Week 36 2023. Pappardelle met courgette, cherrytomaat, basilicum-muntpesto. Kerrierijst met kokos, sperziebonen, taugé. NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 36                                                                                         6 september 2023

Beste klanten,
De schoolvakantie zit er op. De eerste groepen leerlingen komen eind van deze week weer naar de tuin. Voor de 7de-klas leerlingen is het een eerste kennismaking met het vak tuinbouw. Veel uitleg, rondleiding en wellicht een eerste ervaring met vuile handen en prikkende planten. Voor de 8ste-klassers (tweedejaars) zal het even schrikken zijn.  Er wacht een flinke portie serieus wiedwerk. De keerzijde van 7 weken vakantie.

Deze week in het pakket:
Fruitpakketten: appel, peer, mango en banaan. Voor midden ook witte druif.
Groente groot: cherrytomaatjes, eikenbladsla rood, courgette, sperziebonen, groene puntpaprika en taugé.
Midden pakket: cherrytomaatjes, eikenbladsla rood, wortel, groene savooiekool en groenselderij.
Klein pakket: cherrytomaatjes, courgette, wortel en groene puntpaprika.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.

Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist

Pappardelle met courgette, cherrytomaat en basilicum, munt pesto

Pappardelle is een Italiaanse pastasoort, bestaande uit lange, brede linten pasta van meer dan 1 centimeter breed. Pappardelle komt vermoedelijk uit de regio Toscane. Het woord pappardelle komt waarschijnlijk van het Italiaanse pappare, wat opslokken of naar binnen werken betekent.

Deze pastasoort kun je natuurlijk kopen, maar zelf maken is eenvoudig en erg leuk om te doen.*

Pesto van munt en basilicum:
1 bos basilicum,1/6 bos munt, 50 gr pijnboompitten (gebrand in de oven), 50 gr Parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, 1/2 theelepel zout, zwarte peper, 1,5 dl mooie olijfolie (extra vierge)

Draai de pijnboompitten, kaas en knoflook fijn in de keukenmachine. Pluk de basilicum en munt en voeg het zout en peper toe. Sluit de machine en draai de pesto terwijl je de olie toevoegt. Indien je niet aan pijnboompitten kunt komen kun je natuurlijk ook een nootje gebruiken, bijvoorbeeld amandelen of cashewnoten.

Pastasaus:
1 ui, 300 gr cherrytomaten, 1 à 2 courgette, 1 teentje verse knoflook, olijfolie, rode peper en zout.

Schil de courgette in lange plakken met een dunschiller tot je bij het zachte hart komt met de zaadjes. Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit deze in de pan, als de ui goed zacht is voeg je de binnenkant van de courgette toe samen met een beetje rode peper en zout. Laat het geheel zacht worden en voeg een beetje water toe. Daarna druk je het door een zeef zodat je een soort sausje krijgt. Hier voeg je de in de helft gesneden tomaatjes toe en je laat dit  rustig staan.

Nu moet eerst de pasta gekookt worden, doe voldoende zout in het water. Kook de pasta niet te gaar, hou het al dente. Dus met een bite. Vervolgens kun je de pasta aanmaken met de courgettelinten, deze garen vanzelf als je ze mengt met de hete net gekookte pasta. Ook de tomaat en courgettesaus meng je met de pasta. Om de pasta goed te mengen moet je een ruime pan nemen, meestal de pan waarin je de pasta hebt gekookt. Je roert niet maar beweegt de pan en schud zo de pasta en de saus en/of andere ingrediënten door elkaar.

De pesto gebruik je als smaakmaker voor bij de pasta en je eet er natuurlijk een lekker stuk zuurdesembrood bij dat net uit de oven is gekomen.

* Zelf de pappardelle maken? Neem190 gram durum tarwe, 2 eieren, zout. Dit is ongeveer genoeg voor twee personen.
Voeg de ingrediënten samen, kneed tot een deeg en rol uit tot een rechthoek op een met durum tarwe bestrooid oppervlak. Heb je een pastamachine, rol het uit tot een dikte die jij lekker vindt. Snijd de lap pasta in lange, brede linten.

Kerrierijst met kokos, sperziebonen en taugé

200 gr basmati rijst, 3,5 dl groentebouillon of water, 1 theelepel kerrie, olie, 2 el kapper, 1,5 dl kokosmelk, peper en zout, 200 gr sperziebonen,  100 gr taugé.

Snijd de sperziebonen in lange schuine repen, en blancheer ze beetgaar. Doe een beetje olie in de pan en verwarm het pannetje, doe de kerrie in de pan en laat de kerrie even myoteren.

Myoteren van kruiden en specerijen:
Kerrie- en paprikapoeder krijgen bijvoorbeeld een vollere smaak wanneer je ze met vet of olie verhit. We noemen dat myoteren. Myoteren is het op laag vuur verhitten van specerijen met heel weinig olie of boter in een pan zonder deksel.

Doe de rijst erbij en blus het geheel met een bouillon of water, in het geval van water voeg je wat zout toe aan het kookwater. Breng de rijst aan de kook en laat deze vervolgens in 10 minuten rustig gaar worden met een deksel op de pan. Na de 10 minuten gewoon in het pannetje laten staan, alleen even los roeren met een vork.
De klapper doe je in een droge pan en laat deze even kleuren, daarna blus je de kokos af met de kokosmelk, je brengt het geheel op smaak met peper en zout en je voegt de taugé en boontjes toe. Je laat de boontjes en taugé even warm en eventueel iets meer gaar worden. Serveer de boontjes en taugé met de rijst en garneer het geheel af met lekker verse koriander of thaise  basilicum.