Week 3 15 januari 2025
Beste klanten, de wintermaanden stellen wij altijd een nieuw teeltplan op voor het komende seizoen. Alle gewassen komen ieder jaar op een ander perceel. Dat heet wisselteelt. Het is de tegenhanger van monocultuur en een van de middelen om de bodem gezond te houden. Het is een rotatieschema met groentes eens in de vijf jaar. Daarnaast is er nog een zesde jaar, dan zaaien we alleen bloemgewassen en bodemverbeteraars oftewel de gewassen die niet worden geoogst en alleen ten dienste staan van het bodemleven en de insectenwereld.
Deze week in het pakket:
Fruit: sinaasappel Tarocco, peer Conference, appel Pinova, mandarijn clementines en voor midden citroen.
Groente groot: ui, prei, andijvie, zoete bataat, puntpaprika en zuurkool.
Groente midden: ui, prei, andijvie, zoete bataat en puntpaprika.
Groente klein: ui, prei, andijvie, zoete bataat en puntpaprika.
Recepten van Michiel Willems.
Lauwwarme salade van geroosterde bataat, spinazie en feta
750 gr zoete bataat, ⅓ bos tijm, olijfolie, 20 gr pijnboompitten, 2 sneetjes oud zuurdesembrood, 200 gr bladspinazie, 100 gr feta, ½ dl rode wijnazijn, 1 tl dijon mosterd, peper, zout, 1 ½ dl olijfolie, 1 sjalot.
Schil de bataat en snijd deze in gelijke stukken, deze stukken moeten niet te groot maar oneerbiedig gezegd in hapklare brokken zijn dus. Verwarm de oven op 170 graden Celsius en neem een bakplaat met bakpapier, verdeel de bataat hierop. Maak de tijm schoon en hak fijn. Strooi over de bataat. Gebruik wat olijfolie, peper en zout om de bataat verder op smaak te brengen. Rooster de bataat nu mooi goudbruin en gaar in de oven, dit duurt ongeveer 15 à 20 minuten. De bataat moet goed zacht en mooi goudbruin zijn.
Intussen rooster je de pijnboompitten in een klein beetje zonnebloemolie in een pannetje en zeef je ze in een bolzeef om overtollige olie te verwijderen. Meteen nadat je dit hebt gedaan maak je ze op smaak met wat peper en zout.
Het oude brood snij je in blokjes van 1 centimeter bij 1 centimeter en maak je op smaak met wat olijfolie, peper en zout. Rooster het brood in de oven tot het mooie goudbruine croutons zijn. (5 minuten ongeveer)
Maak een dressing van de sjalot, rode wijnazijn, mosterd, olijfolie, peper en zout. Neem een maatbeker en doe de sjalot, rode wijnazijn, mosterd, peper, zout en olijfolie bij elkaar in de maatbeker. Door middel van een staafmixer maak je een mooi geëmulgeerde dressing. Brokkel de feta in korrels en zet de kaas klaar om de salade af te maken. Indien de bataat goed is, haal je deze uit de oven en laat je het even een beetje afkoelen. Daarna neem je een bord of een serveerschotel, hierop doe je een deel van de gewassen bladspinazie, vervolgens wat van de bataat en weer wat van de spinazie. De spinazie wordt nu half gegaard door de warme bataat, dit is precies de bedoeling. Garneer de feta, croutons en de pijnboompitten nu op de salade en maak het geheel af met wat dressing.
Gegrilde puntpaprika met zuurkool en salsa verde
Ingrediënten voor zuurkool
500 gr zuurkool, 1 ui, 30 gr boter, 1 laurierblad , 3 peperkorrels, 1 kruidnagel, 5 jeneverbessen, ½ stokje kaneel.
Verhit de boter in een pan en smoor de gesnipperde ui hierin totdat deze glazig en zoet is geworden. Hierbij wil je niet dat de ui gaat kleuren dus doe je dit op matig vuur. Voeg hierna de zuurkool toe en meng deze met de ui en laat het geheel even smoren in de pan. Neem nu een leeg theezakje, dus een theebuidel om losse thee in te doen en vul deze theebuidel met de gekneusde specerijen. Maak een kuiltje in de zuurkool en leg de theebuidel hierin. Voeg wat water toe en laat het geheel lekker een uurtje pruttelen op laag vuur met een deksel op de pan. Kijk af en toe of niet al het vocht is verdampt, is het vocht verdampt, dan doe je er wat extra water bij.
Ingrediënten salsa verde:
1 bosje koriander,1 bosje peterselie, 2 teentjes knoflook,1 chilipeper,1 limoen, 1 ½ dl olijfolie, zout naar smaak, ansjovisfilet, 1 el kappertjes.
Bereid de ingrediënten voor: Was de koriander en peterselie grondig en verwijder de harde steeltjes. Pel de knoflook en verwijder de zaadjes van de chilipeper als je het minder pittig wilt. Pers de limoen uit. Maal alles fijn: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of maal ze fijn met een vijzel. Voeg geleidelijk de olijfolie toe terwijl je maalt tot je de gewenste consistentie hebt. Breng op smaak: Proef de salsa en voeg naar smaak zout toe.
Ingrediënten voor de geroosterde puntpaprika:
500 gr puntpaprika, olijfolie, peper en zout
Snij de puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij de paprika nogmaals in de lengte door en verwijder het kroontje, leg de paprika’s op een bakplaat en bestrijk ze met wat olijfolie, peper en zout. Zet de grill in de oven aan op de hoogste stand. Rooster je paprika met de schil naar boven onder de grill totdat de schil van de paprika gekleurd is.
Als je zuurkool klaar is neem je een schotel om deze te serveren, leg de repen paprika bovenop de zuurkool en maak je zuurkoolschotel af met wat salsa verde. Lekker bij zuurkool is natuurlijk wat aardappelpuree of gewoon wat geroosterd zuurdesembrood.