Week 5 29 januari 2025
Beste klanten, al weken wordt er op het bedrijf door leerlingen en vrijwilligers met boomstammen, takken en snoeihout gesleept.
Deze week leggen we de laatste hand aan een nieuw project in onze tuin, Hügelcultuur. Het woord zegt het al, het is een teeltheuvel. Ongeveer 1,5 meter hoog. Opgebouwd van onder naar boven met boomstammen, takken en twijgen. Met houtsnippers en aarde er tussen en afgedekt met een teeltlaag van aarde en compost. Het houtmateriaal in de heuvel zal gaan verteren en daarmee de teeltlaag van warmte en voedsel voorzien. Op de “huid” komt aan de zonnige zuidzijde warmteminnende beplanting en aan schaduwrijke noordzijde staan boomstammetjes geënt met sporen van verschillende eetbare zwammen zoals oesterzwam en shiitake. Een spannend nieuw experiment aangezet door Nick, vanuit een studieopdracht.
Deze week in het pakket:
Fruit: appel Elstar, peer Conference, clementines, sinaasappel Tarocco.
Groente groot: pastinaak, spitskool, courgette, avocado en palmkool.
Groente midden: pastinaak, spitskool, courgette en avocado.
Groente klein: pastinaak, spitskool, courgette en avocado.
Recepten van Michiel Willems
Geroosterde pastinaak met tijm en rozemarijn
1 kg pastinaak, zonnebloemolie , peper, zout, ⅓ bos tijm, 2 takjes rozemarijn, olijfolie.
Pastinaak is een heerlijke groente om te bereiden, want de smaak is zo rijk en vol en dus erg geschikt om op zichzelf een deel van de maaltijd uit te maken. Zeker als je de pastinaak rustig goudbruin roostert in de oven of in een pan krijgt de pastinaak een mooie zoete, volle smaak.
Schil de pastinaak, snij ze in de lengte in vier delen en leg ze op een ovenplaat of in de pan met wat zonnebloemolie, peper en zout. Nu heb je wat geduld nodig voor het beste resultaat. Bak de pastinaak goudbruin in de oven ongeveer 20 minuten op 160 graden Celsius. Of om en om in een pannetje op laag vuur zodat je mooie lange stukken pastinaak krijgt die gekarameliseerd zijn en zacht van binnen.
Hak de kruiden fijn tot een poeder en wanneer de pastinaak goed gaar is, bestrooi je ze met wat van de kruiden. Laat ze nog even in de pan of oven zodat de kruiden de smaak goed kunnen afgeven. Nu heb je een pastinaak die je heerlijk bij de pasta of rijst serveert.
Spitskool met duxelle van kastanjechampignons
1 spitskool, 250 gr kastanjechampignons, peper, zout, 40 gr boter, 1/2 tl komijnzaad.
Snij de champignons met een mes of in de foodprocessor in kleine stukjes. Verhit de boter in de pan en bak hierin de champignon. In eerste instantie zal de champignon veel vocht loslaten, dit kook je gewoon weg totdat er geen vocht meer over is en de champignons beginnen te karamelliseren.
Voeg het komijnzaad toe en laat het geheel rustig even staan. Neem nu de kool en snij deze in dunne reepjes. Het gemakkelijkst gaat dat, door de kool in 4 stukken in de lengte door te snijden om vervolgens de stronk te verwijderen en vanaf de onderkant van de kool, reepjes te snijden. Je kunt de kool wat plat drukken op je snijplank of nog verder delen zodat je snijdbare stukken krijgt. Stoof de kool samen met de champignons met een deksel op de pan gaar en maak ze samen verder op smaak met peper en zout.
Palmkool met Beluga linzen
Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied en wordt vooral in Italië veel gegeten, onder meer als ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse broodsoep). De Italiaanse naam is cavolo nero (zwarte kool), vanwege het zeer donker gekleurde blad. De donkergroene tot zwartgroene, gebobbelde bladeren zijn 60 tot 80 cm lang en 8 tot 10 cm breed. Palmkool bloeit in het tweede jaar van mei tot in augustus met lichtgele bloemen. De zaden zijn van juli tot september oogstrijp.In de noordelijke streken van Europa komt de plant echter meestal niet tot bloei. De plant behoort tot de ‘vergeten groenten’, want hij werd in de 19de eeuw reeds in Nederland geteeld, maar raakte in de vergetelheid, ten gevolge van de algemene voorkeur voor de boerenkool. Als groente is de plant herontdekt, waarschijnlijk dankzij een aantal sterrenkoks, die hem in hun recepten verwerkten. Zelf heb ik gemerkt dat de manier waarop je de volle lekkere smaak van de palmkool tot zijn recht laat komen het best bereikt door de kool zeker 20 minuten zachtjes te laten stoven.
500 gr palmkool, 1 ui, 100 gr beluga linzen, 1 teen knoflook, ½ chilipeper, zout, peper, olijfolie, 1 laurier
Zet de linzen met koud water op in een pannetje zonder zout maar met 1 teen knoflook, ½ chilipeper en een laurier. De knoflook en chilipeper heb je fijn gesneden voordat je ze aan de linzen toevoegt. Breng de linzen aan de kook en laat ze dan op een zacht vuurtje rustig gaar koken. Als je denkt dat ze te ver zijn haal je ze van het vuur en doe je wat zout in het water, vervolgens laat je dit 5 minuten staan en daarna giet je de linzen af.
Snipper het uitje fijn, neem een grote pan en verwarm de olijfolie in de pan, zet hierin het uitje aan tot het mooi, glazig, zoet en gaar is. Intussen heb je de kool gewassen ( kijk uit voor rupsen) en fijn gesneden. Voeg de kool toe aan de ui en voeg een klein beetje water toe. Indien de kool nog goed nat is van het wassen is het aanhangende water ook genoeg. Leg de deksel op de pan en stoof de kool gaar. Zoals gezegd, de kool moet zwart worden en goed gaar. Vroeger maakte ik de fout dat ik de kool mooi fris groen wilde maar dan zit je te kauwen op stugge kool en de smaak is dan ook niet je van het.
Als de kool goed gaar is, voeg je de gekookte linzen weer toe en warm je ze zo weer op. Eventueel afmaken met wat olijfolie, peper en zout.
Uit Odin receptenboek:
Courgetti met avocado-en Odin receptenboek.limoensaus Gereedschap: spiraalsnijder of een rasp.
Je dagelijkse hoeveelheid groente verhoog je gemakkelijk door van courgettes spaghetti te maken! Lekker met de romige, frisse avocadosaus.
50 g pijnboompitten,2 teentjes knoflook,2 courgettes,2 avocado’s, sap van 1/2 limoen, 1 el olie,1 tl gedroogde dragon, zout en peper naar smaak,100 g Parmezaanse kaas.
Rooster de pijnboompitten een paar minuten in een pan zonder olie op middelhoog vuur. Snipper de ui en hak 1 knoflookteentje fijn. Maak spaghetti van de courgettes. Dit kan met een speciale spiraalsnijder, dit is een apparaatje waarmee je mooie sliertjes kunt snijden van hardere groentes, maar je kunt het ook raspen met een grove rasp.
Verwarm de olie in een wok- of hapjespan. Fruit de gesnipperde ui en de fijn gehakte knoflook glazig. Voeg na een paar minuten de courgette toe en bak een paar minuten, af en toe omscheppend zodat ze nog wel wat bite hebben, maar door en door warm zijn. Maak ondertussen de avocadosaus door de twee avocado’s samen met het limoensap, het andere knoflookteentje en zout en peper naar smaak te pureren tot een romig sausje. Serveer de courgetti met de saus, de geroosterde pitjes en rasp er wat Parmezaan of een andere pittige harde (vegan) kaas over.
Ook heel lekker met nog wat geroosterde of meegebakken cherrytomaatjes of stukjes zalm.