Week 20 2025, mango, spinazie, tomaat, waspeen, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 20                                                                                                        14 mei 2025 

Beste klanten, in de meivakantie was Vrij Waterland de eerste week gesloten. De tweede week was de winkel open en waren er ook wel pakketten. Dit was niet voor alle klanten duidelijk. Er zijn een flink aantal tassen niet opgehaald. Over enkele weken tijdens Hemelvaart wordt het nog ingewikkelder, daarom nu alvast de aankondiging: Er zijn dan WEL pakketten, (er is al veel oogst van eigen land), maar de winkel is die week gesloten, (er is nl. geen levering van de groothandel).

Week 22:  (29-30 mei), Hemelvaart, wel pakketten, maar winkel gesloten.

Haalt u normaal uw pakket uit de winkel?, dan staat uw pakket die week “in de kist”. Dag en nacht bereikbaar, door het hekje naast de poort. En betalen kan de week er na, als alles weer normaal verloopt. Kisten staan buiten voor de lokalen. Bordjes op de kleppen verwijzen naar de inhoud: groente groot, midden of klein en fruit, midden in de bruine tas en klein in de witte.

Wat doet Vrij Waterland met groente- en fruittassen die niet worden opgehaald???
Tot en met maandag staat het nog in de kisten. Daarna geven we producten die nog goed zijn aan de vrijwilligers. Enkele producten kunnen de week erna nog verkocht worden.  N.B. U kunt altijd uw tas voor één of enkele weken afzeggen. (altijd vooraf melden t/m het weekend ervóór.  Niet afgezegd en niet opgehaalde tassen worden wel in rekening gebracht.

Deze week in het pakket:

Fruitpakketten midden hebben vorige week per abuis veel te weinig inhoud gekregen. Excuus hiervoor!! Deze week wordt dat gecompenseerd met extra inhoud.
Fruit: Appel Jonagold Red Prince, mango, sinaasappel, en kiwi. Voor midden banaan. Voor klein een citroen.
Groente groot: waspeen, Romatomaten, eikenbladsla, spinazie, aubergine.
Groente midden: waspeen, Romatomaten, eikenbladsla en spinazie.
Groente klein: waspeen, Romatomaten, aubergine, een bosbiet en verse knoflook.

Recepten van Michiel onze receptionist:

Shakshuka van tomaat, spinazie en feta

Shakshouka of shakshuka is en gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië. Het wordt echter geserveerd in het gehele Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 rode  chilipeper, 2 punt paprika, 1 tl komijn, 1 tl gerookte paprikapoeder, 5 romatomaten, 5 gr spinazie, 100 gr feta, 6 eieren, brood voor toast, olijfolie.

Snipper de uien zo fijn mogelijk en zet ze aan in olijfolie, laat ze bruin worden zodat ze goed zoet zijn en een karamelsmaak hebben. Voeg de gehakte knoflook en chilipeper toe en roer alles lekker door de pan. Vijzel het komijnzaad en voeg het samen met de gerookte paprikapoeder toe aan de uien. Snij de puntpaprika’s en tomaten fijn en doe ze bij het mengsel. Maak het op smaak met peper en zout en laat lekker gaar stoven. Indien er veel vocht uit de tomaten komt, laat je dat voor een deel verdampen. Het mengsel moet wel lekker smeuïg blijven. Wat olijfolie toevoegen kan geen kwaad. Was, droog en snij de spinazie en als het mengsel goed gaar is, roer je de gesneden spinazie door het mengsel. Snij het brood en smeer het in met olijfolie, knoflook en strooi er wat zwarte peper en grof zeezout op. Toast de sneetjes brood in de oven op 175 graden Celsius, ongeveer 5 minuten lang. Neem nu ovenschaaltjes voor 1 persoon of een ovenschaal voor 6 personen, dan wel het liefst een ronde schaal. Verdeel de groenten over de schaaltjes en breek er een ei in. Zet ze nu in de oven op 175 graden Celsius en laat ze 4 minuten of als je het ei meer gaar wil langer in de oven staan. Als de shakshuka uit de oven komt, brokkel je er de feta overheen en serveer je de shakshuka zoals gezegd per persoon of gewoon om te delen. Toast erbij en een simpele groene salade en je hebt een heerlijke lunch.

Samosa’s met waspeen en bloemkool en spinazie 

350 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 125 gr gesmolten boter, 1 mespunt zout, ± 1/2 dl melk, frituurolie

Deeg:
Wrijf van de bloem, het bakpoeder, de boter en het zout met de vingers een kruimelig deeg. Voeg 1,2 dl water toe, kneed het snel tot een stevig, soepel deeg en laat het deeg afgedekt ± 15 minuten rusten. Draai van het deeg 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ± 20 cm. Halveer de cirkels en dek ze tot het gebruik met een vochtige doek af.

Vulling:
Kook 250 gr aardappels en 250 gr waspeen ± 5 minuten.
Bak in 1 eetlepel hete boter 1 theelepel mosterdzaad ± 3 minuten zachtjes. Schep er de aardappel,  100 gr bloemkool, 100 gr spinazie , 2 fijngesneden groene pepers (zonder zaadjes) en zout door. Smoor het geheel afgedekt nog ± 8 minuten op matig vuur en prak het grof. Roer er 1 theelepel garam masala en 2 theelepels koriander door.

Afwerking:
Bestrijk de rand van de deegcirkels met melk en schep wat vulling op het deeg. Vouw het deeg dubbel en druk met een vork de randen aan. Verhit de frituurolie, frituur de samosa’s met 6-8 tegelijk goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer per persoon 2 warme samosa’s met een pittige chutney.

Mangochutney

250 gr ui, ongeveer 600 gr mango geschild en in blokjes, 1 ½ el rode wijn azijn, 1/2 chilipeper, zout,1 el kerriepoeder, een beetje water, 3 el rozijnen

Schil de ui en zet deze aan de ui en mag best kleuren. Als de ui goed gaar is, doe je het kerriepoeder erbij. Vervolgens azijn, peper, zout, rozijnen, mango en water toevoegen. Laat het geheel rustig helemaal gaar worden.