Week 36 3 september
Beste klanten, afgelopen week zaten ze al in het pakket en komende week weer: onze stokslabonen; slaboon is een ander woord voor sperzieboon. Het ras dat wij telen heet Neckarkönigin, ook wel bekend als een spekboon. De planten produceren lange vlezige peulen van 20-25 cm lengte die lang mals blijven.
We telen ook stamslabonen van het ras Domino op ons land. Deze groeien in struikvorm en hebben niet zoals de stokslabonen een rek of draad nodig om langs te groeien. De peulen zijn kleiner en donkerder van kleur dan de Neckarkönigin. We zijn blij met alle leerlingen die terug zijn van vakantie en ons helpen om de bonen te oogsten.
De bonen zijn deze week in ruime mate te koop in onze winkel.
Inhoud pakketten: In het fruitpakket zit deze week appel (Delcorf en Alkmene), conference peer, witte druiven, grapefruit en voor midden een mango.
Groentepakket: in alle zitten sperziebonen (vw) en witte champignons
Groot: cherrytomaat, sla (allebei vw), postelein
Midden: sla (vw), groene paprika (vw)
Klein: cherrytomaat (vw), waspeen
Recepten van onze receptentovenaar Michiel
Courgettesalade met sinaasappel, bindsla en peterselie
3 courgette, 1 sinaasappel, 1 takje dragon, 1 el dijon mosterd, zout, peper, 1 bindsla, 1 bos peterselie, ½ dl azijn, 2 dl olijfolie, 1 el taggiasche olijf.
Neem een grote saladekom en doe hierin de azijn, peper, zout en mosterd. Roer alles goed door elkaar zodat de mosterd en het zout goed oplossen in de azijn. Nu neem je een zesteur, dit is een mesje waarmee je gemakkelijk zeste uit citrusfruit trekt. Was de sinaasappel en trek de zeste van de schil bij de azijn. Ook zou je met een dunschiller een stuk schil eraf kunnen trekken en vervolgens deze schil fijn snijden in dunne reepjes. Roer de zeste van de sinaasappel door de azijn, voeg nu druppelsgewijs de olijfolie toe en zorg voor een goede emulsie.
Schil de sinaasappel en snij de partjes uit de sinaasappel, doe deze in de dressing. Om mooie partjes te snijden uit de sinaasappel haal je de boven- en de onderkant van de sinaasappel er van af. Hierdoor blijft de sinaasappel goed liggen op je snijplank. Snij nu met een scherp mes de buitenkant van de sinaasappel eraf terwijl je ook het binnenste schil meeneemt. Dan neem je de sinaasappel in je hand en snij je de partjes boven de saladekom uit de sinaasappel. Het sap lekt dan ook gewoon lekker in de dressing. Pluk nu de dragonblaadjes en snijd ze voorzichtig in stukjes, indien je ze hakt net als met peterselie, dan wordt de dragon bruin dus zul je de dragon moeten snijden. Voeg de dragon toe en proef of de dressing lekker is indien er nog wat peper, zout of olijfolie nodig is voeg je dit toe.
Pak de courgette en een dunschiller en schil de courgette totdat je de zaadlijst bereikt, maak zo lang mogelijke schillen van courgette en laat ze gewoon in de dressing vallen. Dit doe je met alle 3 de courgette, was de bindsla en droog deze goed. Nu kun je de bindsla snijden of plukken door kleine stukken te scheuren. Voeg dit allemaal toe aan je saladekom. Pluk vervolgens de peterselie blaadjes en doe ze ook in de kom. Nu maak je de salade af door met een slacouvert de blaadjes en de courgette te mengen. Garneer de salade met wat olijven.
Worteltjes met kokos, mango en koriander
1 bospeen, 1 mango, ½ bos koriander, 1 rode chilipeper, zout, 1 blikje kokosmelk, 1 stukje verse gember, olijfolie, limoen.
Zet een pan water op om te blancheren, en voeg wat verse gember en zout toe aan het water. Snij de worteltjes los en laat een stukje van het groen zitten, dit is namelijk makkelijk schillen. Hieraan kun je het worteltje goed vasthouden terwijl je het schilt. Schil de worteltjes en snijd er stukken van ongeveer 3 centimeter lang. Blancheer de worteltjes kort in de pan en giet ze af in een vergiet. Houd het pannetje en doe hierin de kokosmelk. Voeg wat zout toe en hak een stukje van de rode chilipeper en doe dit ook in de kokosmelk. Breng de kokosmelk aan de kook en dik de kokosmelk in tot je een saus dikte hebt. Haal de pan van het vuur en laat de kokosmelk een beetje afkoelen. Voeg de worteltjes toe en een beetje olijfolie, meng alles goed door elkaar
zodat de worteltjes een laagje kokosmelk hebben. Doe de worteltjes op een plat bord en zet ze in de koelkast.
Schil de mango en snijd er dunne reepjes van, pluk nog wat korianderblaadjes. Snij nu van de chilipeper wat lange, dunne sliertjes en leg die even in wat limoensap. Neem nu het bord met worteltjes uit de koelkast en garneer de worteltjes met de mango, korianderblaadjes en de chilipeper.
Sperziebonensalade met tomaat en feta (Leukerecepten.nl)
400 gr sperziebonen, 125 gr (cherry)tomaat, 2 el pecannoten (ongezouten), 2 sneetjes brood, 60 gr feta
Dressing: 1 el ahornsiroop, 2 el balsamicoazijn, 1 el citroensap, 1 teen knoflook
Kook de sperziebonen beetgaar in 12-14 minuten. Giet af en spoel na met koud water. Voorkomt doorgaren. Snijd het brood in stukjes en toast ze in koekenpan of oven (10 min op 200 graden C) krokant. Snij of pers de knoflook fijn. Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te doen.
Doe de sperziebonen in een kom, voeg verkruimelde feta, pecannoten en in stukken gesneden tomaat toe. Schep de dressing door de salade en maak af met de croutons.