Week 47 2023, quiche met waspeen/hazelnootcrunch, postelein, hete bliksem NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 47                                                                                23 november 2023

Beste klanten, deze week aardappelen in het groentepakket. Dat is niet gebruikelijk. Ook in de officiële handel zijn AGF – Aardappelen, Groente en Fruit – drie gescheiden productgroepen.
Soms zijn er echter aardappelen in overvloed, dan daalt de prijs en kopen we toch wat in. Het is in de winterperiode namelijk een flinke puzzel om voor een redelijke prijs de tassen gevuld te krijgen met de aan u beloofde vier groentes per week. Eigen teelt producten raken op en het aanbod groentes van collega’s wordt ook schaarser en duurder. 
Michiel, de kok achter onze wekelijkse recepten, heeft wel een heerlijk verbindend recept voor u gevonden: hete bliksem. Een oudhollands recept met aardappel en ui.

Inhoud fruittas: Golden delicious appel, Doyenne de commice peer, Clementinas mandarijn, banaan en voor midden ook citroen. 
Inhoud groentepakketten:
Groot: Sevilla aardappel, wortel,  winterpostelein, cherry trostomaat, uien en moesappel.
Midden: Sevilla aardappel, wortel, winterpostelein,  cherry trostomaat en ui.
Klein: Sevilla aardappel, wortel, winterpostelein en cherry trostomaat.

Recepten van Michiel, onze receptionist

Quiche met Parmezaanse kaas en geroosterde waspeen/hazelnootcrunch

250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, 80 gr volle yoghurt, zout, tijm.

Haal de boter uit de koelkast, de boter moet op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen verwerken tot een mooi deeg voor deze taart. Weeg de bloem af in een beslagkom, doe boter, ei, yoghurt, zout en gehakte tijm erbij. Kneed dit tot een mooi glad, niet plakkerig deeg. Indien het deeg nog wat nat of plakkerig aanvoelt, kun je gerust wat bloem toevoegen. Kijk hierbij uit dat het niet te droog wordt. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast om te rusten.

Vulling van de taart:

5 eieren, 200 gr crème fraiche, 200 gr Parmezaanse kaas, peper en zout

Rasp de Parmezaanse kaas en doe deze in de een beslagkom, voeg de eieren en de crème fraîche toe en meng het geheel. Maak het verder op smaak met peper en zout. Kijk hierbij uit met het zout want de Parmezaanse kaas is natuurlijk ook vrij zout.

Bovenkant van de quiche:

750 gr waspeen, 100 gr hazelnoot, knoflook, olijfolie, peper en zout, tijm en rozemarijn, 1 el honing.

Schil de waspeen en snijd er schuine plakjes van en leg die op een ovenbakplaat. Hak de knoflook fijn en doe die bij de wortel. Hak nu ook de tijm en rozemarijn zo fijn mogelijk, maak de wortel verder op smaak met de kruiden en mix het allemaal. Verder moet er natuurlijk peper en zout op. Rooster de wortel op 160 ⁰C ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Neem ze uit de oven en doe er 1 el honing bij. Rooster de nootjes in een pannetje met een beetje olie, kijk uit want hazelnoot verbrand eerst van de binnenkant. Dan lijken ze nog lekker van de buitenkant maar dan zijn ze dus al verbrand.

Nu is het deeg wel goed koud en gerust, haal het uit de koelkast om het vervolgens uit te rollen op een bakpapier. Neem een quichevorm van ongeveer 25 centimeter en bekleed deze met het deeg. Stort nu de kaasvulling in de vorm en bak de quiche in 40 minuten af op 170 ⁰C. Als de eieren souffleren is de quiche gaar nu moet je alleen de wortel en de gehakte nootjes er nog op doen en meestal laat ik de quiche dan nog zo ongeveer 15 minuten in de oven staan op 140 graden.

Hete bliksem met winterposteleinsalade

1 kg aardappelen, 500 gr. schone van boskoop appels, 1 ui, 2 kruidnagels, ½ stokje kaneel, nootmuskaat, laurier, citroen,  50 gr boter, peper en zout,1 dl melk, 200 gr winterpostelein.

Hete bliksem heet zo omdat de appel in de aardappelpuree de neiging heeft om net zoals tomaat in een saus de warmte vast te houden. Zodat je gemakkelijk je mond kunt braden indien je al te gulzig een flinke hap neemt nadat je een rondje op natuurijs hebt geschaatst. Overigens vind ik de schone boskoop appel of ook wel goudreinet de aardappel om hete bliksem mee te maken en dat gaat dan vooral om de lekker zure appel smaak van de schone boskoop.

Je begint met het schillen van de aardappelen en het verdelen in gelijke stukken. Doe de aardappel in een pan en zet ze net onder water. Doe wat zout en doe het blaadje laurier in de pan, nu kook je de aardappelen. Ik gebruik hier een deksel, daarmee zorg je ervoor dat de aardappel snel kookt maar ook dat het water in de pan blijft.
Schil de ui en snipper deze fijn, smelt de boter in een pan en fruit de ui met de kruidnagel en de kaneel gaar maar laat de ui niet kleuren.
Schil de appel en snijd deze in blokjes, gebruik wat citroensap om de appel niet bruin te laten worden. Ook neem je 1 stuk citroenschil en die doe je bij de appel die je vervolgens bij de gare ui in de pan  doet. Stoof de appeltjes half gaar zodat ze nog een beetje bite hebben en niet geheel tot moes zijn vergaan.

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en stoom je ze even droog op een klein vuurtje zodat je een mooie droge puree krijgt. Verwijder voordat je gaat pureren het blaadje laurier. Voor het pureren neem ik vaak de passe vite of de aardappelknijper. Beide doen hetzelfde: de aardappelknijper geeft een iets luchtigere puree. Nu kun je de appels door de puree heen werken. Daarvoor is het wel van belang dat je de kruidnagel en het kaneelstokje verwijdert voordat je dit doet. Maak de hete bliksem op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Om de hete bliksem wat smeuïger te maken kun je wat warme melk toevoegen. 

Winterposteleinsalade

De  winterpostelein maak je aan met een eenvoudige dressing van 1 deel azijn, peper en zout, 3 delen olijfolie. Dit geeft een heerlijk contrast met de stevige hete bliksem.   

Crostini voor bij de salade en de hete bliksem

Snij van een mooi zuurdesembrood dunne plakken en smeer deze in met een teentje knoflook. Doe er peper en zout op en smeer met een kwastje wat olijfolie op het brood. Rooster nu het brood op 160 graden Celsius in de oven goudbruin en serveer het bij de salade en de hete bliksem.