Week 25 18 juni 2025
Beste klanten, deze week naast de eerste komkommers uit eigen kas, twee berichten: 1. over de voorgenomen prijsverhoging van de pakketten en 2. over de zomervakantie.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Cripps pink, sinaasappel Valencia, kiwi, voor klein een bakje rode bes, voor midden een ananas en blauwe bes.
Groente groot: witlof, koolrabi, komkommer, roma sla, roma tomaat en spitskool.
Groente midden: witlof, roma tomaat, spitskool, waspeen, gember en bosui.
Groente klein: witlof, rode biet, waspeen en peultjes.
Recepten van Michiel onze receptionist:
Spitskoolsalade met tomaat, komijn en chilipeper
1 spitskool, 5 tomaten, 1 tl komijnzaad, 1 chilipeper, 1 ½ el rode wijnazijn, 3 el olijfolie, zout, peper
Neem de spitskool en snijd deze in de lengte in vier delen en snij er vervolgens de wortel uit. Verwijder het buitenste blad en kijk de spitskool na of er lelijke bladeren of oneetbare stukken aan zitten. Spoel de spitskool af indien deze nog vies is, laat het water er vanaf druppelen. Hierna neem je een saladekom voor de salade die groot genoeg is om de kool in te mengen. Snijd nu de kool in de breedte in dunne reepjes, het liefst zo dun mogelijk. Doe de azijn in de kom en maak de kool al vast op smaak met wat peper en zout. Neem de chilipeper en was de buitenkant, snijd het kroontje eraf en rol de chilipeper over je snijplank. Klop vervolgens boven de prullenbak de zaadjes eruit, indien je van erg pittig houd kun je ook deze stap overslaan en de zaadjes mee serveren. Snij nu reepjes van de peper en vervolgens kleine blokjes, deze blokjes doe je in een vijzel samen met de komijnzaadjes en vijzel je tot een gladde pasta. Deze pasta doe je bij de spitskool en vermeng je met de kool. Neem nu de tomaten en snijd deze in blokjes of andere soorten kleine stukjes, voeg ze toe aan de spitskool. Nu maak je de salade af met de olijfolie en meng je de kool goed met een slabestek of met je handen, hierbij mag je best een beetje in de kool knijpen. Daarbij zul je merken dat de kool zachter wordt en een lekkere structuur krijgt door het werk wat je erin stopt. Ook de tomaten mogen best mee gekneed worden, dit zorgt alleen maar voor meer smeuïgheid.
Gebakken rijst met gember en bosuitjes met peultjes
200 gr basmatirijst, 3 dl water, 1 stengel sereh, zout, 2 uitjes, 1 chilipeper, 20 gr gember, ½ bosje korianderblad, 4 bosuitjes, 100 gr peultjes, 1 el sojasaus
Zet de rijst op in een pan met deksel, je doet de rijst in de pan het water en een beetje zout erbij. Kijk uit met het zout, later komt er ook sojasaus bij en die is zeker ook zout. Kneus de sereh en doe die bij de rijst in de pan, zet de pan op hoog vuur en breng de rijst aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en doe je de
deksel op de pan, laat de rijst rustig gaar worden, dit duurt 10 minuten. Na de 10 minuten zet het vuur uit en roer je rijst even los met een vork. Laat de rijst met deksel erop staan. Neem een braadpan en verwarm de pan met een beetje zonnebloemolie erin. Snipper de ui en laat deze goudbruin worden in de pan, zo krijg je een mooie volle smaak van ui en zoetheid van de ui in de rijst. Als de ui mooi goudbruin is voeg je de fijngesneden rode chilipeper en de gember toe en laat deze even mee fruiten zodat de smaak goed loskomt. Daarna draai je het vuur of de elektriciteit (sorry voor dit, maar ik ben recent overgestapt naar inductie en dat is even wennen) naar een lage stand en voeg je de rijst toe. Schep alles goed door elkaar en laat de rijst een beetje aanbakken om vervolgens de rijst om te scheppen en weer een beetje te laten aanbakken. Zo krijg je knapperige rijstkorrels in de totale hoeveelheid en een crunch in je rijst. Blijf dit herhalen door af en toe door de rijst te roeren. Ergens in dit proces moet je natuurlijk nog wel de sereh uit de rijst halen, deze is heerlijk voor de smaak maar volledig oneetbaar dus deze moet je wel verwijderen.
Zet een pannetje op om je peultjes te blancheren, dus ruim water met een beetje zout. De peultjes moet je voordat je ze kunt verwerken even rengen, dit betekent dat je de harde draad die aan de zijkant van het peultje loop door middel van een mes van pakt en naar beneden van het peultje aftrekt aan beide zijkanten van het peultje zit zo’n harde draad Nu snij je van de peultjes in de lengte in dunne reepjes en blancheer je ze kort, ondertussen heb je de bosuitjes mooi schuin in dunne reepjes gesneden en als je de peultjes geblancheerd hebt kun je de bosuitjes mengen met de peultjes. Maak ze aan met een beetje sojasaus en olijfolie en serveer ze op de rijst wanneer je de rijst in het bord schept. Zo krijg je een mooi contrast tussen de pittige rijst en knapperige frisse groenten bovenop de rijst.
Gebakken witlof, rode bietencrème en pijnboompitjes
Bietencrème
1/2 dl olijfolie, 1 kg bieten,1 kruidnagel, 1 steranijs,1 x zeste van sinaasappel, 1 sap van sinaasappel, 3 dl bietensap, 1 el aceto balsamico, zout, peper
Schil de bieten en snij de bieten fijn in gelijke delen. Neem een ruime pan en verwarm de olijfolie. Zet de bietjes aan en voeg de specerijen toe. Blus het geheel af met het sap en de aceto balsamico. Voeg de zeste en zout toe en dek het geheel af met een bakpapier. Stoof de bieten goed gaar en indien het vocht weg gekookt is voeg je nog wat bietensap toe. Als de bieten goed gaar zijn, zal het vocht reduceren. Nu kun je de bieten eerst in de keukenmachine draaien tot een gladde crème.
Gebakken witlof
1 kg witlof, 1 citroen, peper, zout, honing, 20 gr boter, waterkers
Neem de witlof en verwijder een dun laagje van het stronkje, haal de buitenste bladeren eraf en besprenkel ze met een beetje citroen. Doe de witlof in een pan en doe er een beetje water bij zodat ze half onderstaan. Doe de peper, zout en boter bij de witlof en zet de pan op hoog vuur. Doe een deksel op de pan en breng de witlof snel aan de kook. Daarna laat je de stronkjes 5 minuten in de pan staan, verwijder het vocht en laat de witlof goed uitlekken. Neem nu een koekenpan en doe 2 el honing in de pan. Laat de honing aan de kook komen zodat er bellen ontstaan. Leg de witlof voorzichtig in de pan, kijk uit met de hete honing. Bak de witlof goudgeel en neem ze uit de pan. Rooster de pijnboompitten in de oven goudbruin en geef ze een beetje zout en peper. Serveer de bietencrème in een bakje of maak een mooi bordje met toefjes en leg de hete witlof op het bord, strooi er wat pijnboompitten overheen. en garneer de witlof met wat waterkersblaadjes.