Week 23, rabarber, groene asperge, meloen, munt, peterselie, 2025, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 23                                                                   4 juni  2025 

Beste klanten, met de week groeit het aandeel groentes van eigen tuin. Deze week naast sla, ook de eerste bosui, spitskool, rabarber, munt en peterselie van eigen oogst. De tuin geniet enorm van de regenbuien, De gewassen staan er allemaal mooi bij. Vorig jaar veel te veel regen, met veel slakken als gevolg, dit jaar lange droogte met relatief veel luizen als gevolg. Sla verdient daarom wel een extra wasbeurt. Een groot denker sprak ooit eens: elk voordeel……

Alleen voor in de winkel is er deze week ook nog eigen oogst: de eerste peulen, bietjes, snijbiet, snijsla en spinazie.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Natyra, sinaasappel Valencia, kiwi. Voor klein grapefruit.
Voor groot Galia meloen.
Groente groot: trostomaat, bosuitje, spitskool, courgette, groene asperges en Romasla.
Groente midden: trostomaat, bosuitje, spitskool, courgette, Romasla en peterselie.
Groente klein: trostomaat, bosuitje, koolrabi, rabarber en een bosje munt.

Recepten van Michiel onze receptionist:

Rabarbersalade met meloen en munt

4 à 5 rabarberstelen, olijfolie, 10 blaadjes verse munt, 1 galia meloen, 1/2 dl witte wijn, zwarte peper, zout, 3 stengels bleekselderij.

Schil de rabarberstelen door middel van een mesje, je neemt een klein stukje van de bovenkant en trekt dan ieder keer een deel van de draderige schil van de rabarber mee naar beneden. Dit doe je totdat alle draderige schil verwijderd is, daarna snij je dunne plakjes of boogjes van de rabarber. Doe wat olijfolie in de pan en laat dit warm worden daarna smoor je de rabarber in de pan tot deze beetgaar is. Blus de rabarber met de witte wijn en maak de rabarber op smaak met wat peper en zout. Intussen heb je de bleekselderij geschild, dit kan overigens op dezelfde manier als de rabarber of gewoon met een dunschiller. Ook de bleekselderij snij je in dunne boogjes en kun je daarna meteen mengen met de nog warme rabarber. Indien je niet van al te rauwe bleekselderij houd moet je de bleekselderij wat eerder toevoegen en wat garing meegeven.
Laat het geheel afkoelen en snij intussen de meloen in blokjes en de munt in ragfijne sliertjes. Als de rabarber is afgekoeld meng je de munt en de meloen door de salade en  maak je de salade verder af met wat peper en zout en eventueel wat olijfolie. Het is ook lekker of bij deze salade wat blaadjes te serveren zoals bindsla of wat ijsbergsla. Als je van wat pittigheid houd doe je er wat blaadjes rucola bij. 

Gegrilde groene asperges met een saus van pistachenootjes en peterselie

1 bos asperges, 150 gr pistachenoot, zeste van een ½ citroen, 1 el oranjebloesemwater, 1 teen knoflook, 1 bosjes bladpeterselie, 5 blaadjes munt, 1 el water, 5 el extra vierge olijfolie,  zwarte peper en grof zeezout.

Neem een grillpannetje of steek liever nog de kooltjes barbecue aan. Verwijder de onderkant van de asperge ( ongeveer 4 centimeter). Schil de rest van de onderkant van de asperge licht.(ongeveer 5 centimeter). Doe wat olijfolie op de asperge en wat grof zeezout en peper.
Daarna kun je ze grillen, voor mij hoeven ze niet te lang op de barbecue, de asperge moet niet helemaal gaar zijn. Daarna dresseer je ze op een schaal en laat je de asperge afkoelen.
De saus maak je als volgt, neem de pistachenootjes en doe ze in de vijzel of in de foodprocessor maal ze fijn maar niet te fijn, dit zodat je nog wel wat structuur houd in je saus. Pel de knoflook en hak deze helemaal fijn op je plank om vervolgens de knoflook te pletten met je mes en er een fijne pasta van te maken. Handig hiervoor is als je hierbij wat zout toevoegt aan de knoflook. Doe de knoflook bij de nootjes en snij vervolgens de peterselie in fijn en de munt in fijne reepjes. Doe dit ook allemaal bij de nootjes in een kom om te mixen. Voeg nu het oranjebloesemwater, water, olijfolie, peper en zout toe en meng alles totdat je een saus hebt die gebonden is. Serveer de saus bij de gegrilde asperge.