Week 8 22 feb 2023
Beste klanten, ook in de biologische sector is sprake van marktwerking. Minder aanbod = hogere prijzen. De winter bij ons is bijzonder zacht. Spanje, Zuid Frankrijk en Italië echter hebben te maken met, voor die streken, ongebruikelijk veel vorst. Van veel producten is er minder oogst en sommige producten zijn helemaal niet verkrijgbaar. In ieder geval is alles wat van daar komt deze maand extra duur. Maar we hebben Nederlandse worteltjes, rode kool met appel, knolselderij en laurier uit eigen tuin. En die aardperen: ja u heeft waarschijnlijk al gemerkt, die kunnen het flink laten waaien.
Vrij Waterland is een schooltuin. Dat heeft allerlei mooie en plezierige kanten, maar voor onze klanten soms ook iets van ongemak, zoals: schoolvakanties. Tijdens de krokusvakantie (week 9) is Vrij Waterland dicht, een week geen winkel en geen pakketten.
Fruitpakketten: appel, mandarijn, kiwi, banaan en grapefruit.
Groente groot: knolselderij, raapsteel, rodekool, appel, laurier, wortel en koolrabi
Midden pakket knolselderij, raapsteel, rodekool, appel, laurier, wortel en alfalfa
Kleine pakket: raapsteel, rodekool, appel, laurier, wortel en alfalfa
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam
(Doreth is op vakantie, recepten komen uit Odins receptenboek.)
Rode kool steaks met appel en noten
Grappig en kleurrijk gerecht. Rode kool met appel, maar dan anders. Met een salade van bijv. witlof, mandarijntjes, dadels of rozijnen en walnoten gecombineerd is het een heerlijk maaltje.
1 rode kool, 70 ml olijfolie, 2 tl mosterd, 2 tl honing, sap van 1 citroen, 2 tenen knoflook, zout en peper,1 appel, paar takjes verse tijm, 40 g hazelnoten, 100 g kaas (een bergkaasje zoals Heumilch of Gruyère is het lekkerst, maar gewone of geitenkaas kan ook).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren van de kool en snij hem van boven naar onder doormidden en daarna in 4 (of 6) plakken van 2 cm ongeveer. Bewaar de rest van de kool in de koelkast, Pers de knoflooktenen uit. Klop een dressing van de olie, mosterd, citroensap, knoflook en honing. Kwast met de helft hiervan de plakken kool in. Leg ze op bakpapier op een bakplaat. Leg de takjes tijm er tussen en op. Rooster de plakken 25 minuten, keer ze voorzichtig om en rooster ze nog een keer 25 minuten. Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze iets kleiner. Rasp de kaas en snij de appel in parten. Haal de bakplaat even uit de oven, leg de appel ernaast. Druppel de rest van de dressing over kool en appel. Strooi de kaas erover. Schuif nog 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is. Bestrooi met de noten en serveer met een lekkere (witlof) salade met mandarijntjes, dadels of rozijnen en feta.
Geroosterde knolselderij uit de oven
Makkelijk en koolhydraatarm bijgerechtje. Lekker bij rode kool met appeltjes.
500 gram knolselderij, 3 eetlepels extra vierge olijfolie, peper en zout.
Snij de knolselderij in plakken of grove stukken van ongeveer 2 cm breed. Kook deze plakken knolselderij in ong. 5 minuutjes bijtgaar in een pan met kokend water. Verhit een (grill)pan op hoog vuur. Als de pan heel heet is kun je de olijfolie er in gieten. Grill de plakken knolselderij aan beide kanten. Bestrooi met wat zout en grove peper. In plaats van de olijfolie in de pan doen, kan je ook met een kwastje de knolselderij plakken met olijfolie insmeren voordat je ze in de pan legt. Besprenkel eventueel nog met wat geraspte Parmezaanse kaas of kruiden en serveer direct.
Raapstelensoep
2 bosjes raapstelen, de wortels eraf en fijngesneden, 1 el boter, 1 ui, gesnipperd, 1/2 aardappelen, geschild, in blokjes, 1 liter bouillon, 50 g rijst, 1/2 tl kerrie, zout
Boter smelten en ui fruiten, samen met de kerrie. Bouillon toevoegen. Rijst toevoegen en aardappelblokjes. De soep ca 30 min koken. Raapsteeltjes tot slot erbij. De soep nog even doorkoken en daarna direct opdienen.
Raapsteeltjestaart
Verras je gasten of je gezin met een hartige taart met raapstelen in plaats van spinazie. Wij vinden deze erg lekker met rode paprika.
Deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 el water, zout.
Vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 el extra virgine olie, zout, peper.
Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem.
Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren los kloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).
Nu nog iets met die wortelen:
Romige wortelsalade met appel en rozijnen:
Vermeng wortel, appel en rozijnen in een schaal, klop zure room, mayonaise en sinaasappel/citroensap door elkaar en voeg toe, breng op smaak met zout en peper.
Puree van wortel en knolselderij:
Kook de groenten samen met aardappelen in ruim water met wat zout in 15 min gaar. Stamp fijn met boter en bouillon en breng op smaak met wat nootmuskaat.
Geroerbakte wortel met sinaasappel en pijnboompitten:
Roerbak wortels in een wok met olie op middelhoog vuur beetgaar, voeg pijnboompitten toe en roerbak mee totdat ze licht verkleurd zijn. Voeg gembersiroop/honing en sinaasappelschil toe, roer om en knijp vlak voor het serveren nog een sinaasappel er boven uit.
Geglaceerde wortel met gember en sesam:
Boter smelten in wijde pan, wortels op hoog vuur paar minuten omscheppen. Gember, citroensap, honing/suiker en 100 ml water toevoegen. Wortels 5 minuten stoven met deksel op de pan en regelmatig omschudden. Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes goudbruin en strooi deze voor het serveren over de geglaceerde wortels.