Weekbrief week 7 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Fruitpakketten: appel, sinaasappel, kiwi en kakifruit. In het midden pakket ook blauwe bes.
Groot pakket:  wortel, witlof, zuurkool, paprika, sla, champignon en radijskiemen.
Midden pakket : wortel, witlof, zuurkool, paprika, champignon en radijskiemen.
Klein pakket: wortel, witlof, zuurkool, paprika, en andijvie.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:

Afgelopen zondagmiddag had ik nog een ander vrijwilligersklusje. Ik floot 2 wedstrijden van het hockeyteam van mijn dochter, ze speelden in de zaal. Altijd een beetje spannend, want het gaat zó snel in de zaal, het is echt lastig om alles goed te zien. Eén van haar teamgenootjes hoorde dat ik floot en zei: “Oh gelukkig, dan hebben we tenminste één goede scheids!”. Met dat mooie compliment op zak stapte ik iets relaxter het veld op!

ZUURKOOLROLLETJES MET SPEK

500gr zuurkool, 16 plakjes ontbijtspek, 2 fijngesneden sjalotten, 1tl karwijzaad, 1bosje verse tijm, 1 teen knoflook geperst, 1el olijfolie, 125ml slagroom, ½ kopje water, peper en zout.

Verhit de boter (eh, welke boter? Staat niet bij de ingrediënten… wat zullen we doen? Een klont dan maar 😊) in een stoofpan en fruit hierin de sjalot en knoflook glazig. Voeg de zuurkool samen met de slagroom, het water, karwijzaad en 2 takjes tijm toe. Laat het geheel 20min op laag vuur stoven. Laat iets afkoelen. Verwarm de oven op 160 graden en smeer een ovenschaal in met de olijfolie. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de afgekoelde zuurkool. Leg op ieder plakje spek een hoopje van de zuurkool en een takje tijm, rol op tot een stevig rolletje. Leg de rolletjes in de ovenschaal en bak 20min in de voorverwarmde oven. Oeh, lijkt me echt heul lekker!!
Van de website van foodblabla.

MAC&CHEESE MET…… SCHORSENEREN

1kg schorseneer, citroensap, 300ml melk, 2 laurierblaadjes, macaroni voor 4 personen, 200gr gerookt spek in reepjes, boter, 3 takjes tijm. Kaassaus: 30gr boter, 40gr bloem, 600gr melk, geraspte kaas, nootmuskaat, peper en zout naar smaak.

Spoel de aarde van de schorseneren en schil ze daarna met een dunschiller. Spoel na en snijd in stukken van 5cm. Als ze heel dik zijn, halveer ze dan in de breedte. Leg ze in een kom met water met citroensap, zo blijven ze mooi wit. Zet een pan met de melk en het water op het vuur, doe hier een snuf nootmuskaat, laurier, tijm, peper, zout en de schorseneren aan toe. Breng zachtjes aan de kook. Laat 15min zachtjes koken en giet af. Bak ondertussen het spek. Verwarm de oven voor op 180gr. Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking. Maak nu de kaassaus: smelt de boter in een pan, doe de bloem erbij en roer tot je een bal krijgt. Voeg dan de melk toe, breng al roerend aan de kook en laat kort doorkoken. Neem van het vuur en meng de kaas erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat, peper&zout. Meng nu de pasta, saus, schorseneren en het spek door elkaar en verdeel in een ovenschaal. Zet nog zo’n 15min in de oven voor een krokant korstje. Garneer met tijm en serveer. Zo lusten zelfs de kinderen schorseneren. Hoop ik.
www.lekkervanbijons.be

MAMA’S JACHTSCHOTEL (en een beetje van mij)

1kg aardappelen, 3 uien, 1el kokosolie, 500gr rundergehakt, 2 á 3 goudrenetten, 2 pakjes zuurkool, 2tl kaneel, 1tl kurkuma, 1tl kerrie, 1tl nootmuskaat, peper en zout naar smaak en een flinke klont roomboter.

Schil de aardappelen en kook gaar. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en fruit in de kokosolie in een koekenpan. Voeg het gehakt toe en maak het los met een houten spatel en voeg de kruiden toe, roer door en laat rustig bakken, roer af en toe door. Schil de appels en snijd in dunne plakjes. Voeg toe aan het gehakt en roer door. Giet de aardappelen af, vang een beker kookvocht op. Stamp ze fijn, voeg een flinke klont roomboter, peper en zout en net zoveel kookvocht toe tot je een smeuïge puree hebt. Pak een grote ovenschaal en verdeel het gehakt/ui/appelmengsel over de bodem. Knip de pakjes zuurkool open, duw de zuurkool iets naar beneden het pakje in, houd ondersteboven en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verspreid vervolgens de zuurkool losjes over het gehaktmengsel. Verdeel de aardappelpuree erover, strooi er eventueel wat paneermeel over en zet 30 minuten op 180gr in de oven.
Nou, de titel zegt het al, dit is een recept van mijn moeder. De zuurkool is mijn idee!

GEROOSTERDE AARDPEREN MET ROZEMARIJN

2 rode uien, 2 takjes rozemarijn, aardperen, 4 tenen knoflook, 2el olijfolie, grof zeezout.

Verwarm de oven voor op 200gr. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn. Snijd de ui in parten. Was de aardperen en snijd in parten. Doe ze samen met de knoflooktenen, rozemarijn, uienparten, olijfolie en zeezout in een ovenschaal en hussel goed. Rooster in 30-40min gaar in het midden van de oven.
Recept uit de Allerhande.

GEBAKKEN AARDPEREN MET WITLOF EN HAZELNOTEN

600gr aardperen, olie, 4 stronken witlof, 100gr roomboter, 1 granny smith, ½ bosje fijngehakte peterselie, 80gr geroosterde hazelnoten, grof zeezout.

Was de aardperen, snijd ze doormidden en daarna in plakken van ca. 1½ cm dik. Bak de plakken aardpeer in een grote koekenpan ca 20min op middelhoog vuur in een flinke scheut olie. Blijf ze daarbij steeds omscheppen. Snijd de stronken witlof in vieren. Verhit een scheut olie in een andere koekenpan en rooster de witlof eerst op de snijvlakken en daarna op de rug bruin. Voeg wanneer alle zijden geroosterd zijn de roomboter toe en neem de pan van het vuur. Snijd de Granny Smith in kleine blokjes. Leg de gebakken aardperen op een schaal, verdeel daar de witlof bovenop. Garneer met de appel, peterselie en hazelnoten, schep er wat van de boter uit de pan van de witlof over en serveer.
Recept uit Foodies Magazine.

PAKSOI SALADE MET PINDASAUS

1 paksoi, 120gr pindasaus, 1 bosje grof gehakte koriander, 10 snack komkommers, 250gr sperziebonen, verkruimelde kroepoek, 40gr cashewnoten, peper en zout.

Kook de sperziebonen 5-6min. Giet af en laat uitlekken. Snijd de komkommertjes in dunne plakken en de paksoi in reepjes, meng door elkaar. Verwarm de pindasaus. Leg de sperziebonen op een mooie schaal en giet de pindasaus erover. Nu mag de paksoi met komkommer erover. Garneer met de kroepoek, cashewnoten en koriander.