Weekbrief week 27 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 27                                                                                             5 juli 2023

Beste klanten, deze week tuinboontjes in het pakket, met een paar takjes bonenkruid. Als je die mee kookt levert dat, naast smaak, ook verlichting voor de spijsvertering. Tuinboontjes zijn een van de favoriete gewassen van de tuinbouwdocenten, omdat de leerlingen zaaien, verzorgen en oogsten meemaken binnen een seizoen. Vroeg in het voorjaar gezaaid (gelegd  heet dat bij tuinbonen) en nog voor de zomervakantie geoogst. Leerlingen ervaren (sommige voor het eerst van hun leven) de cyclus: zaad-plant-bloem-vrucht en weer zaad. Het is verrassend hoe er elk jaar weer leerlingen zijn die verbaasd uitroepen: ”kijk nou, dit zijn net zulke dingen als wij in de grond hebben gestopt”. Niet  omdat ze dom zijn hoor, want over twee jaar halen ze allemaal hun mavo, havo  of vwo diploma, Maar omdat “aan den lijve”, zintuiglijk ervaren toch nog  heel iets anders is dan alleen maar weten. Juist hierin ligt de waarde van ons tuinbouwonderwijs. Maar ja, vertel dat maar eens aan een puber. 

fruitpakketten: appel: Natyra en Maribelle (Hollandse appelen zolang het nog kan), Valencia sinaasappel, nectarine en kiwi. Voor midden nog rode bes.
In het grote groentepakket: tuinboontje, bonenkruid, verse ui, spitskool, bloemkool en koolrabi en een blaadje laurier
In het midden pakket : tuinboontje, bonenkruid, verse ui, tomaat en bloemkool
In het kleine pakket: tuinboontje, bonenkruid, verse ui, spitskool en tomaat
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Recepten deze week van Michiel

Groenten curry van bloemkool en koolrabi

1 bloemkool, 1 koolrabi, 200 ml kokosmelk, 1 rode peper, 300 gr. tomaten, 2 uien, 1 teen knoflook, 10 gr kerrie,1 limoen, zout, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijn, 1 tl korianderzaad, verse koriander, verse munt.

Snij mooie roosjes van de bloemkool en blancheer deze kort beetgaar. Schil de koolrabi en snijd er frietjes van 1cm bij 1cm van ongeveer 4 cm lang van. Blancheer deze ook kort zodat ze beetgaar zijn. Snipper de ui fijn en bak deze kort in de pan gaar, laat de ui niet te veel kleur krijgen maar de ui moet wel lekker zoet en gaar worden. Neem nu een vijzel en vijzel de specerijen fijn, voeg die nu samen met de kerrie aan de uien toe. De kerrie kan een eenvoudige kerrie van uit de supermarkt zijn of een lekkere masala kerrie van de toko, net wat u lekker vindt. Hou er echter bij het toevoegen van de kerrie wel rekening mee dat er in dit recept ook peper is verwerkt, dus dat het niet teveel pittigheid wordt. Laat de kerrie even oplossen in de olie en ui. Als dat is gedaan kun je de tomaat gesneden toevoegen en het vuur wat hoger zetten, zodat de tomaat ook goed gaar wordt en de tomaten inkoken en qua smaak meer 1 geheel worden met de uien. Voeg ook de knoflook en rode peper toe naar wens van pittigheid. Laat het geheel 10 minuten rustig koken, daarna kun je het limoensap wat zeste van de limoen en de kokosmelk toevoegen. Laat het geheel rustig koken tot de saus dikte heeft en je kunt de staafmixer erdoorheen halen of het gewoon zo laten of je drukt de saus door een zeef voor een fijne curry.
Echter, alles wat je eruit zeeft haal je aan smaak weg, dus je kunt het ook laten. Voeg nu de bloemkool en koolrabi weer toe en verwarm het geheel om te serveren. Snij de koriander en munt in dunne reepjes en strooi deze over de curry.

Groentebouillon voor bijvoorbeeld de cassoulet

1 knolselderij, 2 preien ( alleen het wit), 2 stengels bleekselderij, 2 uien, 2 winterwortels. 6 tomaten, 3 kruidnagels, 5 jeneverbessen, 2 blaadjes foelie, 1/3 bos tijm,1/3 bos rozemarijn, 10 hele korrels peper, zout 30 gr., 1 bol knoflook , 5 liter water, 5 gr korianderzaad, 20 gr verse gember

Maak alle groenten schoon en snij ze in gelijke stukken. Zet alles koud op en laat het geheel aan de kook 6 uur trekken. Het is een soort thee die je zet, dus het moet niet koken want dan verlies je de frisheid in de bouillon. Zeef het geheel en proef of er peper en zout bij moet. Dit is natuurlijk een heel groot recept en je houdt er veel bouillon aan over. Je kunt het aanpassen aan de hoeveelheid die je wilt, belangrijk is echter dat de verhoudingen tussen de ingrediënten hetzelfde blijven.
Het is op veel manieren te gebruiken in de keuken en goed te bewaren. Maar ook heerlijk om zo te drinken

Cassoulet van tuinboon, witte boontje en beluga linzen

Cassoulet is natuurlijk een klassiek Frans gerecht, dit recept is lichter en vegetarisch. Maar je kunt het natuurlijk zelf ook aanpassen aan je wensen. In de meeste recepten ga ik uit van 4 personen.

2 kg tuinbonen, 300 gr. geweekte witte boontjes, beluga linzen, bonenkruid, 50 gr boter, 1/2 dl. mooie olijfolie, 2 tenen verse knoflook, 1 ui, 1 bundel bosuitjes, zeste* van ½ citroen, ongeveer 3 dl groentebouillon (zoals hierboven beschreven of natuurlijk van een blokje), 2 blaadjes laurier.

Maak de tuinbonen schoon, haal ze uit de dop, de grote tuinbonen dubbel doppen en de kleintjes enkel. Blancheer ze kort en koel ze met koud water of ijs water. Zet de witte boontjes op met een blaadje laurier, ½ teentje knoflook en een stukje rode peper. Doe hetzelfde met de linzen en kook ze allebei gaar. Bij droge peulvruchten kook ik ze zonder zout en zachtjes, anders vallen ze uit elkaar en heb je soep.  Als ze gaar zijn en hier houd ik aan, als je denkt dat ze te ver zijn dan zijn ze goed. Dat moet je proeven en goed in de gaten houden dus. Giet ze niet meteen af maar haal ze van het vuur en doe er wat zout bij, laat ze 5 minuten staan en giet het geheel nu af.
Nu zet je het uitje (gesnipperd) aan in de boter, voeg de knoflook, zeste van citroen  en het bonenkruid toe. Blus het geheel af met de groentebouillon en laat het even koken tot er wat dikte ontstaat. Voeg de linzen en boontjes toe en als laatste de tuinbonen, afmaken met olijfolie en de fijngesneden bosuitjes. Daarna niet meer koken, alleen goed omscheppen. Indien er te weinig vocht op de cassoulet zit, wat groentebouillon toevoegen. Je kunt het gerecht afmaken met een mooie mozzarella of burrata of gewoon lekker met een stuk brood.

*Zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zonder ook maar iets wit.

Spitskool salade met en dressing van nectarine, sinaasappel en zonnebloempitten

1 spitskool, 2 nectarines, 2 sinaasappels, 2 dl extra vierge olijfolie, ¼ rode peper, zout, 2 el witte aceto balsamico, 25 gr zonnebloempitten.

Snij de kool in dunne ragfijne reepjes, het liefst zo fijn mogelijk. Je kunt de kool schoonmaken door de kern eruit te snijden en dan de bladeren plat op je snijplank te leggen. Zo kun je de kool gemakkelijk snijden en fijne reepjes krijgen. Pers 1 sinaasappel tot sap en schil er twee repen schil af, deze repen even blancheren en fijn snijden bij de kool. Maak een nectarine schoon en doe deze bij het sap. Doe de rode peper, het zout en de aceto erbij en maal het geheel met de staafmixer. Als het een gladde saus is, kun je rustig de olijfolie eraan toevoegen. Proeven of er nog peper en zout bij moet en vervolgens maak je de kool aan met deze dressing. De koolsalade af garneren met wat nectarine, sinaasappel en geroosterde zonnebloempitten.

Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten. Snijd de puntjes er af en trek meteen eventuele draadjes eruit en was de bonen.

Tuinbonen dubbel doppen betekent dat je de gedopte boontjes van hun bittere schilletje ontdoet. Hierdoor krijgen de boontjes een wat meer verfijnde smaak. Knijp aan één kant van het boontje en het kleine, malse groene boontje schiet eruit.