Week 16 2024, knoflook, spinazie, groene asperges, courgette, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 16                                                                   17 april 2024 

Beste klanten,  deze week worden onze boogkassen van nieuw folie voorzien. De bietjes en spinazie staan daardoor sinds maandag “bloot” onder de hemel. Geteisterd door hagelbuien en windvlagen. Laten we hopen dat zij het overleven. De verse bosknoflook kan er zeker wel tegen, daarvan vindt u er ook deze week weer een in uw pakket.

De meivakantie nadert: eerste week van 27 april tot en met 5 mei is de winkel dicht en zijn er ook geen pakketten.
Tweede week  van 6 mei t/m 12 mei is weer een normale week met winkel en pakketten. Ook op Hemelvaart is de winkel open.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Maribelle, mandarijn, aardbei, banaan en voor midden ook kiwi.
Groente groot knoflook vers, spinazie, rode ui, bospeen, asperge.
Groente midden: knoflook vers , spinazie, gember, wortel, asperge en courgette.
Groente klein: knoflook vers, spinazie, rode ui, wortel en courgette.

Recepten van Michiel onze huisreceptionist:

Omelet met ricotta, spinazie en groene asperges

3 eieren, 2 el room, 30 gr spinazie, 20 gr roomboter, 5 groene asperges, 40 gr ricotta, extra vierge olijfolie, 4 blaadjes basilicum, peper en peper

Om een mooie omelet te bakken heb je een goede pan nodig. Een bakpan met antiaanbaklaag is niet meer van deze tijd dus gebruiken we gewoon een ijzeren pan. Deze moet wel goed ingebrand zijn en niet ontvet zijn door afwasmiddel. Anders bakt het ei aan de pan en kun je geen omelet bakken. Eigenlijk is het beste een pan te gebruiken voor ei en voor niets anders dan dat. Echter, in de meeste huishoudens gaat het natuurlijk niet zo. Dus maak je bakpan goed schoon en brand deze in met een beetje olie, was de pan daarna met louter heet water. Schil de asperges maar dan alleen de onderkant van de asperges, snij er vervolgens schuine plakjes van die je kort geblancheerd hebt om ze in de omelet te kunnen bakken. Was de spinazie en snij de spinazie vervolgens in dunne reepjes zodat deze snel slinkt in de pan.

Maak de ricotta aan met wat olijfolie en wat peper, zout en basilicum. Nu tik je in een kommetje de eieren los en voeg je de room toe. Peper en zout erbij en meng dit alles goed door elkaar.

Maak de pan goed heet en smelt de boter, de boter mag natuurlijk niet verbranden anders krijg je zwarte stukjes in je omelet. De pan en de boter moeten wel goed heet zijn voordat je het ei kunt gaan bakken. Doe het ei in de pan en laat het eerste laagje ei stollen, draai vervolgens terwijl je de pan op het vuur laat rondjes met het overgebleven ei. Nu kom je bij het punt dat je de omelet gaat vullen. De bovenkant dient nog niet gestold te zijn. Doe de asperge en gesneden spinazie op het ei en draai nog wat met de pan. Vervolgens duw je de pan, terwijl je deze een beetje schuin houdt, naar voren en met een rukje weer naar achter. Zo ontstaat er in de bolling van de pan een omelet met de vulling van binnen. Herhaal het duwen en trekken een 2 à 3 keer en zorg dat de omelet niet kleurt. Neem nu een bord waarop je de omelet gaat serveren. Draai de pan en de omelet om en vang de omelet met het bord op, je kunt natuurlijk ook een breed paletmes gebruiken als je niet comfortabel bent met het draaien van een hete pan in de richting van je handen. Dit alles duurt misschien maar een paar minuten. Het belangrijkste is dat je pan goed heet is en dat je daarom een omelet krijgt die van buiten gestold is en van binnen nog een beetje zacht. De mensen in Frankrijk noemen het baveux en crèmeux. Serveer de omelet samen met een flinke lik ricotta met en lekker een stuk getoast zuurdesem brood. 

Courgettesalade

3 courgette, 1 sinaasappel, 1 tl mosterd, ½ dl witte wijnazijn,  2 1/2 dl olijfolie, peper en zout, 1 takje dragon, eikenbladsla.

Courgette maken we meestal gaar of verwerken we in een warm gerecht, echter courgette leent zich ook goed voor een salade.

Neem wat zeste van de sinaasappel en pers vervolgens het sap, meng nu de azijn met het sap en de zeste. Maak het geheel op smaak met peper, zout, mosterd en wat gesneden dragon. Bij dragon moet je uitkijken met het snijden van de blaadjes, je moet ze echt snijden, als je ze hakt zoals peterselie, kneus je de blaadjes en worden ze donker van kleur. Dit zie je terug in je salade, de keuze om sinaasappel en dragon bij elkaar te doen is omdat deze smaken goed bij elkaar passen. Dragon hebben ze bij de meeste Turkse of Marokkaanse winkels gewoon het hele jaar te koop, maar vers van je eigen plantjes is natuurlijk leuker. Maak een mooie emulsie samen met de olie en doe de dressing in een mengkom.

Neem nu de courgette en maak met een dunschiller lange repen. Doe de repen direct in de dressing en schil zo de courgette op. Wanneer je de zachte binnenkant bereikt, gebruik je die voor een ander gerecht, dit is namelijk niet zo lekker in je salade. Laat de courgette even marineren, intussen kun je de sla wassen en drogen. Doe de sla in een saladekom, dresseer de courgette op de salade, je kunt het geheel nog wat opvrolijken met mooie sinaasappelpartjes en wat dragonblaadjes.

Rode uiencompote met gepofte aardappel en parmezaanse kaas

1 kg rode ui, zonnebloem olie,  3 dl rode wijn, 1 tak tijm, 1 laurierblad, 1 tak rozemarijn, 2 tenen knoflook, peper, zout, 2 kg licht kruimige aardappel, 150 gr parmezaanse kaas.

Schil de uien en neem ook de buitenste laag ui mee, snij er nu mooie ringen van. Bij het snijden van uienringen kan het helpen door aan een kant een plakje te snijden zodat ze goed op je snijplank blijven liggen.
Verwarm de olie, bak je uien zachtjes langzaam gaar. Snij de knoflook en doe deze bij de uien, maar laat de knoflook gaar worden en net als de uien niet kleuren. Wanneer de uien goed gaar zijn, doe je de gehakte tijm en rozemarijn erbij. Het blaadje laurier, peper en zout kunnen er nu ook bij. Blus het geheel nu af met de rode wijn en laat de wijn rustig inkoken, zodat er een mooie dikke compote ontstaat. Op het eind moet je uitkijken dat de compote niet aanbrandt, je kunt er gewoon voor de smaak een klein klontje roomboter bij doen.

Pof de aardappelen in de oven op 160 graden Celsius ongeveer 40 minuten, dit is natuurlijk erg afhankelijk van hoe groot de aardappelen zijn. Ik pof de aardappelen in de schil op een laagje grof zeezout. Je kunt ze ook inpakken in aluminiumfolie, dan blijven ze wat natter. Je zit daarna natuurlijk wel met al dat aluminiumfolie wat je weg doet. Daarom gebruik ik dit liever niet of alleen als ik het meerdere keren kan gebruiken. Pel de aardappels terwijl ze nog heet zijn en daarvoor gebruik je een doek om ze vast te houden.  Snij de aardappel van de bovenkant in met een kruisje en knijp ze zodat ze een beetje open gaan staan.  Doe een flinke lepel uiencompote in de open aardappel. Snij er een stuk Parmezaanse kaas op en laat dit even staan zodat het lekker warm wordt. Je kunt ze ook even terugzetten in de nog warme oven.