Week 13 2025, venkel, zoete bataat, trostomaat, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 13                                                                                           26 maart 2025

Beste klanten, deze week hangen er posters op het informatiebord waarop vier verschillende theemelanges worden aangeprezen.
Leerlingen van klas 8A hebben de opdracht gekregen een eigen theemengsel samen te stellen, uit te proberen en daarna in een verkoopstand aan te bieden in onze eigen winkel. Inclusief ontwerp van logo en een kostenberekening. Een mooi voorbeeld van wat er samenkomt op onze onderwijstuin: landbouw, onderwijs en economie.
De samenstelling van de melanges staat op de zakjes. Kies, proef en geniet!
Vorige week donderdag vlogen ze de winkel al uit.

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Maribelle, peer Conference, sinaasappel Sanguinello en banaan, voor midden ook nog een doosje blauwe bes.
Groente groot: prei, venkel, paksoi en zoete bataat, gember en trostomaat.
Groente midden: prei, venkel, paksoi, zoete bataat en een vers ‘blad’knoflookje.
Groente klein: prei, venkel, paksoi en zoete bataat.

Recepten van Michiel onze receptionist:

Venkel ovenschotel met taleggio 

1 kg venkel, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 sinaasappel, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad, 150 gr taleggio, 25 gr boter, 30 gr bloem, ½ l melk, 20 gr Parmezaanse kaas, peper en zout, pijnboompitten, rucola.

Snipper het uitje en bak deze aan in een pan, het uitje moet niet kleuren want je wil alleen de zoete ui smaak, geen karamel van het bakken. Neem een vijzel en maal de specerijen fijn, doe de specerijen bij de ui als deze goed gaar is. Laat de specerijen in de pan mee garen zodat ze smaak afgeven.
Neem nu de ½ van de schil van de sinaasappel en snij hier dunne reepjes van, hak de knoflook fijn, voeg beide aan de ui toe en laat ze even mee garen. Pers het sap uit de sinaasappel en blus de ui en specerijen hiermee af. Intussen heb je de venkel schoongemaakt en de buitenkant verwijderd. Gooi de buitenkant niet weg, deze is heerlijk om in soepen en sauzen te gebruiken. Je kunt deze buitenkant ook lekker laten fermenteren om in de salade te verwerken. Hoe dat moet zal ik later uitleggen, want dat is een proces waar je wat meer tijd in moet steken om het goed te laten gaan. Snij van de venkel dunne halve maan stukken, en doe ze bij de ui. Meng alles lekker door elkaar en leg een goed sluitend deksel op de pan. Laat het geheel half gaar stoven, en kijk af en toe of er genoeg vocht in de pan zit zodat het niet aanbrandt. Doe de venkel daarna in een ovenschaal.

Neem nu een pannetje en smelt hierin de boter en maak als de boter uitgebruisd is een roux met de bloem en laat de bloem even een paar tellen garen. Daarna doe je de melk koud bij de roux en breng je het geheel al roerend aan de kook. De bechamelsaus moet niet hard koken maar rustig borrelen. Als de saus goed is gebonden voeg je de taleggio toe en laat je deze smelten in de saus. Ook de rode korst doe je in de saus. Maak de saus af met peper en zout. Bedek nu de venkel met de saus en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen. Zet de ovenschaal nu onder de gril in een hete oven op 175 graden Celsius, ongeveer 5 à 8 minuten tot de venkel mooi is gegratineerd. Om het helemaal af te maken strooi je er wat geroosterde pijnboompitten en wat verse rucola overheen.

Zoete aardappelsoep met tomaat en verse knoflook

1 kg zoete aardappel, 500 gr tomaat, 1 ui, 1 chilipeper, verse knoflook, olijfolie, 1 bleekselderij, basilicum,

Neem de ui en pel de schil eraf, snipper de ui en doe deze in een pan met een beetje zonnebloemolie, zet de ui aan zonder te kleuren. Snijd de tomaten in stukken en verwijder het kroontje, voeg ze toe aan de gare uitjes. Hak de chilipeper fijn en voeg deze ook toe aan de uitjes. Schil en was de buitenste stelen van de bleekselderij en snijd er boogjes van en doe ze in de pan om mee te stoven met de ui en tomaat.  Schil de zoete aardappel en snijd er blokjes van die je ook in de pan doet. Neem nu of water of natuurlijk een lekkere groentebouillon die je eerder al hebt gemaakt van je groenteresten en wat specerijen en tuinkruiden. Bijvoorbeeld lavas is lekker in deze bouillon en meestal heb je wel wat aan, zoals we dat afgekort ook wel noemen, wups (wortel, ui, prei, selderij) in huis. Zet alles goed onder, ruim boven de tomaat en aardappel, en leg een deksel op de pan. Laat zo rustig alles gaar koken. Als de aardappel gaar is maal je met de staafmixer de soep fijn en voeg je tijdens het malen de olijfolie toe, hierdoor krijg je een mooie gladde, iets gebonden soep. Als het een te dikke soep dreigt te worden voeg je gewoon wat vocht toe. Maak de soep verder op smaak met wat peper en zout. Schil de buitenste schil van de verse knoflook en snijd deze ragfijn, samen met het binnenste deel van de bleekselderij en gebruik deze om de soep tijdens het serveren mee te garneren. Ook kun je nog wat olijfolie in de soep doen voor wat extra smeuïg gevoel. Ik zelf vind het lekker om de garnituur rauw te laten, deze wordt warm door de hete soep. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de garnituur even in een klein pannetje aan te zetten zodat de rauwheid eraf is.

Fermentatie

Zoals beloofd even een noot over het fermenteren van groenten. Het bekendste geval van gefermenteerde groenten is natuurlijk zuurkool, wat niets anders is dan het langer houdbaar maken van groenten zodat je in de lange koude wintermaanden ook wat te eten hebt. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer nodig maar zijn we er een paar jaar geleden achter gekomen dat het ook gewoon heel erg lekker en gezond kan zijn als je gefermenteerde groenten toevoegt aan je maaltijd. Het is dus zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken want als je het een beetje oefent, is het een gemakkelijke manier om je groenten te bereiden. In het kort zijn er twee methodes: een natte en een droge methode. Bij de natte methode neem je een zuurkoolvat of een grote glazen pot, je snijdt de groenten in stukken die je wil eten en je doet er 3% van het gewicht aan groenten zout bij. Dat zout masseer je door de groenten zodat er wat vocht uit de groenten komt, je doet de groenten in de pot en vult de op verder met wat water totdat deze net onder staat. Neem een zwaar iets en leg dat op de groenten zodat ze onder water blijven. Neem nu een luchtdoorlatend doek en bind dit om de bovenkant van de pot. Laat het geheel 5 dagen bij kamertemperatuur in het donker staan. Als het fermentatieproces aan de gang is, ontsnappen er belletjes uit de pot. Na 5 dagen ga je proeven of de groenten de gewenste zuurgraad hebben bereikt. Als dat zo is, zet je de pot in de koelkast en het proces van fermenteren stopt.  Bij de droge manier doe je hetzelfde, alleen voeg je 2% zout toe en doe je de groenten in een vacuümzak en leg je ze weg in het donker. 
Je kunt dit dus met heel veel verschillende groenten doen, meestal zijn het harde groenten zoals: kool, bieten, selderij, venkel en wortelsoorten. Het geeft veel smaak en is dus ook nog goed voor je. Dit is natuurlijk redelijk kort uitgelegd hoe het in zijn werk gaat, als je hiermee aan de gang gaat, raad ik aan om je even in te lezen in het onderwerp.