Week 30 23 juli 2025
Als variatie op het fenomeen ´komkommertijd´ is deze week de ´courgettetijd´ in alle hevigheid losgebroken. Dit vraagt wel, om het een beetje leuk te houden, de nodige culinaire creativiteit en inventiviteit. We gaan proberen u te voorzien van enkele varianten.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Candine, appel Cripps Pink, banaan, blauwe druif, pruimen Reine Claude d´Oullins.
Groente groot: cherrytomaat, mini Romana sla, aubergine, courgette, uien, knoflook, basilicum.
Groente midden: ronde tomaat, mini Romana sla, aubergine, uien, knoflook, basilicum.
Groente klein: cherrytomaat, mini Romana sla, courgette, uien.
Recepten van Michiel onze receptionist en het Odin receptenboek:
Courgette en papillotte
En papillote, of al cartoccio in het Italiaans, is een kookmethode waarbij het voedsel in een opgevouwen zak of pakje wordt gedaan en vervolgens wordt gebakken. Deze methode wordt meestal gebruikt om vis of groenten te bereiden, maar lamsvlees en gevogelte kunnen ook en papillote worden gekookt. Het mooie van deze manier van een product bereiden is dat alle smaken en geuren in de papillotte bewaard blijven. Ook heeft het iets feestelijks aan tafel als iedereen zijn papillotte geserveerd krijgt.
3 courgettes, 1 ui, 200 gr cherrytomaatjes, basilicum, knoflook, olijfolie, 1 Romana, 2 el taggiasche olijf, zout, peper, verse oregano.
Schil de ui en snij er dunne ringen van, als je een ui gebruikt in een papillotte wil je dat deze even snel gaar wordt als de rest van de ingrediënten. Daarom schil je de ui in dit geval wat verder, dus de schil maar ook zeker de eerste laag ui, deze is namelijk meestal stug en heeft een heftige ui smaak. Doe de ui in een mengkom, was de courgette en snij er stukken van die ongeveer 1 centimeter dik zijn en doe ze bij de ui.
Was de tomaatjes en halveer ze zodat het vocht, wanneer je de papillotte gaat bakken, eruit loopt en zich vermengt met de rest van de ingrediënten. Kneus de knoflook en haal het velletje eraf, snijd er vervolgens dunne plakjes van en doe ze bij de courgette. Pluk de blaadjes van de basilicum en oregano en voeg ze toe evenals de olijven. Je kunt de olijven ook snijden, dan krijg je een betere smaak door het mengsel. Meestal doe ik dat zelf niet omdat in de meeste gerechten het lekker is om een olijfje heel tegen te komen. Pluk de blaadjes Romaine sla en voeg ze toe aan de courgette. Meng alles in de kom en maak het geheel op smaak met wat olijfolie, peper en zout.
Als je het mengsel hebt, komt het en papillotte gedeelte. Neem een bakpapier, het liefst een gezonde versie dus pfas vrij.
Vouw een stuk papier van 25 cm bij 25 cm doormidden. Vouw het papier weer open en leg in het midden een deel van de aangemaakte courgette. Vouw de twee helften weer dicht en begin van rechts naar links kleine delen van de rand, dus ongeveer 3 centimeter over elkaar heen dicht te vouwen. Probeer tussen de vulling en de randen van het papier ruimte over te houden. Daardoor heb je wat kookruimte, de vouwen druk je aan met je nagels zodat ze goed stevig blijven zitten. Bak de papillotte 20 minuten op 180 graden Celsius, ze moeten zich in die tijd goed opblazen omdat ze koken en de stoom door het papier wordt tegengehouden.
Serveer de courgette en papillotte per persoon op een bord. Deze bereiding kun je natuurlijk met heel veel verschillende ingrediënten doen.
Eenvoudige courgettesoep
Lekker en makkelijk en het staat binnen een half uur op tafel.
Courgette, uien, knoflook, olijfolie, bouillonblokje, water.
Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 5 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de courgette in de lengte in 4 parten en vervolgens in stukjes van 2 cm. Bak de knoflook 1 min. mee. Voeg de courgette toe en bak 5 min. mee. Verkruimel het bouillonblokje erover en voeg water toe. Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken. Pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Lekker om te besprenkelen met extra vierge olijfolie en wat basilicum. Ook lekker als hoofdgerecht voor 4 personen. Voeg er dan eiwitten zoals witte bonen of gerookte ham of zalm aan toe. Voor extra koolhydraten kun je er wat stokbrood (met kruidenboter) bij eten.
Is je soep te dik? Voeg dan extra bouillon toe. Als de soep volledig is afgekoeld kun je het in porties bewaren in de vriezer. Je hoeft het dan alleen even kort op te warmen, lekker voor avonden waarop je geen zin hebt om te koken maar wel genoeg groente wil eten!