Week 31 30 juli 2025
Beste klanten, uien oogst je wanneer het loof voor 2/3 deel is afgestorven. Te vroeg oogsten geeft opbrengstverlies omdat de uien tijdens het omvallen (‘strijken’) van het loof en het volledig afsterven ervan wekelijks nog zo’n 10% in omvang toenemen. Wacht je te lang dan zijn de uien minder goed te bewaren. Afgelopen week was het zover en zijn alle uien geoogst en in gaasbakken gelegd om te drogen. De vrijgekomen bedden worden ingezaaid met phacelia, een groenbemester die zeer geliefd is bij de bijen en zorgt voor een mooie bedekking van de aarde.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Candine, banaan, blauwe druif. Midden appel Cripps Pink, grapefruit. Klein kiwi.
Groente groot: paksoi, courgette, ronde tomaat, kastanje champignon, waspeen, komkommer, basilicum, peterselie.
Groente midden: paksoi, courgette, cherry tomaat, kastanje champignon.
Groente klein: paksoi, courgette, ronde tomaat, kastanje champignon, waspeen, basilicum.
Recept van Michiel onze receptionist:
Courgette gevuld met duxelle van kastanje champignons
2 courgettes, 300 gr kastanje champignons, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 takje verse tijm, 20 gr boter, peper, zout, parmezaanse kaas, 100 gr cherrytomaatjes, olijfolie, basilicum.
Was de champignons snel zodat je geen smaakverlies krijgt en droog ze goed. Maal de champignons pulserend fijn met de keukenmachine, of snijd ze met je mes en hak ze fijn op de keukenplank. Bak ze met het teentje knoflook en olijfolie in de pan. Zorg dat al het vocht verdampt en dat de champignons goed droog worden en een beetje aanbakken voor de smaak. Maak de duxelle op smaak met peper en zout, meng wat van de parmezaanse kaas in de duxelle.
Halveer de courgettes in de lengte en schep met een lepel voorzichtig zodat de rand niet beschadigd de zaadlijsten eruit. Haal van de buitenkant een heel dun laagje van net onder de schil van de courgettes eraf. Hierdoor blijft de courgette-helft goed staan op het bord en in de ovenschaal. Neem nu een ovenschaal waar de courgettes goed inpassen en vul de courgettes met duxelle. Daarna strooi je nog wat parmezaanse kaas op de courgettes en zet je ze in de oven op 160 graden Celsius, ongeveer 20 minuten lang totdat de courgette gaar is en de kaas gesmolten.
Terwijl de courgette in de oven staat snijd je de tomaatjes fijn en bak je ze in wat olijfolie in de pan. Laat de tomaatjes en het vocht uit de tomaatjes goed inkoken voordat je wat peper, zout en wat blaadjes basilicum toevoegt. Daarna doe je ze in een blender en maak je er mooie tomaten coulis van om de courgette te begeleiden.
Als de courgette klaar is neem je vier borden en doe je een pollepel van de coulis op het bord en zet je de courgette in het midden van het bord. Garneer met een blaadje basilicum en eet smakelijk.