Week 31 2 aug. 2023
Beste klanten,
Na een lange tijd van droogte valt het deze week met bakken naar beneden. Heel fijn en nodig, maar het betekent ook dat er veel aarde opspat en tussen de bladeren van de producten in uw tas is terug te vinden. Dan iets over de paprika. De voorkeur van velen (merken wij in de winkel) gaat uit naar de rode zoete paprika. Rode paprika is meestal van hybride, niet zaadvaste planten. In onze kassen staan alleen zaadvaste niet hybride planten. De groene paprika past beter in ons klimaat. En de smaak, ja, dat is wel even een dingetje. Groene paprika smaakt dus naar…. paprika, minder zoet, beetje bitter zelfs. Een oud Hollands gezegde luidt: bitter in de mond maakt het hart gezond.
fruitpakketten: Cripps pink appels, Opal pruimen, en Guyot peer. Voor het midden pakket blauwe bessen.
In het grote groentepakket: bospeen, peterselie, sla, chinese kool, courgette, groene paprika en sperziebonen.
In het midden pakket: bospeen, peterselie, sla, chinese kool, en courgette.
In het kleine pakket: wortel, peterselie, sla, warmoes (snijbiet), en courgette.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.
Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist.
Caldo verde van groene paprika, chinese kool en peterselie
1 chinese kool, 2 groene paprika, 3 aardappelen, peterselie, 2 uien, 1 teentje verse knoflook, 1 l groentebouillon, olijfolie, ¼ rode peper.
Caldo Verde is een Portugese soep van boerenkool en aardappelen en vooral veel knoflook met een pittige worst. Een beetje als de erwtensoep met worst van Portugal voor de wintermaanden als het koud is buiten. Want de boerenkool daar moet de vorst overheen, dat zei mijn opa altijd als hij met de boerenkool uit zijn tuin bij ons kwam. Ik heb hier een recept van een soep die lichter is en ook geschikt is voor de zomermaanden.
Snipper de uien knoflook en smoor ze, laat het geheel gaar worden maar niet kleuren, doe daarna de peper erbij. Snij nu de paprika in grove stukken en laat die mee smoren tot ze goed gaar zijn. Als de paprika goed gaar is kun je de vellen eraf halen, ikzelf gebruik een keukenpincet hiervoor, het kan ook met een vork. Schil de aardappels en snij deze in blokjes van 1 cm. Doe ze bij de paprika en blus het geheel met de groentebouillon. Kook de aardappelen zachtjes gaar en als ze gaar zijn maal je de soep met de staafmixer glad. Snij de chinese kool in dunne reepjes en laat de kool niet te lang meekoken, zodat hij nog een beetje knapperig blijft. Was de peterselie en snij deze fijn, neem nu de olijfolie, doe deze in een blenderbeker en voeg de peterselie, peper en zout toe. Maal de peterselie tot een salsa verde, indien je van knoflook houd kun je nog een teentje mee malen.
Serveer de soep en garneer met de olie.
Salade van sperziebonen, cherrytomaten beluga linzen en Parmezaanse kaaskoekjes
400 gr sperziebonen, 200 gr cherrytomaten, 100 gr beluga linzen, basilicum, romana sla, knoflook, rode peper.
Neem de bonen en haal het kopje eraf, kook ze kort beetgaar en koel ze door de bonen op een groot bord uit te leggen. Als de bonen zijn afgekoeld halveer ze overlangs, dus splijt het boontje in de lengte open en doe ze in de saladekom.
Kook de linzen met ruim water met een teentje knoflook en een stukje rode peper. Indien de linzen gaar zijn laat je ze nog even in het pannetje met kookvocht staan terwijl je er wat zout bij doet, ongeveer 5 min is voldoende. Giet het kookvocht eraf en haal de rode peper en de knoflook eruit. Neem wat olijfolie en zwarte peper en maak de linzen verder op smaak, vaak gebruik ik wat olijfolie, dat maakt de linzen lekker. Linzen kook je tot je denkt dat ze te ver zijn, dan haal je ze van het vuur, bij het afkoelen worden ze namelijk steviger. Snij de tomaat, sla en basilicum, doe alles bij de boontjes in de saladekom en maak aan met wat dressing
175 gr parmezaanse kaas,100 gr boter, 120 gr bloem,1 tl zout, 1 tl basterdsuiker, 2 tl Piment d’espelette, 1 tl bakpoeder, 3 eidooiers
Dit kaaskoekje is een heerlijkheid op zichzelf, we gebruikten deze koekjes altijd als amuse in een restaurant waar ik gewerkt heb. We moesten ze verstoppen anders aten de bedieningsmedewerkers ze meestal op.
Meng de kaas, bloem, zout, Piment d’espelette, suiker en het bakpoeder door elkaar. Daarna kun je de eidooiers erbij doen. Als laatste kneed je de boter er doorheen. Gemakkelijk is het natuurlijk wanneer je alles in de foodprocessor mengt. Je krijgt nu een plakkerig deeg waar je rolletjes van kunt draaien met een diameter van ongeveer 4 centimeter. Bak de koekjes op 170 graden Celsius goudbruin en laat ze afkoelen. Het lekkere van deze koekjes is dat ze pittig en samen met de kaas heerlijk hartig en bros zijn. Als je geen piment d’espelette kunt krijgen kun je ook een ander chili poeder gebruiken.
Geroosterde bospeen, courgette met warmoes en dikke yoghurt
5 dl yoghurt, 1 bospeen, 2 courgette, 1 rode ui, 200 gr warmoes, olijfolie of notenolie, peper en grof zout, tijm en rozemarijn, knoflook.
Neem een bolzeef en een kaasdoek, maak het doek goed nat en wring het water er weer uit. Hang de doek in de zeef boven een kom en doe de yoghurt erin, nu moet je de yoghurt ongeveer 5 uur laten hangen. Er ontstaat een dikke yoghurt (hangop) die je op smaak brengt met peper, zout en een olijfolie of notenolie.
Schil de bospeen en snijd ze in de lengte doormidden, rooster de bospenen in de oven op 180 graden Celsius ongeveer 10 minuten en strooi er als je ze eruit haalt fijngehakte tijm en rozemarijn op. Neem de courgette en snij deze in de lengte in vieren en snij de zaadlijsten eruit. Snij er stukken van ongeveer 5 centimeter van, was de warmoes en snijd deze ook in grove stukken. Verhit een pannetje met een beetje olie en wat knoflook, bak de courgette en warmoes kort in een hete pan en voeg ze aan de worteltjes toe. Maak het geheel op smaak met een beetje dressing en dresseer het op een grote schaal.
Neem nu de yoghurt en serveer deze naast het gerecht of doe wat lepeltjes op de schaal bij de geroosterde groenten. Neem wat verse kruiden (uit de tuin), dat kan van alles zijn wat je hebt van peterselie, munt, basilicum of dille en garneer daar je geroosterde groentegerecht mee.
Snijbiet laat zich behandelen als spinazie: stelen in korte stukje snijden en dan kort stoven of roerbaken. Kan ook rauw in een smoothie of salade.