Week 39 2023, Boerenkoolchips, Knolselderijsoep met Parmezaanse kaas schuim, Spinazietaart met tomatenjam, Bospeen-bieslook-bloemenboter. NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 39                                                                                        27 september 2023

Beste klanten, deze week hier en daar knolselderij en boerenkool in de tassen. Is het dan alweer winter? Nee zeker niet, maar er kan zoveel meer dan stamppot en erwtensoep. Knolselderij plakken bakken in de koekenpan met een plakje kaas, of smaakvolle binder in de spinaziesoep. En boerenkoolchips a la Michiel of in een groene smoothie.
De bonenoogst is achter de rug. Op de tuin staan nog de pompoenen, kolen, spruiten, witlof, andijvie en als het weer mee zit komt er nog een keer sla. Nog een paar weken tomaten en dan stappen we over naar  de winterpostelein. Ja, dus toch wel herfst al een beetje.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel, peer, kiwi en mandarijn. Voor midden ook een ananas.
Groente groot: boswortel, spinazie, tomaat, ui, paprika, boerenkool. 
Midden pakket: knolselderij, boswortel, spinazie en ui.
Klein pakket: boswortel, spinazie, tomaat en ui.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam.

Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist. 

Boerenkoolchips met knoflooksaus

600 gr boerenkool, frituurolie, peper en zout, Mayonaise

Voor het frituren van de boerenkoolchips kun je de boerenkool het best even wassen en in stukken goed droogmaken door middel van een theedoek. de grove dikke stelen kun je niet frituren. Het frituren doe je in een friteuse of in een pannetje op het vuur met wat olie. De olie moet niet te heet worden want anders verbranden de boerenkoolblaadjes. Zo tussen de 140 en 160 graden Celsius.

Voor de mayonaise: 50 gr eidooier, 1 el mosterd, 16 gr witte wijn, azijn, 4 dl olie, peper en zout, 1/2 dl water, 1 teen knoflook.

In de foodprocessor eidooier, mosterd, azijn, knoflook, peper en zout glad draaien. Daarna de olie langzaam toevoegen en eventueel afslappen met water. Proef de mayonaise en voeg eventueel peper, zout of citroensap toe.

Knolselderijsoep met Parmezaanse kaas schuim

1 ui, 200 gr aardappelen (geschild),1 kg knolselderij, 2 dl witte wijn, 40 gr boter, zout, 1 laurierblad, 1 ½  l water, teen knoflook, 1 dl room, 40 gr Parmezaanse kaas.

Snipper de uien fijn en zet ze aan in een grote pan met de boter maar laat de uien niet kleuren, alleen gaar worden. Doe de teentjes knoflook en de laurier erbij en blus het geheel af met de wijn. Ondertussen heb je de aardappelen geschild en in blokjes gesneden. Hetzelfde geldt voor de knolselderij. Voeg deze beide toe en doe ook het water erbij. Breng het geheel aan de kook en doe er wat zout bij. Indien de aardappelen en de knolselderij gaar zijn, kun je de soep met de staafmixer malen. Vervolgens druk je de soep door een zeef en laat je de soep in een pan weer even aan de kook komen om te proeven of de soep goed van smaak is. Eventueel nog fijner malen met de staafmixer. Maak de soep af met room die je met de Parmezaanse kaas op smaak hebt gebracht. Dit doe je door de room te verwarmen en de kaas met de staafmixer er doorheen te mengen. Hierdoor ontstaat ook wat schuim dat je op de soep schept als garnering.

Spinazietaart met tomatenjam

Ingrediënten voor het deeg:

250 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, snufje zout, 80 gr volle yoghurt.

Haal voordat je het deeg wilt gaan maken de boter uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Doe de bloem in een beslagkom en voeg het ei, zout, yoghurt en boter toe. Kneed dit deeg tot een homogene, niet plakkerige deeg en leg het vervolgens minimaal ½ uur in de koelkast. Na het ½ uur rol je het deeg uit op een bakpapier en bekleed je de taartvorm, voordat je de vorm bekleed smeer je deze in met een beetje boter zodat het bakpapier blijft zitten in de vorm. Zet de vorm daarna terug in de koelkast.

1 kg spinazie 1 ui, 3 eieren, 200 gr crème fraiche, peper en zout

Snipper de ui fijn en fruit ze in de pan, als  de ui goed gaar is kun je de spinazie snel laten slinken op hoog vuur. Laat het overtollige vocht uit de spinazie lekken in een vergiet. Breek de eieren in een kom en tik ze los met de crème fraîche, peper en zout. Nu doe je de afgekoelde spinazie bij het eimengsel. Hiermee vul je de taartvorm en je bakt de taart af op 170 graden Celsius ongeveer 35 min. Bij een taart gevuld met een groente met veel vocht zoals spinazie moet je altijd uitkijken dat je bodem wel gaar wordt, dus kijk even goed of je bodem wel goed gaar is.

Tomatenjam

2 uien, 5 tomaten, 1 blik tomatenstukjes, 2 teentjes knoflook,1 sinaasappel (sap en zest), chiliflakes, venkelzaad, peper en zout, 1dl. olijfolie, 50  gr, tagiaska  olijven

Snij de uien grof en de knoflook fijn, neem een passende pan en zet de uien en knoflook aan zonder te kleuren. Laat de uitjes en knoflook goed gaar worden zodat ze zoet gaan smaken.
Snij de tomaten in gelijke stukken en voeg ze toe. Voeg daarna de specerijen, tomatenstukjes uit blik, sinaasappel, peper en zout toe. Laat het geheel zachtjes pruttelen en indikken tot een dikke saus met stukken. Het moet een geconcentreerde tomatensmaak worden met sinaasappel en chili op de achtergrond. Als de saus is ingekookt voeg je al roerend de olijfolie en olijven toe, om een mooie glans te krijgen.

Bospeen-bieslook-bloemenboter

(Uit Odins receptenboek)

Pluk eetbare bloemen, zoals goudsbloemen, Oost-Indische kers, kaasjeskruid, driekleurig viooltje, citroenafrikaantje of wat je maar in de buurt vindt en maak dit vrolijke bijgerechtje.

1 bos worteltjes, 75 g boter, klein bosje bieslook, handje eetbare bloemen, peper en zout

Snij of hak de bieslook fijn boven een kommetje. Haal de bloemblaadjes los en hak grote blaadjes zoals van kaasjeskruid fijner. Roer blaadjes en bieslook door de boter en meng er ook iets zout en peper door. Laat in de koelkast weer wat opstijven. Snij het loof van de bospeen, maar laat een klein stukje zitten aan de peentjes. Schrap of was de bospeen onder stromend water schoon. Kook de worteltjes in een pan met weinig water in 13 minuten beetgaar. Haal de boter uit de koelkast en verdeel over de worteltjes.
Lekker bij gebakken vis of op je verse (stok)brood (de boter :-).