Week 29 17 juli 2025
Beste klanten, voor de leerlingen van het Rudolf Steiner College is deze week de zomervakantie begonnen. Inclusief de kamp- en inhaalweek die al voorbij zijn, betekent dit een periode van 9 weken waarin de leerlingen geen tuinbouwles volgen. Het is dan ‘vreemd’ stil op de tuin zonder hen; geen slootjes springende, rondrennende en op een schoffel leunende pubers. En ook geen helpende handen bij het inpakwerk en inlopen van de pakketten. We missen ze nu al maar wensen ze uiteraard een fijne vakantie. Op de tuin werken wij de hele zomer door, gelukkig zijn er veel trouwe vrijwilligers die ons daarbij helpen.
Bericht over het fruitpakket: een aanzienlijk deel van de abrikozen in het pakket van afgelopen week bleek van slechte kwaliteit. Daarom deze week een extra gevuld fruitpakket.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Candine, nectarine, blauwe druif, banaan. Voor midden ook perssinaasappel.
Groente groot: courgette, groenselder, tomaat, bospeen en sperzieboon.
Groente midden: courgette, groenselder, bospeen en Alouette aardappel.
Groente klein: courgette, zomerpostelein, tomaat en peterselie.
Recepten van Michiel, onze receptionist:
Linzenstoof met tomaat en postelein
300 gr groene linzen (dupuis linzen), 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 blad laurier, 3 tomaten, olijfolie, 4 stengels groen selder, 1 takje tijm, 100 gr postelein, 1 rode chilipeper.
Schil de uien en snijd ze doormidden, snijd nu vanaf het stronkje halve maantjes zodat de maantjes een beetje aan elkaar blijven zitten. Zo krijg je in de stoof stukjes ui die nog herkenbaar zijn. Zet nu de linzen op met koud water, met een laurierblad en een stuk rode peper. Breng de linzen aan de kook en laat ze zachtjes koken zodat ze niet kapot koken. De linzen zijn goed als ze niet meer hard aanvoelen, dan haal je ze van het vuur in het kookvocht en voeg je wat zout aan de linzen toe, daarna laat je ze 5 minuten in het vocht staan. Giet het vocht van de linzen en haal het laurierblad eruit, de rode peper laat ik meestal zitten. Je kunt deze er ook uithalen om nog even in kleine stukken te snijden en vervolgens doe je ze weer lekker bij de linzen. Laat de linzen afkoelen en uitlekken.
Neem een braadpan en verwarm wat olie in de pan, bak hierin de uien snel tot ze mooi bruin en gekarameliseerd zijn. Intussen heb je de knoflook gepeld, dit doe je het gemakkelijkst door een teen op de snijplank te pletten met je mes. Zo kun je het schilletje gemakkelijk verwijderen en vervolgens het teentje fijn snijden. Als de uien mooi bruin zijn, voeg je de knoflook en de geplukte tijm toe. Laat de knoflook gaar worden met de uien en de tijm de smaak afgeven aan de uien.
Snij nu de tomaten fijn en doe ze bij de uien en laat het geheel lekker stoven, de tomaten moeten wat kapot koken en wat vocht verliezen zodat je een goede tomatensmaak aan je stoofgerecht krijgt. Dit duurt ongeveer 10 minuten, voeg ondertussen wat peper, zout en olijfolie toe zodat alles lekker op smaak is.
Pluk de posteleinblaadjes van de steeltjes en neem het bovenste gedeelte van de postelein helemaal inclusief de steel. Was de postelein in ruim water en droog ze in een vergiet. Neem nu de groenselder en verwijder de stronk zodat de stengels los kunnen laten. Vervolgens neem je de buitenste stengels en verwijder je de draden van deze stengel. Dit kun je doen door middel van een dunschiller en dan gewoon de buitenkant schillen. Of door met een schilmesje de stengel net niet door te snijden aan de bovenkant en vervolgens de harde draden naar beneden te trekken. Hierbij verlies je wel iedere keer een klein stukje van de groene selder. Was de stengels goed en snijd er nu dunne boogjes van. Deze boogjes moeten ongeveer ½ centimeter dik zijn zodat ze dun genoeg zijn om snel gaar te worden.
Als je ui-tomatenmengsel een beetje is ingedikt en een mooie basis geeft voor een stoof voeg je de groene selderboogjes toe en laat je ze even mee garen tot ze nog net een beetje bite hebben.
Vervolgens voeg je de koude linzen toe en laat je ze weer warm worden, schep het geheel goed door en proef of het nog wat peper en zout nodig heeft. Haal de stoof van het vuur en schep nu voorzichtig de postelein door de linzen stoof.
Serveer er een lekker stuk getoast brood en wat geitenkaas bij en je zit heerlijk te eten.
Ovenfrietjes van allouette aardappelen met lavasmayonaise
1 kg allouette aardappel, ¼ bosje lavas, 25 gr rijstazijn, 40 gr eidooier, 1,5 gr zout, 280 gr zonnebloemolie, 1 tl dijon mosterd, 1 takje verse oregano.
Voor dit recept moet je eigenlijk een dag vantevoren beginnen, je neemt namelijk de olie en doet deze in de blender samen met de lavas en de verse oregano. Blender alles fijn en zet de olie afgedekt in de koelkast en laat het een nacht trekken. De volgende dag zeef je de olie en doe je de groene kruiden weg. Dan heb je een heerlijke aromatische olie waarvan je de mayonaise kunt maken.
Bij het maken van mayonaise begin je met het zorgen dat alle ingrediënten gelijk zijn qua temperatuur. Nu meng je in een beslagkom, die je op een ietwat vochtige keukendoek hebt gezet om wegglijden te voorkomen, de azijn, zout, mosterd en de eidooier. Daarna voeg je druppelsgewijs de olie toe en klop je alle olie tot een emulsie ontstaat en dus kan je mayonaise tot stand komen. Je kunt naarmate de emulsie ontstaat steeds sneller olie toevoegen. Indien de mayonaise in de schift gaat, begin je in een schone beslagkom opnieuw met het ¼ deel van de azijn, mosterd en eidooier. Voeg dan wel om te beginnen even wat neutrale zonnebloemolie toe, en daarna de geschifte massa.
Snij de aardappelen in wedges en rooster ze met wat zonnebloemolie, peper en zout op een ovenplaat ongeveer 30 minuten op 175 graden Celsius in een hete luchtoven.