Beste klanten, tijdens de wintermaanden lijkt Vrij Waterland in rust. Op de velden ligt een deken van verdorde planten als bescherming tegen verdroging en de vorst. Parmantig daar bovenuit steken de boerenkoolstruiken, als heldergroene palmboompjes. Nog enkele weken kunnen we daar van oogsten tot de ganzen en duiven deze eiwitrijke voedseleilandjes hebben ontdekt. Zij eten er niet alleen van, zij laten ook als dank het een en ander achter. En dan is het afgelopen met de eetbaarheid voor ons mensen. Ooit hebben we overwogen de planten hierom af te dekken. Nu handelen we vanuit het standpunt: samen delen. Het geeft winterrust, ook aan de tuinders.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Pinova, sinaasappel Tarocco, peer Doyenne en banaan.
Groente groot: oranje pompoen, wilde wortel, venkel, Chinese kool, gember en een bakje taugé.
Groente midden: oranje pompoen, wilde wortel, venkel, Chinese kool, gember en een bakje taugé.
Groente klein: oranje pompoen, wilde wortel, venkel, Chinese kool.
Recepten van Michiel Willems
Gestoofde Chinese kool met gember en taugé
1 Chinese kool, 4 tomaten, 1 ui, 10 gr verse gember, 300 gr ,1 teen knoflook, 200 gr taugé 1, chilipeper, 2 tl korianderzaad, zonnebloemolie, rijstazijn, sojasaus, 100 gr shiitake.
Snipper de ui fijn en verwarm wat zonnebloemolie in een wok en zet het uitje aan. Snij de gember, knoflook en chilipeper fijn en voeg deze aan de ui toe, verlaag nu de temperatuur een beetje zodat niet alles donker wordt. De uien mogen best wat gekleurd zijn maar de rest moet gesmoord worden.
Maal het korianderzaad fijn en voeg dit toe aan de uien in de wok. Snij nu de tomaten in kleine stukjes en voeg het toe aan de pan met uien en laat de tomaten ongeveer een half uur zachtjes koken. De tomaten moeten inkoken en gaar worden zodat er een saus ontstaat waarin je de Chinese kool kunt stoven.
Maak de saus op smaak met wat rijstazijn voor wat frisheid en sojasaus voor wat zout en umami. Als je een lekkere saus hebt, snij je de Chinese kool in de lengte in vier delen en verwijder je de stronk. Nu snij je mooie reepjes van de Chinese kool en was je de kool in het water. Nu kun je de kool stoven en hierbij vind ik het belangrijk dat je de kool niet te gaar maakt. Voeg op het laatst de gewassen taugé en shiitake toe. Serveer er lekker wat witte rijst bij.
Geroosterde wilde wortel met za’atar en uitjes
1 kg wilde wortel, 3 uien, 15 gr za’atar, peper, olijfolie, zout, 100 gr rucola,.
Za’atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein. De kruidenmelange za’atar bestaat traditioneel uit het kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak (zure rode gedroogde besjes). Er zijn echter veel variaties op deze mix gangbaar. De melange wordt in het Midden-Oosten bij veel vlees- en groentegerechten gebruikt. In het midden- oosten is brood bestreken met za’atar en olijfolie een gebruikelijk ontbijtgerecht. Za’atar is te koop bij Turkse of Marokkaanse levensmiddelen winkels.
Schil de wortels en snij ze in de lengte doormidden totdat je repen wortel krijgt van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Leg de wortel op een bakpapier op een ovenplaat en bestrooi ze met za’atar en wat grof zeezout. Doe er wat olijfolie overheen en rooster ze in de oven op 160 graden Celsius ongeveer 25 minuten totdat ze mooi bruin, zacht en gekarameliseerd zijn.
Schil de ui en snij er halve maantjes van, doe wat olijfolie in een pannetje en laat de uitjes hierin langzaam karameliseren totdat ze mooi bruin en helemaal zoet zijn. Maak de ui op smaak met een beetje za’atar, peper en zout en maak hiermee de worteltjes die uit de oven komen op smaak.
Doe de wortel en de uitjes op een mooie platte schaal en dresseer er wat verse rucola overheen.
Gevulde venkelknol met pompoen en parmezaanse kaas
Pompoen en venkel vullen elkaar qua smaak erg goed aan vind ik persoonlijk, dus daarom dacht ik misschien wel leuk om hiermee een gerechtje te maken.
2 venkelknol, ½ pompoen, olijfolie, venkelzaad, 100 gr Parmezaanse kaas, peper, zout, 1 tak tijm, 1 /2 tak rozemarijn.
Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 2 centimeter bij 2 centimeter en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Hak nu de kruiden en bestrooi de pompoen hiermee. Doe wat olijfolie, peper, venkelzaad en zout op de pompoen en rooster de pompoen gaar en bruin in een voorverwarmde oven op 170 graden Celsius, ongeveer 20 minuten lang.
Neem nu de venkelknol en snijd deze in de lengte doormidden. Je krijgt nu twee helften en je snijdt aan de bolle kant een klein beetje af zodat de venkel niet omrolt maar recht blijft staan. Kook de venkel in een pan met ruim kokend water met zout gaar zodat je deze kunt eten, dus de venkelknol moet niet te veel bite meer hebben. Laat de knollen afkoelen en schep dan een deel van de binnenkant eruit en snij de binnenkant in kleine blokjes.
Als de pompoen goed gaar is, meng je deze met de blokjes venkel en de geraspte Parmezaanse kaas. Met dit mengsel vul je de venkelknollen weer op en zet je ze in een ovenschaal met een beetje olijfolie.
Strooi er nog wat kaas overheen en zet de knolletjes in de oven op grillstand medium dus niet te heet. Gratineer de bovenkant tot de venkel mooi goudbruin is.