Week 38 2024, romana sla, bloemkool, prei, kastanjechampignon, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 38                                                                               18 SEPTEMBER  2024 

Beste klanten, boeren en tuinders hebben altijd wat te klagen: te nat, te droog, te warm, te koud. Nou daar gaat ie dan: deze week twee stortbuien waardoor de teeltvelden onder water stonden, de sla zwabberend ronddreef en de tere postelein voorzien werd van perforatie.
Deze week geen oogst van eigen tuin. Buien waren gelukkig nogal plaatselijk, veel collega-tuinders in Nederland konden voldoende producten leveren om de tassen ook deze week weer gevuld te krijgen. 

Deze week in het pakket:
Fruit: appels Elstar, peer Conference, kiwi. Plus voor midden een mango en voor klein banaan.
Groente groot: mini Romana groen, bloemkool, prei, kastanjechampignons, knoflook.
Groente midden: mini Romana groen, bloemkool, prei, kastanjechampignons.
Groente klein: mini Romana groen, bloemkool, prei, kastanjechampignons, knoflook.

Recepten van Michiel Willems

Geroosterde bloemkool

1 bloemkool, 45 gr boter, 3 el olijfolie, zout, peper, nootmuskaat en 75 gr  paneermeel.

Neem een bloemkool, haal de buitenste bladeren eraf en snij een deel van de stronk zodat de bloemkool blijft staan. De onderkant moet in dit geval recht zijn om de bloemkool goed te kunnen roosteren. Neem een grote pan en vul die met water, breng het water aan de kook en kook hierin de bloemkool ongeveer 6 minuten. Haal de bloemkool uit het water en laat goed uitlekken en afkoelen. Laat de boter in een pannetje bruin worden. Haal voordat de boter te donker wordt het pannetje van het vuur en voeg de olijfolie, peper, zout, nootmuskaat en paneermeel toe. Hiermee paneer je de bloemkool en zet de bloemkool in de oven op 150 graden Celsius ongeveer 15 minuten. Je laat de bloemkool verder garen en het paneerlaagje mooi bruin worden. Serveer de bloemkool in zijn geheel en snij hem aan tafel.

Momo’s met prei en kastanjechampignon

Een momo is een Nepalees, Tibetaans deegjasje uit de Aziatische keuken dat lijkt op een Mongoolse buuz, Chinese jiaozi of Duitse knoedel. Momo’s worden gemaakt in Tibet, Nepal, Bhutan, Sikkim, Manipur, Nagaland, Meghalaya, Himachal Pradesh, en West-Bengalen. Momo wordt gestoomd in een stoompan of in stoommandjes. Vaak wordt de momo geserveerd in een soep of een saus. 

Deeg: 250 gr bloem, olie, water, snufje zout, 1 tl bakpoeder

Vulling:2 prei, 250 gr kastanjechampignon,1 ui,  20 gr boter, ½ teen knoflook, peper en zout.

Meng de ingrediënten voor het deeg in een beslagkom en kneed er een elastisch, niet-plakkerig deeg van. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Snij de prei in de lengte door en verwijder het donkergroene gedeelte, was de prei grondig en snij er dunne reepjes van. Snipper de ui fijn en zet deze aan in een bakpannetje met de boter. Snij de knoflook fijn en voeg deze toe aan de ui als deze glazig en gaar is geworden. Hak de champignons fijn in de foodprocessor en doe bij de uitjes toe. Bak de champignon totdat al het vocht verdwenen is. Maak op smaak met peper en zout en voeg op het laatst de prei toe die je nog even kort hebt gestoofd. De prei moet nog lichtgroen en knapperig zijn. Laat de vulling koud worden, in de tussentijd haal je het deeg uit de koelkast en rol je het met genoeg bloem op je aanrecht uit. Maak het deeg zo dun mogelijk, dit zorgt voor een mooie en fijne momo. Steek nu rondjes uit het deeg van ongeveer 8 centimeter. Zorg dat je een bakje water klaar hebt staan om de randen van het rondje nat te maken. Leg nu een theelepel van de vulling in het midden van het rondje. Maak de randen nat en vouw de momo dicht en knijp de bovenkant stevig tegen elkaar. Je kunt er nog een golfje in vouwen. Zorg dat de momo goed dicht zit, dit vouwen vergt wel wat oefening, maar als je het eenmaal in de vingers hebt is het erg leuk om te doen. Zet de momo’s direct in een stoommandje, een beetje olie zorgt ervoor dat ze niet vastplakken. Stoom de momo gaar, het gaat hier dan om het deeg want de vulling is al gaar. 

Pompoen-wortelsoep (lekker om de momo in te serveren)

1 kg wortel,1 kg pompoen, 3 uien, 1 x sereh, 30 gr gember,1 el zout, 1 chilipeper

Snipper de ui en de gember, zet deze aan in de olijfolie maar laat ze niet kleuren. Voeg de sereh en chilipeper toe. Schil de wortel en pompoen, snij in blokjes en voeg deze toe. Blus het geheel met 6 liter water, goed gaar koken. Haal de sereh en de laurier eruit en maal het geheel met de thermoblender fijn. Duw de soep door de grote bolzeef en laat goed afkoelen.
Voor het serveren opschuimen met een klontje boter en op smaak brengen met peper en zout.

Romana sla met mangodressing met geroosterde cashewnoten

2 romana sla, 1 mango, ½ dl appelazijn, 1 ½ dl olijfolie, peper en zout, 40 gr cashewnoten.

Was de sla in ruim water en droog de sla in een slacentrifuge of gewoon in een theedoek. Neem een mooie slakom en scheur hierin de bladeren. Schil de mango en snij van een ⅓ deel mooie blokjes, doe de rest in de blender. Voeg de azijn, peper, zout en olie toe en draai er een mooie dressing van. Met de geroosterde cashewnoten en de blokjes mango garneer je de sla en met de dressing maak je de salade af