NOG TASSEN VAN VRIJ WATERLAND THUIS? LEVER ZE IN!!!
Week 40 1 oktober
Beste klanten, deze week worden alle preien van het land gehaald. De leerlingen doen hun best om ze een perfecte was- en knipbeurt te geven. Toch kan er hier en daar kan nog wat aarde zitten of is de knipbeurt wat erg kort uitgevallen. Geniet evenwel volop van uw prei mocht hij in uw groentetas zitten en denk daarbij aan vrolijke leerlingen werkend op Vrij Waterland.
Inhoud groentepakketten:
Alle: paksoi
Groot: witte kool en uien (beide VW), witlof, gember, asperge-erwt kiemen
Midden: boerenkool en prei (beide VW), bataat
Klein: witte kool (VW), witlof, gember
Inhoud fruitpakketten:
Alle: appel Santana , kiwi, witte druiven en peer Doyenne of Conference
Recepten van onze receptenmaker Michiel
Witlof met geroosterde bataat en gemberdressing.
500 gr witlof, 10 gr verse gember, 400 gr bataat, 2 takjes tijm, 1 dl azijn, 3 dl olijfolie, peper, zout, 1 tl mosterd, verse platte peterselie, granaatappel, zonnebloempitten.
Neem de bataat en schil ze, snijd de bataat vervolgens in blokjes en doe ze in een kommetje. Maak ze op smaak met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie overheen. Haal de blaadjes van de takjes tijm en hak de tijm fijn. Doe de tijm op de bataat en verdeel de bataat in een ovenschaal of op een ovenplaat met een bakpapiertje eronder. Zet de oven op 170 graden celcius en schuif de bataat in de oven, laat de bataat gaar worden in de oven en mooi bruin aan de randjes. De bataat moet nog wel een blokje zijn dus ze moeten niet te zacht zijn. Als de bataat gaar is laat je deze rustig afkoelen om de bataat vervolgens in de salade te kunnen verwerken.
Neem nu een pannetje en doe hierin een laagje zonnebloemolie en verwarm dit tot een frituur, doe de zonnebloempitten er koud in zodat je ziet hoe bruin ze worden. Als ze bruin zijn, zeef je ze uit de olie en vang je de hete olie op in een ander pannetje. Strooi meteen wat peper en zout op de pitten en schud ze wat door het zeefje zodat het zout en de peper zich goed verspreiden. Laat ze afkoelen en knapperig worden in de bolzeef.
Doe de azijn in een maatbeker of in een blender, doe de geschilde gember erbij en maal het geheel fijn. Indien je het in een maatbeker doet, gebruik dan een staafmixer.
Laat de azijn de smaak van de gember opnemen door deze een 15 minuten te laten staan. Zeef daarna de gember uit de azijn en maak van de azijn, mosterd, peper, zout en olijfolie een mooi geëmulgeerde dressing.
Neem de witlof en halveer de stronkjes, verwijder eventueel het buitenste blad en het onderste gedeelte van de stronkjes. Leg de stronkjes met de platte kant op de snijplank en snij nu diagonaal lange repen van de witlof en indien je niet te veel van bitter houd ontwijk je de stronk die is overgebleven. Zelf snijd ik die meestal mee want die is ook lekker. Doe de witlof in een kom en verdeel de afgekoelde bataat door de witlof. Maak het geheel op smaak met de gemberdressing, gebruik niet alles want dat is wat veel dressing. Je kunt de dressing goed bewaren voor later.
Neem nu de granaatappel en snijd alleen de schil in maar niet de zaadjes, breek nu boven een kom de granaatappel in vier delen en tik met een eetlepel de buitenkant van de granaatappel zodat de vruchtjes uit het membraan in de kom vallen. Verwijder nu de witte delen membraan die ook in de kom zijn gevallen. Doe de vruchtjes bij het bataat en witlof.
Pluk de peterselie en was de blaadjes, maak ze goed droog en gebruik ze om de witlof en bataat ge garneren.
Caldo verde van boerenkool
1 ui, 20 ml olijfolie, 400 gr boerenkool, 1 kg aardappel (kruimige), 2 l groentebouillon ( recept week 39), ½ rode chilipeper, 1 teen knoflook, peper en zout.
Schil de aardappels en verdeel deze in gelijke stukken. Snipper de ui en zet deze aan in een pan zonder te kleuren en voeg daarna de chilipeper en knoflook aan de ui toe en laat deze gaar worden. Voeg de blokjes aardappels toe en vermeng ze met de uien. Laat het geheel rustig even mee smoren. Blus nu de aardappels af met de groentebouillon en kook de aardappels gaar. Doe dit op een laag vuur en roer af en toe door de soep zodat deze niet aanbrandt. Je kunt ook een deksel gebruiken zodat de aardappel sneller gaar is en uiteenvalt. Als de aardappel helemaal gaar is, kun je met een staafmixer de soep nog even glad maken. Ondertussen heb je de kool gewassen en gecontroleerd op rupsen. Haal de nerven uit de kool en snijd de kool in dunne reepjes, gaar de kool in de aardappel soep tot deze lekker zacht en eetbaar is. Serveer de soep met een lekker stuk getoast brood met wat knoflook ingesmeerd.
