Week 2 2025, rode kool, Van Boskoop appel, bloemkool, groenselder, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 2                                                                                                     8 januari 2025. 

Beste klanten, het Vrij Waterland team wenst u een gezond en liefdevol 2025. In de wetenschap dat we met aandacht voor gezonde voeding en zorgvuldig omgaan met aarde aan planten, dieren en mensen een substantiële bijdrage kunnen leveren, zetten wij ons graag in voor weer een dynamisch jaar. En zolang u ons komt steunen met aankopen, kritiek en steunende opmerkingen, kunnen we samen rekenen op een mooi jaar. 2025, Wij hebben er zin in!

Deze week in het pakket:
Fruit: appel Topaz, bloedsinaasappel Tarocco, peer Doyenne du Comice, Clementine Clemenules en voor midden ook nog banaan.
Groente groot: rode kool en een laurierblaadje, Rode van Boskoop appel, rode biet, witlof en bloemkool.
Groente midden: rode kool en een laurierblaadje, Rode v Boskoop appel, rode biet, witlof, groenselder.
Groente klein: rode kool en een laurierblaadje, rode biet, witlof, en bloemkool.

Recepten van Michiel Willems

Rode kool rolletjes met gebakken appel en kaneel

1 rode kool, 2 schone Boskoop, 1 tl kaneelpoeder, peper en zout, 2 kruidnagel, 1 ui, 1 dl rode port, 1 laurierblad, 3 jeneverbessen, 2 dl rode wijn, peper, zout, 20 gr rozijnen.

Zet een grote pan op met ruim water en een beetje zout en breng aan de kook. Neem de rode kool, haal de buitenste bladeren eraf. Dit doe je door de onderkant van de kool eraf te snijden en de buitenste bladeren er voorzichtig vanaf te pellen. Voor dit gerecht is het fijn als de bladeren zo groot mogelijk zijn. Dan kun je namelijk mooie stevige rolletjes maken. Het binnenste gedeelte van de kool snij je zo fijn mogelijk in dunne reepjes. De grote bladeren blancheer je goed gaar zodat ze niet meer stug zijn en mooi buigzaam worden. Als ze goed gaar zijn, koel je ze in water en leg je ze op een doek te drogen.

Snipper de ui en zet deze even aan in een beetje olijfolie, voeg daarna de specerijen toe en laat alle smaken goed loskomen. Blus de ui af met de port en de rode wijn en doe de gesneden kool erbij. Voeg de rozijnen toe.  
Maak de kool op smaak met wat peper en zout en laat het geheel met een deksel op de pan lekker gaar  stoven. Als de kool goed gaar is en er staat nog te veel van het vocht op de kool, dan haal je de deksel van de pan en laat je het vocht samen met de kool inkoken. Dit kun je gelijktijdig met het kookproces doen of achteraf, dan moet je wel de kool even uit de pan halen. 
Laat de kool wat afkoelen voordat je deze verder kunt verwerken. Snij de dikke nerven uit de geblancheerde koolbladeren. Neem nu wat vershoudfolie en beleg deze met de koolbladeren, zorg ervoor dat je wat folie overhoudt aan de onderkant, bovenkant en zijkanten. Verdeel over de breedte van de bladeren wat van de gestoofde rode kool en rol deze net als een sushi rolletje in met behulp van de vershoudfolie. Aan de ene zijkant maak je een knoopje in de vershoudfolie, hierdoor kun je het rolletje mooi stevig aanduwen. Aan de andere kant ook een knoopje en je hebt een rolletje. Zorg ervoor dat je niet te weinig folie gebruikt en de rolletjes niet te dik probeert te maken. Hierdoor krijg je rolletjes die niet stevig zijn en op het bord uit elkaar vallen.

Neem nu de appel en snij deze in 4 stukken, verwijder het klokhuis en snij de 4 stukken vervolgens in 8 mooie maantjes. Neem een koekenpan en verwarm wat zonnebloemolie, bak hierin de appels goudbruin. Neem nu de rolletjes en snij door het folie tonnetjes van ongeveer 3 centimeter hoog en zet ze bij de appel in de pan. Zet ze wel op de kopse kant zodat ze heel blijven, laat ze warm worden en serveer het gewoon in de pan of serveer het uit op een mooie schaal. Je kunt het geheel natuurlijk ook nog even in de oven verder opwarmen, misschien moet je er dan wat vocht bij doen zodat het niet uitdroogt. Serveer er lekker wat aardappelpuree bij.

Rendang van bloemkool en groenselderij met gebrande pompoenpitten

Rendang is natuurlijk een gerecht waar vaak rundvlees voor gebruikt wordt en het vlees wordt langzaam gaar gestoofd in voornamelijk kokosmelk. Daarbij neemt het vlees de kokosmelk op en karamelliseert de kokosmelk langzaam, zodat er om het vlees een smeuïge saus gaat hangen en het gerecht zijn karakteristieke smaak krijgt.

Bij deze bereiding is het natuurlijk niet nodig om de bloemkool en selderij uren te laten pruttelen en langzaam de groenten gaar te maken. Daarom moet de saus eerst bereid worden zonder de hoofdbestanddelen.

5 dl kokosmelk, 2 limoenblad, 1 kardemom, 2 uien, 3 el kokosrasp, 1 rode chilipeper, 2 tl korianderpoeder, ½ pijpkaneel, knoflook, 1 tl laospoeder, 1 citroengras, 1 bloemkool, 1 groenselderij, zout, 20 gr pompoenpitten, 2 tl kerrie of garam masala, ⅓ bosje koriander. 

Snipper de uien en zet ze aan in een beetje zonnebloemolie tot ze mooi gaar en bruin gekleurd zijn. Voeg de knoflook toe en laat deze gaar worden samen met de uien. voeg daarna de specerijen toe, dus de kardemom, kaneel, laospoeder, korianderpoeder en kerrie of garam masala. Deze moeten even samen met de uien en de knoflook myoteren om goed op te lossen en de smaak te kunnen afgeven. Blus het geheel met de kokosmelk en breng het aan de kook, maar laat het rustig borrelen. Voeg citroengras en het limoenblad toe en laat dit ook meekoken. Het citroengras kneus je even met een stamper van je vijzel en ik leg er altijd een knoop in zodat je het citroengras ook weer gemakkelijk kunt vinden en eruit kan halen. Laat de kokosmelk rustig inkoken zodat deze dikker wordt en een mooie saus gaat vormen.

De kokosrasp brand je in een droog pannetje zodat deze mooi bruin wordt. Al roerend of met het pannetje schuddend kun je de kokosrasp op een laag vuur mooi bruin maken. Blijf tijdens dit proces bij het pannetje, want de kokosrasp verbrandt snel.
Maak de bloemkool schoon en snij er mooie kleine roosjes van, deze blancheer je kort in een pan met ruim water en een beetje zout.
Bij de groenselderij schil je de buitenste stengel, hierin zitten namelijk harde draden die niet zo lekker zijn. Snij de selder in mooie gelijke stukken, eventueel schuin gesneden. Ook de selderij blancheer je kort in dezelfde pan. Bij blancheren hoort het natuurlijk na het koken dat je de groenten ook weer koelt, zodat de groenten niet te gaar worden.
Rooster de pompoenpitten in een dun laagje olie en als ze nog heet zijn, maak je ze op smaak met wat grof zeezout en gemalen zwarte peper.

Nu is de saus hopelijk dik genoeg en kun je hem afmaken met de geroosterde kokosrasp. Ook moet je even gaan proeven of de saus lekker op smaak is. Indien dat niet zo is, voeg wat zout en peper toe. Haal het citroengras en het limoenblad uit de saus en warm in de saus de bloemkool en selderij op. Je kunt de groenten nu de gewenste gaarheid geven. Serveer de groenten in een voorverwarmde schaal en bestrooi het gerecht met wat pompoenpitten en verse blaadjes koriander. Kook er wat rijst bij en eet smakelijk.