Weekbrief week 6 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 6                                                                                                                7 feb 2023

Beste klanten, op het land staan nog de laatste kolen. Dat zijn de restanten in miniformaat. Vorige week witte, deze week groene savooie kooltjes. Net groot genoeg voor een persoon in de kleine pakketten. Deze week in alle pakketten ook aardappelen. Die behoren niet standaard tot het assortiment. Dit zijn echter aardappelen van “de Boterbloem”, een biotuin waarmee we veel samenwerken en productuitwisseling hebben. Wij telen geen aardappelen op Vrij Waterland en de Boterbloem zit nog met een grote voorraad, vandaar. Carolus is een zeer smakelijke aardappel met een kruimige structuur. Kook hem kort, met weinig water op niet te hoog vuur.  

Deze week:
Fruitpakketten:
appel, sinaasappel, kiwi, banaan en citroen.
Groot pakket: aardappel, wilde veelkleurige wortel, groenselderij, rode ui, paprika, knoflook, gember en aardpeer.
Midden pakket: aardappel, wilde veelkleurige wortel, groenselderij, rode ui, paprika, knoflook, en gember.
Klein pakket: aardappel, wilde veelkleurige wortel, groenselderij, rode ui, groene savooienkool en paprika.

Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste: Oei…..!!! Heb ik toch 2 grote schilders door elkaar gehaald, één uit de 17e eeuw en één uit de 19e eeuw. Want het was natuurlijk niet Rembrandt van Rijn die zelf in het Rijksmuseum heeft rondgelopen, maar Vincent van Gogh!!! Ik zou vast geen goede groentetas inpakker zijn met die slordige verwisseling. In plaats van rode uien zouden er bieten inzitten en in plaats van pastinaak misschien wel wilde wortel…….

STAMPPOT MET GEROOSTERDE WILDE WORTEL EN CHORIZO

500gr wilde wortelen in schijfjes, 2 rode uien gepeld en in parten, 3el olijfolie,  1 volle tl Ras el Hanout,  400gr zoete aardappel, 600gr kruimige aardappelen, 200gr chorizo in kleine blokjes, 2el roomboter, 4tl mosterd, peper en zout naar smaak, 75gr rucola.

Verwarm de oven voor op 220gr. Meng de wortelschijfjes met de rode uien parten in een kom met 2el olijfolie en de Ras el Hanout. Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier en bak ze 20min in de oven tot ze goudbruin zijn, schep halverwege om. Schil de zoete en kruimige aardappelen en snijd in grove stukken. Zet ze onder water en kook ze in 15min gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat uitstomen. Verhit ondertussen 1el olie in een koekenpan en bak de chorizo blokjes goudbruin. Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de roomboter en mosterd toe en eventueel kookvocht om een smeuïge puree te maken. Breng op smaak met peper en zout. Roer nu de rucola, de geroosterde wortel en uien en de chorizo door de puree. Verdeel de stamppot over 4 borden. Recept van Hello Fresh, enigszins aangepast (voornamelijk vereenvoudigd) door mij, dit is hoe ik het maak en eet.

SELDERIJ OP Z’N GRIEKS (UIT EEN ITALIAANS KOOKBOEK)

2el rozijnen, 2el olijfolie, 1 struik bleekselderij in stukjes, 2 kleine gesnipperde uien, 2 courgettes in plakken, 200ml witte wijn, 2tl tomatenpuree, sap van 1 citroen, handje verse basilicum blaadjes, peper en zout.

Week de rozijnen 10min in een kommetje met warm water, giet ze af en knijp ze uit. Verhit de olie in een pan en bak de selderij 5min op hoog vuur, roer regelmatig. Voeg de uien en courgettes toe, meng goed en gied er de wijn bij. Wacht tot het is verdampt, zet het vuur laag en doe er de rozijnen bij. Meng de tomatenpuree met 1el water, doe dit ook in de pan en laat alles 20min pruttelen. Roer het citroensap erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en kook alles nog een paar minuten door. Schep het mengsel over in een slakom, doe de basilicum erbij en laat afkoelen. Zet het dan 3-4uur in de koelkast, serveer koud. Lijkt me warm eigenlijk ook wel lekker! Uit het kookboek “de Zilveren Lepel”.

FRANSE AARDAPPELSOUFLÉ MET PAPRIKA Verwarm de oven voor op 200gr.

600gr kruimige aardappels, 2 rode (punt)paprika’s, 1tl tijm, 50gr geraspte oude kaas, 4 knoflookteentjes, 3el olijfolie, evt 1dl melk, 4 eieren, peper en zout naar smaak.

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water met wat zout in 20min gaar. Verwarm de grill voor. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in grove stukken. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Schep de paprika, knoflook, tijm en een el olie op een bakblik door elkaar. Bestrooi met peper en zout. Schuif het bakblik ca 10cm onder de hete gril en rooster de paprika en knoflook in 7min iets bruin en gaar. Schep geregeld om. Pureer het nu in een keukenmachine of met de staafmixer. Giet de aardappels af en vang evt. het kookvocht op, stamp ze fijn. Voeg de paprikapuree toe met de rest van de olie en de kaas en roer tot een puree. Gebruik wat van het kookvocht of melk om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout. Vet een souffléschaal in. Splits de eieren en roer de dooiers door de puree. Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door de puree. Doe het geheel over in de souffléschaal. Laat de soufflé 30min rijzen en goudbruin worden in de oven. www.mijnreceptenboek.nl

LINZENSOEP MET GROENSELDER, PREI EN WORST

4 varkensbraadworsten, 2el olie, 1 ui, 5 stengels bleekselderij, 2 vastkokende aardappelen, 2 preien, 2 blikken linzen (á 400gr), 1½  bouillontablet, 10gr verse peterselie, 1 citroen.

Verwijder het vel van de worsten. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de ontvelde worsten 5min op middelhoog vuur goudbruin, druk het met een houten lepel in stukjes. Snijd de ui in halve ringen en de bleekselderij in stukjes van 1cm. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1cm. Voeg de ui, bleekselderij en aardappel toe aan de worst en bak 5min mee. Was ondertussen de prei en snijd in dunne ringen. Doe de linzen in een vergiet en spoel af. Los de bouillontabletten op in 1ltr heet water. Voeg de linzen, prei en bouillon toe aan het groenten/worst mengsel en breng aan de kook. Laat met de deksel schuin op de pan 15min op laag vuur garen. Roer af en toe. Snijd ondertussen de peterselie grof en rasp de gele schil van de citroen. Snijd de vrucht in parten. Roer de peterselie en citroenrasp door de soep en breng op smaak met peper en zout. Schep in diepe borden en garneer met een schijfje citroen. Recept uit de Allerhande.

Soep als avondmaaltijd zou ik wel willen, maar de rest van de familie is er niet dol op. Zij eten graag soep, maar dan om een uurtje of 4 ’s middags, als je al trek hebt en het duurt nog even tot het avondeten. Maar dit is gewoon een AGV’tje (Aardappelen, Groenten, Vlees) in vloeibare vorm!! Ik ga het van de week op tafel zetten, eens kijken wat ze zeggen…..!

PLAATTAART MET RODE UI, PEER EN GORGONZOLA

Voldoende plakjes diepvriesbladerdeeg om een bakblik mee te beleggen, hand walnoten, 2el crème fraîche, 1 peer, 80gr gorgonzola, 2 rode uien, tijm, 1 ei of wat melk om de randjes mee te bestrijken.

Verwarm de oven voor op 200gr. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak een rechthoekige lap van de plakjes bladerdeeg. Vouw de randjes naar binnen zodat er straks een mooie knapperig rand aan je plaattaart zit. Prik het bladerdeeg een paar keer in met een vork (niet de rand). Klop het ei los en besmeer de rand van het bladerdeeg (of met de melk). Zet de bodem 10min in de voorverwarmde oven. Schil ondertussen de peer en snijd in plakjes. Snijd de uien in dunne ringen. Haal het bladerdeeg na 10min uit de oven en bestrijk de binnenkant van de bodem met de crème fraîche. Beleg de plaattaart met de peer en de ui en brokkel de gorgonzola erover. Bestrooi met tijm en wat versgemalen peper. Bak de plaattaart in ongeveer 20min af in de oven of totdat hij goudbruin is. Bestrooi met de noten. Heerlijk!!