Week 28 9 juli 2025
Beste klanten, deze week “zomer”prei in het pakket. Zomerprei heeft relatief veel groen blad en minder witte steel dan een winterprei. Het groene blad is zachter, smakelijk en prima eetbaar. Courgettes en tomaten zijn klaar om geoogst te gaan worden. Tuinbonen, sla, zomerkolen en peulen van eigen teelt zijn op. Herfstgroentes zijn afgelopen weken aangeplant. Pompoenen beginnen te “zetten”. De eerste zullen over drie à vier weken in de pakketten komen.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Cripps pink, banaan, abrikozen en Valencia handsinaasappel.
Groente groot: prei, spitskool, artisjok, bataat, rode eikenbladsla, zakje basilicum.
Groente midden: prei, bloemkool, bataat, rode eikenbladsla.
Groente klein: prei, groenselder, spitskool, bataat.
Recepten van Michiel onze receptionist:
Salade van eikenblad, artisjok met basilicumdressing
1 krop eikenbladsla, 3 artisjokken, 1 rode ui, ½ bos basilicum, 1 dl appelazijn, 3 dl olijfolie, 1 tl Dijon mosterd, peper, grof zeezout, 1 teen knoflook, citroen.
Was de eikenbladsla grondig en sla de blaadjes los van elkaar droog en pluk de blaadjes losjes in een saladekom. Pluk nu de blaadjes van het basilicum en snij ze grof en voeg ze aan de sla toe. Pel de ui en snij er halve maantjes van, doe een beetje olijfolie in de pan en laat hierin de ui zacht worden en niet kleuren dus dit is een langzaam garen in de olie. Je zou kunnen zeggen dat je de uitjes gaat konfijten in de olijfolie, doe ook wat citroenzeste in de olijfolie voor een aroma.
De artisjok maak je als volgt schoon, je neemt een bak water en doet hier wat citroensap in. Snij met een kartelmes de bovenkant van de artisjok eraf, echt alleen de bovenkant dus niet te veel, dit doe je terwijl je de artisjok vasthoudt aan de steel. Nu leg je een artisjok met de platte kant op de snijplank en ga je de grove bladeren verwijderen door voorzichtig met de bolling van de artisjok mee te snijden. Nu verwijder je de steel en schep je met een lepel de haren van de artisjok uit de binnenkant. Zorg dat je niet te veel maar ook zeker niet te weinig van de artisjokken wegsnijdt. Tourneer de artisjok totdat je een mooie olijfgroene bodem overhoud en doe die dan zo snel mogelijk in de bak met citroenwater. Hierdoor verkleuren de artisjokken niet, snij daarna de bodems in 8 taartpunten en doe ze bij de uien in de olie en laat ze mee garen tot ze zacht zijn maar nog wel een bite hebben.
Maak van de appelazijn, mosterd, knoflook, peper, zout en olijfolie een dressing. Meestal neem ik hiervoor een hoge maatbeker en doe ik de ingrediënten allemaal in de maatbeker om vervolgens met een staafmixer alles tot een emulsie te malen.
Dresseer de ui en artisjokken, als ze gaar en afgekoeld uit de olie zijn, bij de salade. Maak het geheel nu op smaak met de dressing
Omelet met prei, olijf en bataat
3 eieren, 2 el room, 10 gr boter, peper, zout, ½ prei, 1 el taggiasche olijf, ½ bataat, 20 gr parmezaanse kaas.
Snij de prei in de lengte doormidden en verwijder de buitenste bladeren ook het donkere groen is niet zo lekker. Was de prei en verwijder al het zand, indien je de onderkant van de prei aan elkaar laat zitten kun je de prei gemakkelijk wassen en uitschudden.
Snij de prei in dunne boogjes in de breedte, schil de bataat en snij er blokjes van ½ centimeter bij ½ centimeter. Snij nu de olijven in dunne rondjes. Tik de eieren met de room in een beslagkom en maak het ei op smaak met wat peper en zout. Houd hierbij rekening met het feit dat olijf ook nogal wat zout toevoegt in de omelet. Neem een koekenpan waarvan je weet dat deze niet plakt als je er eieren in bakt. Verhit de boter goed maar laat deze niet verbranden, dus niet donker laten worden. Verdeel de boter goed over de pan en laat nu de bataat in de pan goudgeel worden. Doe de prei en olijf in de pan en laat deze kort dus een paar tellen meebakken.
Nu doe je het ei in de pan en zet je het vuur weer hoog, verdeel het ei door de pan door deze rond te bewegen. Als het ei aan de bodem gestold is begin je de pan te bewegen eerst rond en horizontaal en daarna schuin en met een klein hupje zorg je ervoor dat in de bolling van de pan een halve maan ontstaat. Zet het vuur laag en laat de omelet kort doorgaren, daarna flip je de omelet in de pan, al dan niet met een spatel. Bestrooi de bovenkant met wat Parmezaanse kaas. Schuif de omelet op een bord, de omelet moet van binnen zacht en luchtig zijn. Serveer er een lekkere plak getoast zuurdesembrood bij.
Abrikozen Tarte Tatin
100 gram fijne kristalsuiker, 2 eetlepels water, 50 gram ongezouten boter, 8 rijpe abrikozen (ongeveer 500-600 gram), gehalveerd en ontpit, bladerdeeg (uit de koeling, boter om de vorm in te vetten.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet de Tarte Tatin-vorm of ovenvaste koekenpan licht in met wat boter. Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pit. Als de abrikozen groot zijn, kun je ze eventueel in kwarten snijden. Doe de suiker en het water in de Tarte Tatinvorm of ovenvaste koekenpan zodat zich nat zand vormt van de suiker en het water. Verwarm op middelhoog vuur en laat de suiker smelten zonder te roeren. Schud af en toe voorzichtig de pan heen en weer om de suiker gelijkmatig te verdelen. Zodra de suiker goudbruin begint te kleuren, haal je de pan van het vuur. Voeg de boter toe en roer voorzichtig met een spatel totdat de boter volledig is opgenomen in de karamel. Verdeel de karamel gelijkmatig over de bodem van de pan. Leg de gehalveerde abrikozen met de snijkant naar beneden in de karamel. Probeer ze zo dicht mogelijk op elkaar te leggen, want ze zullen iets krimpen tijdens het bakken. Rol het bladerdeeg uit en leg het voorzichtig over de abrikozen. Hierbij gebruik ik meestal 4 blaadjes die ik aan elkaar plak. Duw de randen van het bladerdeeg langs de binnenkant van de pan naar beneden, zodat het de abrikozen goed bedekt. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart in 30-40 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin en knapperig is. Haal de taart uit de oven en laat deze 5 minuten afkoelen in de pan. Dit is belangrijk, want zo kan de karamel iets stollen en voorkom je dat de abrikozen aan de pan blijven plakken. Leg een grote schaal ondersteboven op de pan. Houd de schaal en de pan stevig vast en draai ze in één snelle, soepele beweging om. Til de pan voorzichtig op. Als er abrikozen zijn blijven plakken, kun je ze voorzichtig met een spatel van de pan halen en terugplaatsen op de taart.