Week 22 2024, sla, bosbiet, groenselder, blauwe bes, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 22                                                                                 29 mei 2024 

Beste klanten, deze week starten we met een tip van Michiel onze kok/receptenmaker: Een verse biet wordt doorgaans met loof eraan verkocht, daaraan kunt u zien dat de biet vers is. Fris stevig blad duidt op een verse biet: gooi het loof en stengels niet weg maar haal hier de mooie jonge scheuten en verse knapperige blaadjes uit om in de salade te verwerken. Hierin kun je zo ver gaan als je zelf wilt, ikzelf ben er vrij kieskeurig in omdat ik de grove bladeren en dikke stengels niet lekker vindt. Maar wanneer je alles goed wast en van het zand ontdoet dan kun je in principe bijna alles eten en hoef je dus niets weg te gooien.

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Natyra/Jonagold, mango, sinaasappel en banaan. Voor midden ook een doosje blauwe bes.
Groente groot: sla, bosbiet, spicy trio gemengde kiemen, rucola, cherry trostomaten.
Groente midden: sla, bosbiet, groenselder, cherry trostomaten.
Groente klein: sla, bosbiet, groenselder en trostomaten.

Gebakken sla, dat is nog eens iets anders dan “gebakken lucht.”

Gebakken sla is een verrassend lekker bijgerecht. Snijd de sla in dunne reepjes, verhit de koekenpan met de boter, kruid de sla met de peper, zout en knoflook. Bak de sla tot deze 1,5 keer zo klein is geworden en het water loslaat. Serveer de sla.

Op familiebedrijf van der Plas in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk worden meer dan 20 soorten kiemen geteeld. Deze spicy trio mix bestaat uit prei, sprouty en groene radijskiemen. Voor een pittige en kleurrijke touch aan elk gerecht!

Recepten van Michiel Willems, onze huisreceptionist.

Salade van bosbiet met blauwe bessen

1 kg bosbiet, 1 bakje blauwe bessen, 1 dl aceto balsamico, 3 dl olijfolie, peper en zout, 1 sjalot 

Neem de bosbietjes en ontdoe ze van het loof en was ze, kook ze daarna in hun geheel met wat zout en water gaar. Ik gebruik genoeg water zodat ze net onder staan en ik leg een deksel op de pan als het water kookt. Laat de bietjes afkoelen in het kookvocht. Hierna kun je ze schillen door het vel weg te duwen met je vingers. Snij hierbij nog wel de bietenkop weg, vervolgens snij je ze in blokjes en doe je ze in een saladekom. Het loof en de stengel die je wil gebruiken snij je fijn en voeg je toe aan de gekookte bietjes.

Snipper de sjalot ragfijn en doe het bij de aceto balsamico, voeg wat peper uit de molen en zout toe en daarna de olijfolie. Het geheel door middel van een staafmixer met elkaar vermengen en emulgeren. Met deze dressing maak je de bietensalade aan en maak je hem op smaak. Snij de blauwe bessen nu door de helft en voeg ze toe aan de salade. De blauwe bessen complimenteren de bietjes goed en maken samen met de dressing een heerlijke salade.

groenselder, radijs met aioli en rucola

1 groenselder, 1 bos radijs, 200 gr rucola

Aioli: 1 eidooier, 4 tenen verse knoflook, citroensap, 2,5 dl olijfolie, peper en zout.

Aioli is een welbekende knoflooksaus uit Andalusië en de Provence, beide landsdelen van respectievelijk Spanje en Frankrijk claimen natuurlijk de enige echte aioli. Wat ik belangrijk vind is dat je verse knoflook gebruikt of je neemt gepofte knoflook. Bij deze saus is de heftige knoflooksmaak voor mij meestal wat te hard. Daarom gebruik ik het liefst verse jonge knoflook die wat minder sterk is, of knoflook die je 25 minuten in de oven gepoft hebt. Zodat je een mooie zoete, licht gekarameliseerde knoflooksmaak krijgt in je aioli.

Verder wil ik het graag op de traditionele manier doen met een vijzel, maar voor een mooie binding in de saus kan een staafmixer ook een prima gereedschap zijn.

Doe de knoflook in de vijzel en pureer de knoflook fijn tot een pasta. Maak de knoflook op smaak met peper en zout. Doe de eidooier erbij en meng deze met de knoflook. Voeg wat citroensap toe en voeg nu druppelsgewijs de olijfolie toe. Je kunt hierbij steeds iets meer toevoegen totdat alle olijfolie is opgenomen in de saus.

Maak de groenselder schoon en schil de buitenkant van de buitenste stengels, hierin zitten harde draden die niet zo lekker zijn om op te eten. Snij de stengels in de lengte doormidden en daarna in stengeltjes van 6 centimeter lang. Blancheer de stengels kort en laat ze snel afkoelen op een groot bord. Maak de radijsjes schoon en was de rucola en dresseer ze op hetzelfde grote bord of schaal waarop de groene selderij ligt. Serveer het geheel met een bakje van je aioli en smullen maar.

Mango-aardbeien lasagne

4 rijpe mango’s, 400 gr aardbeien.

Voor dit dessert heb je twee bakvormen nodig die in elkaar passen, je moet de lasagne namelijk een nacht in de koelkast onder druk wegzetten.

Schil de dag voordat je de lasagne wilt serveren de mango’s en snijd ze in flinterdunne plakken. Was de aardbeien, ontdoe ze van de kroontjes en dep ze droog. Snijd ze overlangs in plakjes die net iets dikker zijn dan de plakken mango. Pureer de afsnijdsels van rondom de mangopitten met de staafmixer glad. Zet de puree in de koelkast.

Bekleed een van de bakvormen met plasticfolie en laat een deel ervan over de rand hangen. Bedek de bodem met circa eenvijfde van de plakken mango: er mogen geen openingen tussen zitten, dit is namelijk de bovenkant na het storten van de lasagne. Maak nu van een kwart van de aardbeien een tweede laag. Vul de bak op deze manier om en om en eindig met een laag mango.

Dek de bovenkant met een stuk plasticfolie af, ook weer zo groot dat het over de rand hangt. Zet een plat bord klaar dat groot genoeg is om beide bakvormen op elkaar te zetten, maar ook zodat deze in de koelkast past. Zet de tweede bak op de eerste bak. Houd ze beide stevig vast en keer ze samen op het bord. Zet er iets zwaars op bijvoorbeeld een blik of een pak melk. De bedoeling is dat het overtollige vocht op een bord eruit kan lopen. Kijk uit dat het plasticfolie niet in de weg zit om het vocht eruit te laten lopen. Zet het geheel 12 uur in de koelkast.

Neem voordat je hem gaat opdienen het gewicht van de vruchtenlasagne af en haal hem uit de koelkast. Keer de twee vormen weer en haal de bovenste vorm eraf. Zet een snijplank op de vorm met de lasagne, houd beide vast en keer het geheel om, zodat de lasagne op de plank komt. Snij de randen glad af. Snijd de lasagne in de gewenste stukken bestuif met poedersuiker en brand de suiker met een brander. Serveer er ijs of hangop bij of eet het gewoon puur.