Weekbrief week 16 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 16                                                                                                                19 apr 2023

Beste klanten,

Vraag van een klant: ”wat doen die mensen met die rugspuiten op de tuin?” Jullie spuiten toch geen gif? Nee mevrouw natuurlijk niet! We sproeien het kiezelpreparaat.  Dat is in regenwater opgeloste equisetum of heermoes, ook wel schaafstro genaamd. Deze plant bevat bijzonder veel kiezel. Kiezel is een zeer goede lichtontvanger en -doorgever/-verspreider. Het ondersteunt de lichtprocessen in de planten en in de bodem. En mede hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen en kunstmest overbodig. Biodynamische teelt betekent volgen en ondersteunen van de natuurlijke biologische en kosmische processen.

Volgende week meivakantie: (26 april t/m 30 april) één week geen pakketten en geen winkel. 2e week (3 mei t/m 7mei) wel pakketten en winkel weer open.

Fruitpakketten: appel, peer, sinaasappel, banaan. Midden pakket ook nog blauwe bes.
Groente groot: witlof, chinese kool, prei, courgette en bosknoflook.
Midden pakket: witlof, chinese kool, prei, courgette en taugé.
Klein pakket: witlof, chinese kool, prei en courgette.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:

Het is kermis in de stad. En dat lokt onze pubers samen met hun vrienden na school naar het centrum. Superleuk natuurlijk!! Maar nu wil jongste (14) ineens op vrijdagávond naar de kermis met een vriendin en dan óók bij die vriendin logeren. Ik zag ineens 63 beren op de weg en op de kermis. Dus ik zei nee. Ze noemde me spelbreker en vond dat ik op cursus moest om mijn angsten te overwinnen. Loslaten is soms écht heel moeilijk…….

MILDE CURRY MET CHINESE KOOL EN YOGHURT

3el (kokos)olie, 1 gesnipperde ui, 2 gehakte tenen knoflook, 1 gesnipperde rode peper, 1el vers geraspte gember, 1tl kurkuma, 1tl gemalen komijnzaad, 1tl gemalen korianderzaad, 1tl paprikapoeder, 300gr kippedijfilet in stukjes,  winterwortel in halve maantjes,1 el tomatenpuree, 300gr Griekse yoghurt, 200ml bouillon, 400gr tomatenblokjes, 1 Chinese kool in dunne reepjes, 100gr diepvries doperwten, 1tl garam masala.

Verhit de olie in een wok. Voeg de ui, knoflook, peper en gember toe en fruit of laag vuur een minuutje of vijf. Voeg dan de kurkuma, komijn, koriander en paprikapoeder toe en bak een minuutje mee. Zet het vuur hoger en voeg de kip toe, meng goed door de curry en bak 5min. Breng op smaak met peper en zout. Voeg nu de wortelmaantjes en tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Dan de tomatenblokjes, yoghurt en bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan 5min garen. Voeg dan de Chinese kool, garam masala en de doperwten toe, roer alles goed door elkaar en laat 5min pruttelen met het deksel op de pan. Serveer met rijst of naanbrood. Dit zijn 2 recepten gemixt van www.gewooneenfoodblog.nl en van www.dekrat.nl

PAD THAI VAN COURGETTE & CHINESE KOOL

200gr Chinese kool in heel dunne reepjes, 2 winterwortels in heel dunne reepjes, 1 courgette (door de spirali) in heel dunne reepjes, 2 lente-uitjes in dunne reepjes, 1 chilipeper óók in dunne reepjes, 4 takjes koriander, 4 takjes munt, 60gr geroosterde cashewnoten grof gehakt, 75gr cashewnotenpasta, 1 limoen, 2el sojasaus, 1el bruine suiker, 3cm gember, geschild en geraspt, 2 kipfilets, 2tl olie, peper en zout.

Meng alle groenten met de chilipeper, koriander en munt, verdeel over 4 borden en bestrooi met de cashewnoten. Maak een dressing van de cashewnotenpasta, 2el limoensap, 2el sojasaus, bruine suiker en gember. Leg de kipfilet onder een stukje folie en sla plat met een deegroller. Smeer daarna in met de olie en bestrooi met peper en zout. Verhit een grillpan en bak in ongeveer 10min gaar. Snijd in stukken en serveer op de salade met de cashewnotensaus. Garneer met een partje limoen. Dit heb ik uit een tijdschrift gescheurd, geen flauw idee welk……..

COURGETTE SPAGHETTI MET ROOM, CHAMPIGNONS (OF PREI) EN SPEKREEPJES

150gr gerookte spekreepjes, 500gr champignons (of prei), 2 tenen knoflook, 1 citroen, 250ml knoflook, 15gr peterselie, 2 courgettes in reepjes (door de spirali).

Verhit een grote hapjespan en bak de spekreepjes uit. Snijd ondertussen de champignons of prei in plakjes en pers de knoflook. Voeg de champignons of prei toe en bak 8min mee, voeg de laatste 2min de knoflook toe. Rasp ondertussen de schil van de citroen, pers de helft van de vrucht uit. Voeg de slagroom, 2tl citroenrasp en 2el sap toe aan de pan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 5min inkoken tot ¼ van de massa. Hak de peterselie fijn. Breng 1ltr water aan de kook, doe de courgettespaghetti in een zeef en giet het kokende water erover. Duw met een spatel om het vocht uit de courgette te drukken. Doe de courgettespaghetti en de peterselie bij de ingekookte saus in de pan en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout. Allerhande.

PREI-ORZOTTO MET ASPERGES, HAZELNOTEN EN RUCOLA

200gr orzo, 500ml bouillon, 2 preien in ringetjes, 400gr groene asperges, onderkant eraf en gehalveerd, 1el olijfolie, 1tl zout, versgemalen peper, geraspte schil en sap van 1 citroen, 40gr hazelnoten, 100gr grofgesneden rucola, 1-2el olijfolie.

Verwarm de oven voor tot 200gr. Roer de orzo en groentebouillon in een braadslee door elkaar. Wrijf de prei en asperges in met de olijfolie, het zout, zwarte peper en de citroenschil. Verdeel samen met de hazelnoten over de orzo. Zet het geheel 20min in de oven en roer dan de rucola, citroensap en de extra olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout, peper en extra citroensap en dien direct op. Uit: “De groene bakplaat” van Rukmini Iyer.

OVENSCHOTEL MET PREI, PUREE EN WORST Verhit de oven tot 200gr.

1kg aardappelen, 6 braad of vegaworstjes, 2 grote preien, 2 appels, 5gr tijm, flinke klont boter, 4el bloem, 600ml melk, 3tl mosterd.

Schil (evt.) de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar. Bak ondertussen de worstjes bruin en maak de preien schoon. Snijd ze in de lengte doormidden en in 1cm brede stukjes. Schil (evt.) de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes. Schep de worstjes op een bord, doe de prei en appel in de pan en voeg de meeste geplukte tijm toe. Voeg een scheutje water, wat zout en peper toe, leg een deksel op de pan en bak 20min, roer regelmatig. Giet de aardappels af, stamp ze met de boter en de met de helft van de bloem en breng op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in en druk 2/3 van de puree in de bodem en randen. Roer nu de rest van de bloem door de prei, gevold door mosterd en de melk onder voortdurend roeren. Laat 5min pruttelen of tot het mengsel dik en romig is. Snijd de worstjes in plakjes van 1cm, roer de meeste plakjes inclusief vleessap door de prei en schep het mengsel op de puree.
Dek af met de rest van de puree, druk de rest van de plakjes worst erin en kwast af met 1el olie. Bak 40min onder in de oven tot hij goudbruin is. Verdeel 5min voor de tijd om is de overgebleven takjes tijm erover. Allerhande.

GEKARAMELISEERDE WITLOF MET TIJM

500gr witlof, 2el olie, 1el verse tijmblaadjes, 1el suiker.

Snijd de stronkjes van de struikjes witlof en haal de blaadjes los. Verhit de olie in een wok. Roerbak de witlof met de tijm en de suiker al omscheppend in ca 3min gaar. Breng de witlof op smaak met zout en peper. 12 maanden lekker eten, AH