Week 3 2024, wortel, spitskool, Romanasla, pompoen NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 3                                                                                  17 januari 2024 

Beste klanten, deze week winterwortel en uien in het pakket. Dan denk je al snel aan…. hutspot. Gelukkig is Michiel Willems al enige tijd onze receptenzoeker en als professioneel kok, zelf ook receptenmaker. Hij biedt ons een ruimere keuze dan alleen de Hollandse pot.

Deze week in het pakket

Fruit: Topaz appel, Doyenne de Comice peer, clementines en banaan.
Groente groot: winterwortel, ui, spitskool, knolselderij, mini Romanasla en pompoen.  
Groente midden: winterwortel, ui, spitskool, knolselderij en mini Romanasla.
Groente klein: winterwortel, ui, spitskool, knolselderij en mini Romanasla.

Recepten van Michiel, onze receptionist.

Winterwortel met kokos-kerriesaus

1 kg winterwortel, 2 dl kokosmelk, 1 el kerriepoeder, 1 ui, peper en zout, 3 el rijstazijn, korrianderpoeder.

Schil de wortelen en snij in gelijke blokjes, zet ze in een bakpan even aan zodat ze een klein beetje kleur hebben, kijk uit want ze verbranden snel. Snipper de ui en voeg deze toe. Doe het kerriepoeder erbij zodat het even myoteert in olie. Doe de rijstazijn erbij en vervolgens de koriander en de kokosmelk. Laat de wortel verder garen in de kokosmelk, de kokosmelk moet om de wortel heen hangen. Afmaken met peper en zout.

Geroosterde pompoen met gember en gebakken Romanasla

1 pompoen, 50 gr gember, ½ rode peper, grof zeezout, olijfolie, 3 kropjes Romasla (ook wel bindsla genoemd), 2 el appelazijn.

De pompoen was ik van de buitenkant, halveer hem om zo de pitten te verwijderen. Vervolgens snij je er maantjes van dezelfde dikte van en leg je ze op een bakpapier met wat olie, peper en zout in de oven om ze te roosteren. Ze moeten gaar worden en mooi goudbruin, dus 15 minuten op 160 graden in de oven en dan even kijken of het goed gaat. Intussen snijd je de gember en rode peper fijn, en bak je de gehalveerde kropjes sla op de platte kant bruin. Op het laatst laat je de gember en rode peper even meebakken en blus je het geheel af met de appelazijn. Meng de pompoen en de sla en maak het af met wat grof zout en extra vierge olijfolie.

Spitskool met kastanjechampignon met udon noedels

1 pakje udon noedels, spitskool, 1 bakje kastanjechampignons, 3 el kikkoman sojasaus, ⅓ rode peper, 1 teen knoflook, 20 gr verse gember, 1 dl olijfolie, 2 sla-uitjes.

Kook de udon noedels gaar en spoel ze koud om ze vervolgens te laten staan om verder te verwerken. De noedels die ik meestal gebruik zijn van Hakubaku organic noedels, 10 minuten koken is genoeg. Maak de champignons schoon en snij ze in dunne plakjes, maak de kool schoon en snij er dunne reepjes van. Bij gerechten als dit gerecht waar noedels in zitten wil je dezelfde vorm aanhouden, de noedels zijn lang en dun dus de kool zou dan ook lang en dun moeten zijn. Dan wordt het meer een gerecht dan wanneer je bijvoorbeeld grove stukken zou snijden. Snij de gember, knoflook en rode peper fijn. Neem nu een grote pan of een wok en bak de kool kort gaar. Gebruik hiervoor een beetje bakolie, niet de olijfolie die is voor de smaak. Voeg de champignons, rode peper, gember en knoflook toe en laat alles even kort gaar worden. Voeg de noedels toe en  maak alles af met de kikkoman sojasaus en olijfolie. Net voordat de noedels goed warm zijn, schep je de fijngesneden sla-uitjes erdoorheen.

Gnocchi van aardappel en knolselderij met salieboter en gepofte knoflook

1 kg kruimige aardappel, 200 gr knolselderij, 1 ei, 320 gr bloem, peper, zout, nootmuskaat, ½ bosje salie, 1 bolletje knoflook, 150 gr boter, peper en zout.

Kook de aardappelen in de schil, ongeveer 45 minuten. Laat het water zachtjes koken en voeg wat zout en een takje salie toe aan het water. Daarna laat je ze goed uitdampen op een ovenplaat, om de aardappelen daarna in de oven ongeveer 20 min op 160 graden Celsius droog te laten worden. Ondertussen heb je de knolselderij geschild en in stukken gesneden, gekookt en leg je deze op dezelfde ovenplaat om uit te drogen. Maak nu het aanrecht vrij en zet de overige ingrediënten klaar. Haal de aardappelen uit de oven en schil de aardappelen. Dit gaat het gemakkelijkst door ze een voor een in een doek op je hand te leggen en ze met behulp van een schilmesje te pellen. Neem nu een pureeknijper of een passe vite om de aardappel en de knol te malen of knijpen. Dit moet allemaal nog gebeuren terwijl de aardappel warm is, dan krijg je een mooi gnocchi deeg. Voeg nu de bloem, ei, nootmuskaat en peper en zout toe om er vervolgens voorzichtig en losjes een deeg van te maken. Als je hard gaat staan kneden krijg je een plakkerig deeg dat na het koken klef aanvoelt in de mond. Rol nu van het deeg rolletjes van ongeveer 1 centimeter dik en zorg hierbij dat je voldoende bloem gebruikt anders plakken ze aan elkaar bij het snijden. Snij nu ongeveer gnocchi van 1 centimeter bij 1 centimeter, ook hierbij voldoende bloem gebruiken. Breng een pan water aan de kook met wat zout en kook hierin de gnocchi, hierbij moet je het water laten koken maar niet te hard dus rustig koken. Wanneer de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar en kun je ze in een kom met koud water laten afkoelen. Bij deze gnocchi is het van belang dat je ze als je ze uit het water haalt niet tegen elkaar legt en een beetje olie en bakpapier gebruikt om ze even te kunnen bewaren. Wat ook kan is dat je ze voor het koken invriest en zo bewaart tot je ze wilt gebruiken.

Voor dit recept wil ik graag bruine boter of ook wel beurre noisette maken. Je zet de boter op in een pannetje en laat op een medium vuur de boter kleuren. De boter scheidt zich in het botervet en de vaste melkbestanddelen. Hierdoor kleuren de vaste melkbestanddelen en geven het botervet een nootachtige smaak en kleur. Wanneer de melkbestanddelen gekleurd zijn haal je de pan direct van het vuur en doe je de boter in een kommetje met de gesneden salie. Maak de boter op smaak met wat peper en zout en voeg de gepofte knoflooktenen toe. Ik hou wel van knoflook maar iedereen moet natuurlijk zelf weten hoeveel knoflook. In een gepofte vorm is de smaak natuurlijk veel zachter. Je kunt op twee manieren tot hetzelfde resultaat komen. Je kunt de teentjes pellen vervolgens 4 keer koken en afkoelen in water. Of je kunt bij  het drogen van de aardappelen, een bolletje knoflook in de oven erbij zetten en daarna de teentjes eruit pellen. Doe nu de salieboter in een ruime pan en verwarm hierin je gnocchi. Serveer er eventueel wat Parmezaanse kaas bij.

Hutspot met noten en vijgenjus

een lekkere variant op de gewone hutspot met vlees. De vijgenjus geeft een zoet/hartig accentje dat goed past bij zo’n verwarmend gerecht.

ingrediënten voor de hutspot: 1 kg kruimige aardappelen, 500 g wortelen, 500 g pastinaken, 500 g ui, 1 el kerriepoeder, 50 g gemberwortel, 2 teentjes knoflook, 100 g ongebrande cashewnoten,
Ingrediënten voor de vijgenjus: 5 gedroogde vijgen, 1 el olie of boter, 1 sjalotje, 150 ml rode wijn, 50 ml balsamicoazijn, 1 el tijmblaadjes, zout en peper

Schil de aardappelen, snijd in vieren. Schrob de wortel en de pastinaak schoon, snijd in stukjes. Pel en snijd de ui in ringen. Hak de knoflook en de gember heel fijn.
Kook aardappel, wortel en pastinaak met wat zout en het kerriepoeder in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de uien en gember 3 minuten in wat olie of boter. Voeg de knoflook toe en bak het geheel nog eens 3 minuten op een laag vuur. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Giet de aardappelen en wortelgroenten af. Stamp de aardappelen en wortelen tot een grove puree, roer het uimengsel en de noten door de hutspot.   
Snijd de vijgen in stukjes en snipper het sjalotje Bak vijgen en sjalot 4 minuten in de olie. Blus af met de rode wijn en de azijn. Strooi er de tijm bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat een beetje inkoken tot jusdikte.