Weekbrief week 20 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 20                                                                                                              17 mei 2023

Beste klanten,

Het is jullie misschien wel opgevallen dat er naast de winkel een huisje is bijgebouwd. Aankomende dinsdag gaat Jolenta namelijk verhuizen en krijgt zij een heus eigen administratiekantoor! Ze zit al jaren in de kantine tussen de gezellig kakelende vrijwilligers die pauze houden, docenten die overleg hebben en leerlingen die binnen komen lopen voor een pleister, splinter of verloren fietssleutel. Toen ze op een gegeven moment hardop tegen zichzelf begon te praten en koptelefoons ging opzetten, hebben we gezamenlijk besloten dat zij toch echt wel een eigen kantoortje moest hebben. Onze Dolf met 2 rechter handen bestelde een bouwpakket en hup daar staat een mooi nieuw kantoor!

DEZE WEEK is op DONDERDAG vanwege Hemelvaartsdag de winkel 1 dag GESLOTEN. Maar niet getreurd, op VRIJDAG (19 mei) zijn we GEWOON OPEN en zorgen we voor een extra gevulde winkel!!

Fruitpakketten: appel, sinaasappel, grapefruit en banaan
Groente groot: snijbonen, groene asperges, rabarber, komkommer, pastinaak en gemengde kiemen
Midden pakket: snijbonen, groene asperges, komkommer en pastinaak
Klein pakket: snijbonen, rabarber, komkommer en pastinaak

Van Doreth, de receptioniste:

Vorig weekend liep ik weer met mijn lieve vriendin K het Pieterpad, 3 etappes: Hellendoorn, Laren, Vorden in twee dagen, met een overnachting halverwege. Jeetje wat was de natuur mooi zeg! We hebben genoten van de frisse groene blaadjes overal om ons heen en van de vogels die volgens ons héél blij aan het fluiten waren omdat zij óók zo genoten van de mooie natuur! We zijn in 2011 begonnen en hebben nu 11 van de 26 etappes gelopen, dus voorlopig kunnen we nog……

SNIJBONEN OP SPAANSE WIJZE

500gr schoongemaakte snijbonen, 2 uitgelekte, geroosterde paprika’s uit pot, 50gr Serranoham, 4 tenen knoflook in niet te dunne plakjes, 4el olijfolie.

Snijd de bonen in 5cm lange stukken. Kook ze in ongeveer 8min beetgaar in ruim water met zout. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd de paprika’s in repen van ca 2cm breed en schep ze op een platte schaal. Verhit een koekenpan en bak de plakken Serranoham op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep ze uit de pan op een stukje keukenpapier. Verhit nu de olie in dezelfde pan en fruit de knoflook goudgeel en schep de plakjes op de paprika. Schep de snijbonen door de olie in de pan en bak ze 2min. Schep de bonen door de paprika en knoflook, breek de Serranoham boven de groente in stukken en serveer direct.
Dit lijkt me echt superlekker!! Maar niet voor deze keer, ik heb namelijk ook ontzettend veel zin in Rendang. Dat ga ik donderdag maken en daar eet ik dan de snijbonen bij.
Recept uit: 12 maanden lekker eten, het seizoenskookboek van Albert Heijn uit 2008.

JAPANSE KOMKOMMERSALADE MET KORIANDER, MUNT EN GEMBER-RIJSTWIJNAZIJN DRESSING

1 komkommer, munt, koriander, dressing.

Snijd de komkommer in de breedte in drieën en gebruik dan een kaasschaaf om de drie stukken in dunne plakken te snijden. Leg de strips op een schaal en spreid ze uit. Snipper de munt en koriander en strooi eroverheen. Besprenkel royaal met de gember-rijstwijnazijn dressing.

Gember-rijstwijnazijn dressing: Meng 6el olijfolie, 3el rijstwijnazijn, 1tl suiker, een stuk van 2,5cm gember geschild en fijngeraspt, 1 stengel citroengras, buitenste blaadjes verwijderd, binnenste fijngehakt, sojasaus (er staat niet bij hoeveel, 1 á 2 el gok ik (even proeven tussendoor) in een kom door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Lekker voor bij mijn Rendang 🙂!
Beide recepten komen uit “Happy Days met The Naked Chef” van Jamie Oliver.

TAGLIATELLE MET PASTINAAK EN PANCETTA, PARMEZAANSE KAAS EN BOTER

12 plakjes pancetta, 1 handje verse rozemarijn, tijm of bonenkruid, 4 flinke klonten boter, 2 teentjes knoflook in dunne plakjes, 2 pastinaken, geschild, gehalveerd en in de lengte in dunne plakjes gesneden, tagliatelle voor 4 personen, 3 flinke handen geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper uit de molen.

Bak in een pan met anti-aanbaklaag de pancetta en kruiden 2min in de helft van de boter en doe daarna de knoflook en pastinaak erbij. Laat nog 3min op een matige pit doorbakken tot de pancetta licht goudbruin en de pastinaak mooi zacht geworden is. Kook de tagliatelle in gezouten water volgens de instructies van de verpakking, giet af en bewaar wat van het kookvocht. Meng de pasta met de pastinaak en de pancetta en roer er de rest van de boter en Parmezaanse kaas doorheen, doe er ook een beetje kookvocht bij om het mengsel wat losser, romig en glanzend te maken. Breng op smaak met peper en zout. Oei, ik wilde soep maken van de pastinaak, maar dit klinkt toch ook wel heel lekker!
Ook deze komt uit bovenstaande Jamie Oliver.

FLAMMKUCHEN VAN MATSES MET ZALM EN GROENE ASPERGES

100gr groene asperges, 4 matses, 8el crème fraîche, 1 prei, 2 rode uien, 4 takjes dille, 200gr gerookte zalm.

Breng een pan met water aan de kook voor de asperges. Snijd het harde stukje van de onderkant en snijd de asperges doormidden. Kook ze in 3min beetgaar en spoel af met koud water. Verwarm de oven voor op 220gr. Besmeer de matses met de crème fraîche. Snijd de prei in dunne ringen, spoel goed af en dep droog. Verdeel de prei over de crème fraîche en bak de matses 5min in de oven. Pel intussen de rode ui en snijd deze in dunne ringen. Verdeel de ui en de aspergestukken over de matses en bak nogmaals 3min in de oven. Pluk intussen de dille van de takjes. Verdeel na het bakken de gerookte zalm over de matses en garneer met de dille.
Dit recept heb ik uit de krant gescheurd, het is verzorgd door: Eatertainment.

RABARBER MET VANILLEROOM

1 vanillestokje, 125ml slagroom, 6el suiker, 125ml Griekse yoghurt, 500gr rabarber, 25gr boter, 2el aarbeienlikeur, 125gr aardbeien in stukjes.

Snijd het vanillestokje open. Breng in een pan 50ml water aan de kook. Laat het vanillestokje ca 10min in het water trekken. Schraap het merg boven het vocht uit het vanillestokje, breng het vocht opnieuw aan de kook en los er 3el suiker in op. Laat dit suikerstroopje afkoelen. Klop in een kom de slagroom stijf. Spatel het suikerstroopje en de Griekse yoghurt erdoor. Laat de room in de koelkast heel koud worden. Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van ca 2cm. Verhit de boter in een hapjespan en roerbak de rabarber ca 3min. Strooi de resterende 3el suiker erover en laat deze even karamelliseren. Schenk de likeur erbij en verwarm het geheel nog ca 2min. Schep de rabarber in 4 schaaltjes en schep de vanilleroom erover. Strooi de stukjes aardbei erop.
Ook deze uit 12 maanden lekker eten van AH