Week 9 2024, broccoli, courgette, witlof, kastanje champignons, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 9                                                                            28 februari 2024 

Beste klanten, na het winter “kookseizoen”, gaan de leerlingen vanaf deze week weer buiten werken. Eerste werkzaamheden in de lente zijn het snoeien van de knotwilgen en bijwerken van de grasranden rond de teeltvelden. Ook het bijwerken van de takkenrillen is zo’n eerste voorjaarsklus. Zichtbaar en beleefbaar maken van de natuurlijke cyclus, is een belangrijk onderdeel van de tuinlessen. De groentetuin als schakel tussen levend struikgewas, doodhoutwallen en composthopen. De natuurlijke kringloop is het voorbeeld en de basis voor onze biologische tuin.    

Deze week in het pakket:
Fruit: Topaz appels, Clementines mandarijnen, Conference peer, citroen. Midden pakket ook een grapefruit.
Groente groot: broccoli, courgette, witlof, kastanje champignon en eikenbladsla.
Groente midden: broccoli, courgette, witlof, kastanje champignon.
Groente klein: broccoli, eikenbladsla, witlof, kastanje champignon.

Recepten van Michiel, onze huis receptionist.

Ratatouille van wintergroenten met gebakken broccoli

2 uien, 1 teen knoflook, 1 blik gepelde tomaten, 1 laurierblad, sinaasappel, 1 takje tijm, peper en zout, knolselderij, pastinaak, wortel, 2 stronken broccoli.

Schil de ui en snipper het fijn, schil de knoflook en pel deze met de platte kant van je mes om vervolgens de knoflook fijn te snijden. Verhit een grote pan met een dikke bodem en doe er wat olijfolie in. Zet de ui en daarna de knoflook aan in de olijfolie, maar laat de ui niet kleuren. Voeg de tijm en de zeste van de ¼  sinaasappel toe en laat dit even meegaren. Voeg daarna het sap van de sinaasappel toe en de gepelde tomaten. Maak de tomatensaus op smaak met wat peper en zout en laat op een klein vuur het sausje gaar worden, dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna kun je de saus met de staafmixer of blender glad maken.

Schil nu de wintergroenten en snij er blokjes van van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Neem een koekenpan en bak hierin de groenten gaar met een beetje kleur. De groenten, dus de wortel, pastinaak en de knolselderij mogen wel mooi goudgeel gebakken worden. Dit kun je het beste doen door ze afzonderlijk van elkaar te bakken in wat zonnebloemolie. Vergeet  hierbij niet dat je ze wel ook op smaak moet brengen met peper en zout. Doe ze daarna in de tomatensaus die op een klein vuur warm staat. Laat de groenten in de saus verder garen en laat alle smaken lekker doortrekken.

Maak mooie roosjes van de broccoli en bak de broccoli in de koekenpan gaar. Ook hiervoor geldt dat er best wat kleur aan de roosjes mag komen. Doe de winter- ratatouille in een schaal en serveer de broccoliroosjes  bovenop. Maak het geheel af met wat winterpostelein en olijven.

Risotto van parelgort met gesmoorde witlof

250 gr parelgort, 2 dl witte wijn, 1 l groentebouillon, saffraan, 1 ui, 50 gr boter, 100 gr Parmezaanse kaas, 500 gr witlof, tijm en salie.

En parelgortrisotto maak je zo: maak eerst een liter groentebouillon , bijvoorbeeld van een biologisch bouillonblokje of zoals ik al eens heb beschreven in een grote pan vol groenten en wat meer tijd zelf. Los in de bouillon wat fijngewreven draadjes saffraan op. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit een uitje met fijngehakte tijm of salie zachtjes glazig. Roer er 250 gram parelgort door, bak al roerend tot de korrels glanzen. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de wijn al pruttelend verdampen. Voeg dan scheut voor scheut bouillon toe – je hebt misschien niet alle bouillon nodig – en laat de parelgort in zo’n 30 minuten zachtjes pruttelend gaar worden. Roer er tot slot een klont roomboter en de geraspte kaas  door. Serveer de parelgort risotto met de in roomboter gesmoorde witlof, dit doe je gewoon door de boter te laten smelten en de witlof zachtjes te garen in de boter. Voeg wat peper en zout toe en laat de witlof vooral niet te gaar worden, want dan verlies je deze lekkere bite die een mooi contrast geeft met de zacht gekookte parelgort.

Flan van courgette en parmezaanse kaas

3 courgette, 1 ui, 1 teen knoflook, ¼ rode peper, 200 gr geraspte parmezaanse kaas (of een andere kaas die u op dat moment in de koelkast heeft liggen), 4 eieren, 50 gr crème fraîche, peper en zout, boter, bloem.

Was de courgette en snij in blokjes, snipper het uitje, rode peper en de knoflook. Bak de ui gaar en voeg de knoflook en rode peper toe, daarna doe je ook de courgette in de pan. Bak het geheel goed gaar tot alles zacht is. Maak de courgette op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen. Ondertussen breek je de eieren en mix je ze met de kaas en de crème fraîche, ook dit mengsel moet je op smaak brengen met wat versgemalen peper en zout. Wanneer de courgette is afgekoeld, meng je de ei-kaasmix erbij.

Neem nu een soufflévorm en smeer deze in met boter. Doe daarna wat bloem in de vorm, door de vorm wat te schudden vormt zich een dun laagje bloem in de boter. Zorg dat de hele vorm goed bedekt is met boter en bloem, schud de overige bloem uit de vorm. Stort de courgette in de vorm en bak de flan af in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius, ongeveer 15 à 20 minuten. De flan moet omhoog komen en mooi goudgeel aan de bovenkant zijn.

Snij, als de flan 5 minuten uit de oven is, de zijkanten los van de vorm en stort de flan op een bord. Vervolgens draai je de flan weer naar zijn mooie bovenkant met een ander bord waarop je de flan wilt serveren. 

compôte met clementine

500 gr appel, 500 gr conference peer, 150 gr. blauwe bessen, 1/4 citroenzest, 3 clementine, 150 gr. suiker, weckpotje(s)

Schil de appel en de peer en snij in gelijke blokjes van 1 bij 1 cm. Voeg de suiker, zeste, clementine en bessen toe en breng het geheel aan de kook met een beetje water. Zo min mogelijk water gebruiken anders verlies je alleen maar smaak. Wanneer het kookt, schep je 3/4 deel van de vaste stof eruit en laat je het vocht inkoken. Als de saus dikte heeft, voeg je de vaste stof weer toe en laat je nog een keer de kook erover heen gaan. Vul de schone weckpotjes tot 1 cm onder de rand en laat het geheel met gesloten deksel afkoelen. Donker en koel bewaren.