Week 42 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 42                                                                                       18 oktober 2023

Beste klanten,  het is herfstvakantie van 25 t/m 30 oktober

Week 43, is de winkel dicht en zijn er één week geen pakketten.

Bericht voor klanten die betalen via een incassomachtiging! Dit bericht is voor u.
In de eerste helft van oktober is per ongeluk al de hele maand oktober geïncasseerd. Dat had natuurlijk de maand september moeten zijn. Dat gaan we herstellen. Onterecht geïncasseerde pakketten van oktober, worden nu in mindering gebracht op de incasso van september. Excuses van de administratrice, Jolenta Mast

Deze week in het pakket

Fruit: Elstar appels, satsuma mandarijn, witte druiven en banaan, in het midden pakket ook citroen.
Groente groot: pompoen,  bataat, spruiten, rode paprika, en avocado.
Groente midden: pompoen,  bataat, spruiten, en knolselderij.
Groente klein: pompoen,  bataat, spruiten, en rode paprika.

Recepten van Michiel, onze receptionist, Odins receptenboek en in de berichten op onze website een extra recept van Bert, een van onze tuin/kooklesdocenten.

Moussaka van van pompoen met salade van spruitenblaadjes

1 pompoen (1,5 kg), 3 aubergine, 500 gr aardappelen, oregano, knoflook, citroensap, 200 gr tomaat,1 blik gepelde tomaat, 1 ui,  25 gr boter, 30 gr bloem, ½ l melk, nootmuskaat, peper en zout, 500 gr spuiten.

Smelt de boter en laat de boter uitbruisen, voeg daarna de bloem toe en laat deze op laag vuur heel even garen. Daarna kun je de melk toevoegen en wat peper, zout en geraspte nootmuskaat toevoegen. Laat de bechamelsaus rustig al roerend aan de kook komen, hierdoor bindt de saus. Indien de bechamelsaus de juiste dikte heeft, dek je hem af met een stukje bakpapier en laat je hem staan. Zet de ui aan en laat deze goed gaar worden, voeg de gesneden tomaat, knoflook en de gepelde tomaten toe. Laat het geheel gaar pruttelen (20 minuten) en maak het op smaak met wat oregano, zout, peper en tabasco. Als de tomatensaus dik is maal je het met de staafmixer tot een gladde saus.

Rooster plakken aubergine van 1 cm dik in de oven ongeveer 12 min op 180⁰ C. Hiervoor heb je ze bestrooid met zout en ingesmeerd met wat olijfolie. Schil de pompoen en de aardappelen en snijd er dunne plakken van ongeveer 3 millimeter van.

Neem nu een ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus daarna aubergine, pompoen en aardappelen en herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn en top de moussaka af met een laagje bechamelsaus. Nu zet je de ovenschaal ongeveer 40 minuten in een oven van 160⁰ C. Prik met een patisserienaald of een dun mesje zodat je kunt voelen of de aardappelen en de pompoen gaar zijn. De bechamelsaus is bovenop mooi goudbruin geworden, de moussaka van pompoen is klaar.

Haal het kontje van de spruit eraf en pel de spruiten tot je mooie kleine spruiten overhoudt, De kleine spruiten blancheer je kort beetgaar, de mooie buitenste blaadjes maak je aan met een dressing van azijn, peper, zout, Dijon mosterd en olijfolie. Dit serveer je bij de moussaka als salade. Laat de blaadjes wel even marineren in de dressing.

Knolselderij in filodeeg met honing tijm en geitenkaas

1 knolselderij, 2 uien, 3 el honing, 3 takjes tijm, 100 gr boter, filodeeg, 150 gr jonge geitenkaas.

Snipper de ui fijn en zet deze aan in een pannetje, maar laat de ui niet kleuren, voeg de tijm en de honing toe wanneer de ui goed gaar is. Schil intussen de knolselderij en snijd deze in blokjes van ½ cm bij ½ cm. Doe de knolselderij bij de ui en laat het half gaar worden. Hier mag best een beetje kleur ontstaan maar houd het wel in de gaten want je moet het geheel ook nog in de oven afmaken.

Neem nu de rest van de boter en laat deze smelten. Neem een medium ovenschaal met een randje van ongeveer 4 à 5 centimeter. Smeer deze in met wat boter en doe datzelfde met de ongeveer 5 blaadjes filodeeg. Leg deze als een ruit over de rand van de ovenschaal, ongeveer ¾ in de vorm en de rest hangt over de rand. Bekleed de hele ovenschaal met filodeeg en laat de laag filodeeg niet te dik worden, want het is juist lekker dun en knapperig deeg. Vul nu de ovenschaal met de knolselderij met daar bovenop de geitenkaas en vouw de punten filodeeg naar binnen. Bak de knolselderijfilodeeg af op 200⁰ C, ongeveer 20 minuten. Het filodeeg moet mooi goudbruin zijn, en de kaas gesmolten omdat je het deeg hebt ingesmeerd met boter gaat het wel wat sneller, dus halverwege verlaag je de temperatuur naar 180⁰.

Panna cotta met mandarijnkaramel

voor de mandarijnenkaramel: 4 mandarijnen, 50 ml water, 200 gr suiker, snufje zout

Schil de mandarijnen en verdeel ze in partjes en haal zo veel mogelijk de witte draden van de partjes zonder ze te beschadigen. Neem nu een pannetje met een dikke bodem en doe hierin de suiker en het water. Er moet nat zand ontstaan, dat is een uitdrukking uit de professionele keuken. Het betekent letterlijk zoals nat zand, zo moet de massa aanvoelen. Verhit de suiker op medium vuur en laat de karamel ontstaan. Het proces van de suiker karameliseren gaat indien het gestart is snel, dus moet je de suiker op een gegeven moment wanneer de suiker mooi bruin is over de mandarijnenpartjes doen of je doet de partjes gewoon in het pannetje en doet het vuur uit. Beweeg de pan van voor naar achter in rondjes zodat de karamel zich goed mengt met de mandarijn. Het zout is trouwens optioneel voor dit recept, veel mensen vinden een zoutje in de karamel erg lekker, warm toevoegen is wel aangeraden. De  karamel is indien deze is afgekoeld en de panna cotta klaar is te serveren over de panna cotta

Recept panna cotta

6,5 dl slagroom, 0,75 dl. Melk, 1/2 vanillestok, 75 Gr suiker, 2 blaadjes gelatine

Zet 9 dl. Room op met het vanillestokje en kook dit in tot 1/3 van de hoeveelheid. Laat de de ingekookte room afkoelen. Week de gelatine en los deze op in de warme melk. Voeg de melk toe aan de room. Sla de rest van de room en de suiker lobbig en als de room is afgekoeld kun je de geklopte room toevoegen. Verdeel de panna cotta over het gewenste vormpje en laat ze opstijven.     

Vogelnestjes van zoete bataat een vrolijke verrassing op tafel

400 g zoete bataat, 1 el five spice poeder, 25 g ghee of kokosolie, 4 eieren, 1/2 bosje lente-ui, handje groene bladkruiden (peterselie, kervel of wilde kruiden), 1/2 bakje kiemen, evt. sesam- of hennepzaadjes

Schil de zoete bataat en snij er (met een spiraalsnijder bijvoorbeeld) slierten van of rasp ze grof. Verhit ghee of kokosolie in een grote koekenpan en leg de bataatsliertjes erin. Verwarm op een middelhoog vuur totdat ze beetgaar zijn (zo’n 6 minuten). Vorm met 2 vorken of een tang 4 nestjes van de zoete bataatsliertjes. Maak een kuiltje in het midden. Breek een eitje boven elk kuiltje. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Bak, met een deksel op de pan, de eitjes tot de gewenste stolling. Versier de nestjes met lente-ui, kruiden, kiemen of hennepzaadjes en serveer direct.

Geroosterde tofu met knolselder, bataat en teriyaki, recept van Bert (docent tuin en koken)

1 knolselder, 1 grote zoete bataat, 250 gr tofu

Tofu in blokjes snijden en marineren in de teriyaki (zie onder).  Bataat en knolselder in blokjes snijden.  Tofu afgieten (teriyaki opvangen) en bakken in de oven met olie en zout samen met bataat en knolselder, 20 à 30 min op 170⁰.  Teriyaki indikken met 1 à 2 el zetmeel, mengen met de tofu en de groenten en direct serveren.

Teriyaki: 120 ml tamari, 2 el ahornsiroop, 2 cm gember, 1 à 2 knoflook, beetje geroosterde sesamolie, scheutje mirin (of witte wijn), citroensap

Gember schoonmaken en evenals de knoflook fijnsnijden, mengen met alle andere ingrediënten. Klaar!