Week 45 2023, peterseliewortel, witlof NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 45                                                                                      9 november 2023

Het is uit met de pret op het land voor de leerlingen. Drassig, plassig en vooral gaat het land in winterrust. In de kassen is nog wel werk voor ze. De tomatenplanten worden in kleine stukjes geknipt voor op de compost en de gereedschappen worden goed schoongemaakt en ingeolied. Samen met de docenten zijn ze druk in de weer met het schoonmaken van de kooklokalen, zodat daar in de winterperiode weer volop gekookt kan worden.

Deze week in het pakket:
Fruit: Elstar/Santana appels, clementines, granaatappel, grapefruit en in het midden pakket banaan.
Groente groot: spruiten, uien, witlof, peterseliewortel en avocado.
Groente midden: spruiten, uien, witlof, peterseliewortel en knoflook.
Groente klein: spruiten, uien, witlof en peterseliewortel.

Recepten van Michiel, onze receptionist.

Stoemp van peterseliewortel en aardappel met  gember/appelchutney

Typisch aan een stoemp is dat je de aardappelen en groenten eerst kookt (al dan niet samen) en erna grof prakt, met de nadruk op grof. In een stoemp moeten stukjes zitten!

1 kg aardappel, 1 kg peterseliewortel, 100 gr boter, 1,5 dl melk, 1 laurierblad, peper en zout, ¼ bosje bladpeterselie.

Schil de aardappelen, en snij ze in een pan met water in gelijke stukken. Hierna ververs je het water, doe zout en laurier bij het water. Zet de aardappelen net onder water, niet te veel water want aardappelen verliezen smaak in het water.
Kook de aardappelen gaar en giet ze af, vervolgens stoom je ze op een klein vuur droog. Snij de boter in blokjes en pureer de boter door de aardappelen, de puree mag dus stukjes aardappel bevatten, dat is bij stoemp de bedoeling.
Ondertussen heb je de peterseliewortel in blokjes van 1 cm bij 1 cm gesneden en met wat olie, peper, zout en gehakte rozemarijn geroosterd in de oven of gebakken in een koekenpan. Ze moeten goudbruin zijn en licht gepoft dan zijn ze gaar. Daarna kun je ze bij de aardappelen doen, maak het geheel op smaak met wat peper en zout. Indien je de stoemp vantevoren maakt gebruik je de warme melk om de stoemp op te warmen en om wat smeuigheid mee te geven. De bladpeterselie gebruik je om de stoemp wat extra kleur en frisse peterseliesmaak te geven.

Appel gember chutney

2 goudreinetten, 2 flinke el blanke rozijnen, 3 el fijngehakte gember (van 3 tot 5 cm verse gember), 150 gr lichtbruine basterdsuiker, 150 ml appelciderazijn, 40 gr boter, snufje cayennepeper, ½ tl zout

Schil de appels en snij ze in blokjes, zet ze op in een pannetje met de rest van de ingrediënten en kook het geheel gaar. Je kunt deze chutney zoals alle chutney goed vooruit maken en goed bewaren in een weckpot.

Geroosterde witlof en bieten en aceto balsamico uitjes

5 stronken witlof, 1 kg rode biet, 2 takken rozemarijn, 2 takjes tijm, 1,5 dl aceto balsamico, 1 sinaasappel, 100 gr rauwe zilveruitjes of gewone uitjes, olijfolie, 30 gr suiker, peper en zout

De rode biet roosteren duurt wel wat langer dan het roosteren van de witlof dus je begint met het schillen en in maantjes snijden van je bietjes. Doe wat olijfolie en gehakte rozemarijn en tijm bij de bietjes. Maak ze op smaak met wat peper en zout, leg ze in een ovenschaal en daarna in de oven bij 150 ⁰ C voor ongeveer 30 minuten, dan zouden ze gaar moeten zijn. Leg nu de witlof in de schaal. De witlof heb je in de lengte in vieren gesneden en leg ze met de open kant naar boven. Ook de witlof maak je op smaak met wat tijm, rozemarijn, peper en zout. Zet de oven op 180 ⁰ graden en rooster de witlof, in ongeveer 5 minuten zijn ze wel goed geroosterd.
De uitjes, indien het zilveruitjes zijn moet je even schillen, dit doe je het gemakkelijkst door ze even te blancheren, dan laat het velletje beter los en zijn ze zo geschild. Maak in een pannetje met een dikke bodem nat zand van de suiker en wat water. Zet de pan op hoog vuur en maak een mooie lichtbruine karamel, doe de uitjes in de pan en blus de uitjes met de aceto balsamico en 1 dl water. Snij wat zeste van een ½  sinaasappel in de pan en laat de karamel goed oplossen, belangrijk is wanneer je met karamel werkt dat je de pan beweegt en niet in de pan roert want dan gaat de karamel aan je lepel zitten. De uitjes gaar maken in de karamel en je voegt voor de smaak een beetje zout toe. Nu doe je de uitjes bij de bieten en witlof, het gaat bij dit gerecht vooral om de bitters van de witlof en het zoete van de bietjes in combinatie met de zoetzure uitjes. 

Venkelsalade met grapefruit en olijven.

Misschien vind ik dit wel de lekkerste salade en deze maak ik dus ook vaak. Je moet wel van bitter houden.

4 venkel, 2 grapefruit, 75  gr taggiasca olijven, 2 dl extra vierde olijfolie, peper en zout

Haal de buitenkant van de venkel eraf maar gooi deze zeker niet weg. De schil is goed te gebruiken en vol van smaak in bouillon of stoofgerechten. Snij nu, na het wassen, de venkel in dunne reepjes en doe ze in een saladekom.
Voeg de olijven toe, neem nu de grapefruits en snij de boven en onderkant eraf, zo blijven ze goed op je snijplank liggen. Nu snij je van boven naar beneden tussen de schil en het vruchtvlees, zodat je een naakte grapefruit krijgt. Snij nu partjes grapefruit uit boven een kom en pers het sap uit de resterende vliezen. Voeg de partjes aan de venkel toe, van het sap maak je samen met de olijfolie, peper en zout een dressing. Maak de salade aan met de dressing.