de partjes biet op een bakplaat om met 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout. Roos­ter hoog in de oven in circa 20 minuten gaar. Laat ze op de bakplaat iets afkoelen. Verdeel de uienkikkererwten, feta en muntblaadjes over een grote schaal. Rooster de hazelnoten in een droge, hete koekenpan. Schep de noten met de bietjes door de rest van de ingrediënten in de schaal.
Klop de azijn en overige olie door elkaar en schep door de salade. Breng op smaak met zout en peper.

Simpel venkelsoepje

Knolvenkel, ui, koriander, karwij, havervlokken, enkele stengels groenselderij.

Zet een pan water met bouillon op het vuur. Voeg venkel en ui in niet te kleine stukken toe. Theelepeltje korianderzaad en karwij erbij. En een handje havervlokken, 15 minuten koken. De blender erop. Op smaak maken met peper en eventueel zout. Bij het serveren eventueel nog een scheutje room erdoor.