NOG TASSEN VAN VRIJ WATERLAND THUIS? LEVER ZE IN!!!
Week 38 17 september 2025
Beste klanten, deze week gaan de leerlingen weer het land op om pompoen te oogsten. We hebben op Vrij Waterland niet veel ruimte voor opslag, dus u krijgt direct weer een pompoen in het pakket. Als twee weken achtereen pompoen u iets te machtig is, kunt u die, op een niet te warme, droge plek, heel goed weken bewaren.
De meeste bladgewassen zijn nu wel geoogst en het land groeit langzaamaan vol met knopkruid en andere groene, kruidige (on)kruiden. Deze groene deken zal bij de eerste vorst afsterven en als een beschermende deken de hele winter het land bedekken. Deze natuurlijke deken beschermt en voedt het bodemleven. Wormen en al hun aanverwanten trekken dit als voedsel blad voor blad de grond in. Gevolg is een waardevolle, luchtige, waterdoorlatende grondstructuur. Biodynamisch tuinieren is: samenwerken met al deze natuurelementen als voorbeeld.
Deze week in het pakket:
Fruit: appels (Alkmene), rode druiven, peer conference en banaan en voor midden een mango.
Groente groot: pompoen, bloemkool, moesappelen, groene puntpaprika, chioggia biet en een bosje munt.
Groente midden: pompoen, bloemkool, ui, chioggia biet.
Groente klein: pompoen, bloemkool, witte kool, cherrytomaat.
Recepten van Michiel onze receptionist en Delicious.nl
Gebakken pompoen met groene puntpaprika en amandelen
1 pompoen, 2 groene puntpaprika, 1 ui, 30 gr amandelschaafsel, 1 groene jalapeno peper, zout, peper, munt, knoflook, olijfolie
Neem de pompoen en snijd er blokjes van, verwijder de pitten maar de schil kun je laten. Neem een koekenpan en bak de blokjes pompoen goudbruin in de pan. Snipper het uitje en voeg deze toe aan de pompoen, laat het uitje mee kleuren en lekker karameliseren. Neem de puntpaprika en snij deze in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en brand de paprika met een gasbrander of op de barbecue.
Snij de paprika in lange stukken van 1 centimeter breed en voeg ze toe aan de pompoen. Hak de groene jalapeno peper en de knoflook en voeg deze toe aan de pompoen. Bak het geheel lekker gaar en voeg wat peper en zout toe. Doe de pompoen in een serveerschaal en garneer met gebrande amandelen en verse muntblaadjes.
Chioggia bieten in zoetzuur
1 kg chioggia biet, 200 gr azijn, 120 gr champagne azijn, 3 dl witte wijn, 3 dl water, 125 gr suiker, 6 gr zout, 2 jeneverbes, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 5 gr peperkorrel
Neem een vijzel en kneus de specerijen zodat de smaak van de specerijen beter loskomt. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook en laat de alcohol verdampen. Laat het zoetzuur afkoelen en zeef de specerijen na een uur eruit. Schil de bietjes en snijd ze in dunne plakken, leg ze in een saladekom en zet het zoetzuur weer op in een pannetje. Nu giet je het zoetzuur warm over de bietjes. Dek het geheel af en laat het zoetzuur samen met de bietjes afkoelen. Nu kun je de chioggia bietjes in het zoetzuur bewaren. Gebruik de bietjes in salades of bij stoofschotels.
Witte koolsalade met tomaat en komijn
1 witte kool, 4 tomaten, 1 tl komijnzaad, ½ dl rode wijnazijn, 1 ½ dl olijfolie, ⅓ deel rode peper, 3 takjes platte peterselie, peper en zout.
Neem de witte kool en snijd deze in vier delen in door de stronk. Snij de stronk uit de vier delen en verwijder het buitenste blad. Deel de vier delen op in vijf bladeren per keer en snijd er een fijne julienne van. Doe de kool in een saladekom. Neem het komijnzaad en doe dit in een droog pannetje, zet het pannetje op het vuur en laat het zaad kort warm worden, kijk uit dat je het niet verbrandt. Doe de azijn in een kommetje en doe hierin wat peper en zout. Hierbij kun je het komijnzaad doen. Hak wat rode peper en knoflook en doe dat ook in het azijn, meng de olijfolie bij de azijn en maak er een mooie dressing van, doe de dressing bij de kool in de kom en kneed de kool door totdat deze zacht aanvoelt. Snijd nu de tomaten in partjes en meng ze door de kool. Pluk de peterselie en garneer de koolsalade met wat peterselie.
Traybake met bloemkool, avocado en tahin (Delicious.nl)
1 kleine bloemkool, 1⁄2 tl vadouvan, 4 el olijfolie, 450 g halloumi, 2 avocado’s, 500 g cherrytomaatjes, 4 el tahini sesampasta, 1 limoen, 1 teen knoflook,1 el sesamzaad, 50 g rucola
Verwarm de oven voor tot 220°C. Snijd de bloemkool doormidden en leg op de bakplaat. Meng de vadouvan met 1 el olijfolie. Wrijf de bloemkool ermee in.
Snijd de halloumi in plakjes van 1 cm. Halveer de avocado’s, wip de pit eruit en haal de schil eraf. Leg de halloumi met de avocado’s en tomaatjes bij de bloemkool. Besprenkel ze met de rest van de olijfolie en bestrooi met zout en peper naar smaak.
Rooster de groenten in de oven beetgaar in 20 min. Meng intussen de tahini met het sap van de limoen en water tot een dikke saus ontstaat. Rasp of pers de knoflook erboven.
Rooster in een droge koekenpan het sesamzaad goudbruin en schud op een bord.
Neem de traybake uit de oven. Bestrooi met rucola en het sesamzaad en serveer met de tahini-limoensaus.