Week 46 2024, peterseliewortel, pastinaak, pompoen, winterpostelein, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 46                                                                     13 november 2024. 

Beste klanten, deze week met zevende klassen een oudhollands recept bereid. Interessant verhaal hoor, dat er vroeger tijdens de winter geen supermarkten waren vol met allerlei lente- en zomergroentes. Dat men toen creatief omging met bewaarbare producten zoals ui, aardappel en appel. Maar het uiteindelijke smaakresultaat van deze “Hete bliksem” deed toch maar weinig puberharten sneller kloppen. Ondertussen hebben zij wel schijfjes en blokjes leren snijden van de appel en aardappel en een uitje leren snipperen. Met de belofte dat daar nog heel veel lekkers mee te bereiden is namen zij wel genoegen.     

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Elstar, peer Conference, navel sinaasappel en banaan.
Groente groot: pastinaak, wortelpeterselie, winterpostelein, pompoen, taugé en courgette.
Groente midden: pastinaak, wortelpeterselie, winterpostelein, pompoen en taugé.
Groente klein: pastinaak, wortelpeterselie, winterpostelein, pompoen en taugé.

Recepten van Michiel Willems en Odin receptenboek.

Winterposteleinsalade met peterseliewortel

Winterpostelein is een plantje dat in de koude kas geteeld wordt. De blaadjes kunnen in een salade en als garnering in soep, warme en koude schotels en op brood gebruikt worden. Bewaar winterkers maximaal een paar dagen in de koelkast.
Peterseliewortel is een zeer aromatische wortel met kruidige peterseliesmaak.

Rasp een wortel, peterseliewortel of een kleine rauwe rode biet. Maak een dressing op basis van olie en azijn of met mayonaise. Leg gewassen winterpostelein en geraspte wortel of biet mooi in een schaal en giet de dressing erover. Versier de salade met een paar (zwarte) olijven en walnoten en serveer. Ook lekker met stukjes kaas.

Deze salade is heerlijk bij de lunch met een knapperig broodje met licht gezouten boter besmeerd.

Peterseliewortel gestoofd in witte wijn, ui en winterpostelein

1 kg peterseliewortel, 3 kleine uien, 50 gr boter, 3 dl witte wijn, 1 tl komijnzaad, 100 gr winterpostelein, peper, zout.

Schil de peterseliewortel en snijd er gelijke stukken van. De stukken moeten gelijk zijn zodat ze gelijkmatig gaar worden wanneer je ze stooft. Meestal snijd ik er schuine plakjes van. Echter, wanneer de wortel te breed wordt, kun je ze ook nog halveren. Neem een pan met een passend deksel om in te stoven. Verhit hierin de boter en doe de geschilde uitjes in de pan, hiervoor heb je ze nog wel gehalveerd. Laat de uien even wat zoet worden zonder te kleuren voordat je de peterseliewortel en de komijn toevoegt. Nadat je het geheel 5 minuten hebt laten smoren in de boter, blus je de peterseliewortel af met witte wijn. Maak de peterseliewortel op smaak met peper en zout en leg de deksel op de pan. Laat het geheel nog 5 minuten staan.  Dus de peterseliewortel niet hard laten koken maar langzaam gaar laten worden. Haal na 5 minuten de deksel van de pan en laat het vocht verdampen. Dit kun je ook doen zonder dat de peterseliewortel in de pan zit. Want de mate van gaar worden is een beetje afhankelijk van hoe groot je de wortel hebt gemaakt. Het moet in ieder geval geen puree worden. Als de peterseliewortel mooi zacht is, haal je de wortel uit de pan en laat je het vocht weg koken. Vervolgens kun je de saus die is ontstaan gebruiken om de peterseliewortel op smaak te brengen. Gebruik de postelein om het gerecht te garneren.

Hartige taart met pastinaak en brie

250 gram bladerdeeg, 1 eetlepel bloem, voor bestuiven, 2 pastinaken, 1 ui, 1 teen knoflook, 150 gr brie, 2 eieren, 200 ml slagroom, 50 gram geraspte parmezaanse kaas, zout,  peper, olie, verse tijm.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer 3 mm. Bekleed de taartvorm ermee en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bereid de vulling: Schil de pastinaak en snijd hem in kleine blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
Bak de groenten: Verhit een beetje olie in een pan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de pastinaak toe en bak nog enkele minuten mee. Maak de vloeibare vulling: Klop in een kom de eieren los met de slagroom, geraspte kaas, zout en peper. Assembleer de taart: Verdeel het groentemengsel over de bodem van de taart. Snijd de brie in plakjes en leg deze eroverheen. Giet het eiermengsel eroverheen. Bak de taart: Schuif de taart in de oven en bak hem in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.Laat de taart even afkoelen voordat je hem serveert. Garneer eventueel met verse tijm. Voor extra smaak kun je de pastinaak kort roosteren voordat je hem aan de vulling toevoegt.

Pompoen

In deze maanden wil het wel eens gebeuren dat je wat veel pompoen hebt en altijd maar soep van de pompoen maken is misschien niet wat je wilt. Je kunt pompoen ook lekker inmaken, in  het zoetzuur en daardoor dus lang houdbaar maken. hiervoor heb je het volgende nodig. Wat grote weckpotten en een droge donkere ruimte om de weckpotten neer te zetten.

Zoetzuur
300 gr azijn, 200 gr champagne azijn of appelazijn, ½ l witte wijn,1/2 l water, 180 gr suiker, 9 gr zout, 3 jeneverbes, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 7 gr peperkorrel

Kneus de specerijen en doe alles in een pan. Breng het geheel aan de kook en damp de alcohol eruit.
Laat het zoetzuur afkoelen en zeef de specerijen eruit of voeg het zoetzuur  gezeefd meteen heet toe aan de pompoen. Bij pompoen maakt het uit hoe je de pompoen gesneden hebt en of je de pompoen al dan niet geschild hebt. Als je pompoen in blokjes hebt gesneden zou ik het zoetzuur er warm opdoen, daardoor krijg je wat fijnere bite in de pompoen. Als je dunne plakjes gebruikt, doe je het zoetzuur er koud op. Zet de pompoen altijd goed onder en sluit de weckpotten goed af.