Week 23 2024, sla, sperziebonen, aubergine, koolrabi, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 23                                                                           5 juni 2024 

Beste klanten, deze week sperziebonen in het pakket. Ze komen nu nog uit Spanje maar op Vrij Waterland zijn we al druk bezig met de voorbereidingen van onze eigen bonen. Weliswaar geen sperziebonen maar wel de stokslabonen die jullie vorig jaar ook in het pakket hadden. Bonen telen is niet zo makkelijk als een krop sla. Deze planten hebben steun nodig om te groeien. Dus sjouwen onze vrijwilligers met grote dranghekken en balken om een mooi hekwerk te plaatsen daar waar we de sperziebonen hebben geplant. Deze hekken moeten elk jaar afgebroken worden en in het nieuwe seizoen weer op een ander perceel worden geplaatst. Om de bodem gezond te houden en niet uit te putten verbouwen wij in de BD landbouw nooit hetzelfde gewas op hetzelfde perceel als vorig jaar. Vandaar onze jaarlijkse sjouw-, trek- en duwaktie!

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Jonagold, kiwi, sinaasappel en nectarines.
Groente groot: koolrabi, aubergine, sperziebonen, wortel en sla.
Groente midden: koolrabi, aubergine, sperziebonen, en sla.
Groente klein: bos ui, koolrabi aubergine en wortel.

Gebakken sla,  dat is nog eens iets anders dan “gebakken lucht”

Gebakken sla is een verrassend lekkere bijgerecht. Snijd de sla in dunne reepjes, verhit de koekenpan met de boter, kruid de sla met de peper, zout en knoflook. Bak de sla tot deze 1,5 keer zo klein is geworden en het water loslaat. Serveer de sla.

Aardappelschotel met sperziebonen

450 gr aardappels, 250 gr sperziebonen, 1 rode ui, 1 paprika, verse peterselie, 150 gr tomatenblokjes, snufje zout en peper, 1 rode peper, 1 tl paprikapoeder, 1 tl basilicum

Begin met het schillen van de aardappels. Snijd de aardappels in blokjes of plakjes. Meng de kruiden door de aardappels. Giet een scheutje olie in een pan en bak ze ongeveer 16 minuten totdat ze zacht zijn. Je kunt ook de aardappels even voorkoken. Vergeet niet om af en toe te roeren en zet het vuur vrij laag. Vervolgens zet je een pan water op en kook je de sperziebonen ongeveer 8 minuten. Snijd de paprika, ui en rode peper in stukjes. Als de aardappels bijna klaar zijn (na ongeveer 13-14 minuten) voeg je de paprika, ui, rode peper en de tomatenblokjes toe. Voeg de laatste minuten ook de sperziebonen toe. Als de aardappelschijfjes zacht zijn, is de aardappelschotel klaar.

Recepten van Michiel Willems, onze huisreceptionist.

Auberginesoep met labne

3 aubergines, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel gerookte paprikapoeder, 1 chilipeper, 500 gr yoghurt, olijfolie, 1 citroen, verse koriander, peper en zout. 1/2 l volle yoghurt, 1 neteldoek, 2 tl Za’atar ( kruidenmix)

Snipper de ui fijn en verwarm de olijfolie in de pan. Laat hierin de ui zacht worden, je bakt niet echt maar kookt de ui en gaat in de olie. Dit doe je om de olijfolie niet te heet te maken en daardoor de fijne smaak te verliezen en de olijfolie te verbranden. Voeg de knoflook toe en laat deze ook zacht worden. Voeg de gerookte paprikapoeder toe en laat deze op gaan in het geheel. Hak de chilipeper fijn en doe deze ook in de pan en laat de smaken loskomen. Ondertussen heb je de aubergine geschild en in blokjes gesneden. Strooi er nadat je de aubergine hebt gesneden wat zout over om de aubergine al op smaak te brengen.  

Vroeger waren aubergines, een plant uit de familie van de nachtschades, veel bitterder dan de varianten die vandaag op de markt zijn. Het zout trok de bittere stoffen uit de aubergine en maakte ze dus beter eetbaar. Die oude bereidingswijze is nu eigenlijk niet meer nodig.

Doe de aubergine in de pan en stoof deze gaar met de rest van de ingrediënten.  Voeg 1 l water of groentebouillon toe en kook de soep gaar, neem nu een staafmixer en maal de soep fijn, let op de dikte, je kunt de soep aanlengen naar eigen smaak. Sommige mensen houden van dikke soep en andere van dunne soep. Echter je kunt er moeilijker vocht uithalen dan dat je er vocht aan de soep toevoegt. Voor de fijnproevers onder ons kun je de soep ook nog door een zeef drukken en daardoor een fijne gladde soep maken. Je verliest hierbij wel smaak en structuur in de soep.

Maak de soep af met wat olijfolie, citroensap, peper en zout.
Voor de garnering had ik wat verse korianderblad en labne gedacht, de labne is eigenlijk hangop maar dan de libanese  benaming hiervoor.

Labneh:

Neem 500 gr yoghurt en hang de yoghurt 24 uur in een neteldoek boven een bak waarin het vocht kan uitlekken. Na de 24 uur schraap je de yoghurt van de doek en serveert het in een bakje bij de taart. Je zou de hangop nog met een beetje zout, citroenzeste en -sap verder op smaak kunnen brengen.

Za’atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein. De kruidenmelange za’atar bestaat traditioneel uit het kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak. Er zijn echter veel variaties op deze mix gangbaar.

Salade van koolrabi en sinaasappeldressing

2 koolrabi, 1 sinaasappel, 2 dl pompoenpitolie, 3 gr pompoenpitten, peper, zout, 2 takjes dragon, 100 gr rucola. 

Schil de koolrabi en snij er dunne reepjes van, doe de koolrabi in een saladekom. Pers de sinaasappel uit en maak het sap op smaak met peper en zout. Snij de blaadjes dragon en voeg deze toe aan het sap. Nu maak je met de olie de dressing af en zorg je voor een mooie emulsie. Maak hiermee de koolrabi aan. Rooster de pitten 8 minuten op 140 graden Celsius en doe er wat peper en zout op om ze op smaak te brengen. Garneer de salade met wat rucola en de pompoenpitten.