Week 22 28 mei 2025
Beste klanten, deze week:
29-30 MEI: HEMELVAART WEL PAKKETTEN, WINKEL GESLOTEN
Haalt u normaal uw pakket uit de winkel? dan staat uw pakket deze week “in de kist”. Dag en nacht bereikbaar, door het hekje naast de poort. Betalen kan de week er na.
Vorig jaar hadden we veel last van de veenmol. Dit insect dat wel 7 centimeter lang kan worden houdt van vochtige aarde dus in onze veengrond voelt hij zich thuis. Wanneer je er eentje tegenkomt bij het graven van een plantgat weet hij zich met zijn graafpootjes die eruit zien als mollenpootjes, razendsnel weer onder de aarde te verstoppen. Daar knaagt hij graag de wortels door van net geplante gewassen. Zo zijn er vorig jaar vele paprika- en peperplanten gesneuveld. Dit jaar proberen we iets uit: Rondom alle planten staat de kraag van een ingegraven bloempot (dank aan Dolf voor het uitsnijden van de bodem van zo’n 120 potten). De theorie is dat de veenmol vlak onder de oppervlakte graaft en dan ‘pok’ tegen de pot aan loopt en niet bij de wortels komt. We gaan het zien, maar voor de zekerheid zijn er toch ook maar wat extra planten opgekweekt.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Jonagold, kiwi, bananen, grapefruit en PERS-sinaasappel.
Groente groot: paprika, sla (VW), paksoi, avocado, rucola, rabarber (VW).
Groente midden: paprika, sla (VW), paksoi, bosbiet (VW), gember.
Groente klein: paprika, sla (VW), bosbiet (VW) , spitskool (VW).
Recepten van Michiel onze receptionist:
Gestoofde spitskool met gember en paksoi
1 spitskool, 20 gr verse gember, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 tl kerrie madras, 1 chilipeper, peper, zout, 1 el rijstazijn, 1 paksoi, 1 tl sesamolie, zonnebloemolie
Snipper het uitje en fruit deze aan in een ruime pan met een dikke bodem zonder dat je het uitje kleurt. Schil de gember en snij deze fijn en voeg deze toe aan de uitjes, doe nu hetzelfde met de teen knoflook en de helft van de chilipeper. Neem de kerrie en doe deze bij het mengsel in de pan en laat het geheel even meesmoren. 3 minuten zachtjes mee verwarmen is goed, blus het geheel af met wat azijn en voor de smaak doe je er wat sesamolie bij. Snij de spitskool ragfijn en doe deze bij de uitjes in de pan. Schep alles goed door elkaar heen en maak verder op smaak met peper en zout. Was de paksoi bladeren en snij de paksoi in dunne reepjes, als de kool 3 minuten heeft gestoofd en bijna klaar is doe je de paksoi er het laatste minuutje bij om net even niet meer rauw te zijn.
Avocadosalade met radijs
2 avocado’s, 1 bos radijs, sla van VW, olijfolie, zwarte peper uit de molen, grof zeezout, 2 eieren, taggiasca olijven, 1 komkommer, rode wijnazijn, dijon mosterd, 3 bosuitjes
Was de sla en laat deze goed uitlekken in een vergiet, zet een pannetje water op om de eitjes te koken. Indien het water kookt doe je de eitjes er 5,5 minuut in en na die minuten laat je het ei goed schrikken met koud water. Pel het ei en doe het ei in een bakje. Maak de avocado schoon en snij deze in blokjes, de avocado moet natuurlijk wel rijp zijn. Heel erg harde of heel erg zachte avocado’s zijn niet lekker, met avocado moet het precies op tijd zijn. Dus moet je een beetje geduld hebben met deze salade. Snij de komkommer in de lengte in vier stukken en laat deze liggen op je plank, strooi er wat zout op en laat het zout intrekken, dit duurt ongeveer 3 minuten. Daarna kun je de komkommer in stukjes snijden of schuin weg snijden zodat je mooie stukken krijgt voor je salade. Was de radijs en ontdoe deze van het steeltje en de wortel daarna halveer je de radijs en doe je ze bij de komkommer in de saladekom. Doe hierbij ook de avocado, olijven en de gesneden bosuitjes. Neem een maatbeker en doe hierin de azijn, mosterd, peper en zout en laat het zout oplossen in de azijn door te roeren of te schudden. Voeg nu de olijfolie toe en laat de dressing mooi een emulsie vormen. De verhoudingen voor een basis dressing als deze zijn altijd 1 deel azijn en 3 delen olie. Maak met de dressing de salade op smaak en meng nu de sla voorzichtig bij de rest van de ingrediënten. Voeg eventueel nog wat dressing toe en garneer de salade met de 5 ½ minuten eitjes.
Gebakken paprika met komijn en gerookt paprikapoeder
3 paprika’s, 1 tl komijnzaad, 1 tl gerookt paprikapoeder, olijfolie, 1 teen knoflook, peper en zout
Was de paprika’s en snij ze doormidden, haal het kroontje en de witte zaadlijsten eruit en snij er vierkante stukken van, dit mag best een beetje grof. Neem nu wat olijfolie en verhit deze in de pan, strooi wat komijnzaad in de pan en doe er een hele teen knoflook bij. Laat de olijfolie niet te warm worden maar laat de komijnzaadjes even toasten. Voeg hierna het gerookte paprikapoeder toe en laat dit ook even mee verwarmen. Doe de paprika erbij en verhoog het vuur een beetje. Laat het geheel zachtjes bakken en maak het af met wat peper en zout.
Salade van bosbietjes met dragon en sinaasappel.
1 kg bosbietjes, ¼ bosje dragon, 3 sinaasappels, peper en zout, olijfolie
Neem een ruime pan en doe hierin de gewassen bieten. Het meeste van het loof haal je er van af. Zet de bieten onder water en zet ze op met een beetje zout in het water en de deksel op de pan. Kook de bieten tot ze gaar zijn, de tijd is een beetje afhankelijk van hoe groot de bieten zijn. Meestal is 20 minuten wel goed. Haal de bieten niet direct uit het water maar laat ze nog even staan als ze gekookt zijn. Ondertussen pers je het sap uit de sinaasappel en doe je dit in een pannetje. Voordat je alle sinaasappels uitgeperst hebt haal je van 1 sinaasappel met een zestemesje de zeste van de schil. Kook het sinaasappelsap tot het een beetje siroop wordt en doe de zeste erbij, Maak de siroop op smaak met peper en zout en doe de gesneden dragonblaadjes erbij. Voeg wat olijfolie toe aan het sap. Als de bietjes een beetje afgekoeld zijn kun je het velletje er vanaf duwen met je vingers en het kopje en de bodem verwijder je met een mesje. Snij nu mooie blokjes van de bieten en voeg ze toe aan de sinaasappeldressing met dragon.