Week 50 2023, wilde wortel, zoete bataat, stoofpeer NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 50                                                                                     13 december  2023

Beste klanten,  Het einde van het jaar nadert. Tijdens de kerstvakantie van de school is ook Vrij Waterland gesloten. 

De twee weken na de kerst geen groente- en fruitpakketten, de winkel is ook twee weken dicht.

Deze week in het pakket:
Fruit: Elstar appel, Doyenne peren, sinaasappel en banaan.
Groente groot: wilde wortel, zoete bataat, knolvenkel, avocado, stoofpeer en kastanjechampignon.
Groente midden: wilde wortel, zoete bataat, knolvenkel, avocado, zuurkool en gember.
Groente klein: wilde wortel, zoete bataat, knolvenkel, avocado en stoofpeer.

Recepten van Michiel, onze receptionist.

Zoete bataat met prei en kokos

1 kg zoete bataat, 2 prei, 200 gr kokosmelk, 1 blikje tomaten in blik, 2 tl kerrie, 1 teen knoflook, zout, rode peper, 1 ui.

Snipper de ui, rode peper en knoflook fijn en fruit de uitjes gaar in de olijfolie. Voeg peper en knoflook toe. Myoteer de kerrie in bij de uitjes. Doe de kokosmelk erbij en maal de tomaten uit blik fijn alvorens je ze ook toevoegt. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus even inkoken tot de gewenste dikte. Zorg ervoor dat de saus niet te hard kookt. Snij de bataat in blokjes van 1 cm bij 1 cm en gaar de bataat in de saus. Als de bataat gaar is snij je de prei in dunne reepjes en voeg je deze net voor het serveren toe zodat de prei net aan gaar is en een beetje crunch heeft. Serveer er rijst, verse koriander bij met een beetje vers gebakken platbrood.

Platbrood

200 gr bloem, 1 tl zout, 1 tl droge gist, 170 ml water, olijfolie.

Meng de bloem en het zout, los de gist op in het water. Voeg daarna stukje bij beetje het water toe aan de bloem en meng dit goed totdat er geen klonten meer zijn. Als het geheel te plakkerig is, voeg je bloem toe. Net zo lang tot je een mooi elastisch deeg hebt, dat je vervolgens 5 minuten kneedt. Laat het deeg 45 minuten rusten en gisten. Kneed het nogmaals 2 minuten en vorm balletjes van ongeveer 5 cm doorsnede. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit. Nu kun je ze in de koekenpan bakken tot ze goudbruin zijn. Ook is het mogelijk om ze 5 minuten bij 180 ⁰C in de oven te bakken.

Geroosterde wilde wortel met zuurkool en spätzle

1 kg wilde wortel, 30 gr verse gember, ⅓ bos tijm, ⅓ bos rozemarijn, 500 gr zuurkool, 1 blad laurier, 30 gr boter, 1 ui, 3 jeneverbessen, 1 kruidnagel, 1 teen knoflook

Zet de zuurkool op een laag vuur op met de volgende ingrediënten: boter, gember, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 blaadje laurier, jeneverbes, kruidnagel, ui en knoflook. Laat het geheel rustig aan de kook komen. Als de zuurkool te droog is, voeg je wat water toe. Leg een deksel op het pannetje en laat het een uurtje op staan. Kijk af en toe of de zuurkool niet droog staat. Schil de wortels en snij ze schuin in plakken van 1 cm dik. Maak ze op smaak met wat gehakte rozemarijn en tijm. Verder een beetje zout en peper, maar kijk uit want de zuurkool is natuurlijk zout en vol smaak. Rooster de wortel in de oven gaar op 160 graden Celsius, ongeveer 15 minuten.

Spätzle 

300 gr bloem, 300 gr melk,  2 eieren, 3 gr zout, nootmuskaat

Zeef de bloem in een beslagkom en voeg al roerend de melk toe. Dit doe je met een garde zodat er geen klontjes in het beslag komen. Voeg een voor de eieren toe en maak het beslag op smaak met het zout en de nootmuskaat. Zet nu een grote pan water op en laat die aan de kook komen en voeg wat zout toe aan het water. Het beslag moet loperig zijn maar niet te loperig want anders gaat de volgende handeling niet. Neem nu een vergiet of doe het beslag in een spuitzak en laat het door de gaatjes van het vergiet in het kokende water lopen. Met een spuitzak laat je het in draden in het kokende water lopen, je krijgt hierdoor een iets ander vormpje. Er moeten zich een soort druppels vormen die in het kokende water gaar worden. Doe dit niet meteen met het hele recept maar in een paar keer. De  spätzle zijn gaar wanneer ze drijven, je haalt ze uit het vocht en schept ze meteen in een bak koud water. Als het beslag op is, giet je de spätzle af in het vergiet. Laat ze goed uitlekken, hierna ga je ze in een koekenpan goudgeel bakken. Het is aan te raden ze meteen te serveren want dan zijn ze het lekkerst. Eventueel verder op smaak brengen met een beetje peper en zout

Stoofpeer

1 l rode wijn, 300 gr bruine suiker,1 kaneelstok, 1 steranijs, 1/2 vanille rest stok, 5 zwarte peperkorrels, ½ sinaasappel, 2 kruidnagel, laurier, 5 jeneverbes, beetje water

Bij stoofpeer zet ik eerst het vocht, sinaasappel en de specerijen klaar voordat ik ga schillen want dan kan ik de stoofperen direct in het vocht doen zonder dat ze verkleuren. Voor de specerijen gebruik ik meestal een leeg theezakje wat ik van de bovenkant dicht bindt met een touwtje, dit touwtje maak je wat langer zodat je het aan de pan vast kunt maken hierdoor hoef je niet achteraf te zoeken naar alle ingrediënten.

Stoof de peren tot ze gaar zijn, dit is afhankelijk van de grootte van de peer. Hierbij moet je wel opletten dat je ze wel echt gaar maakt maar niet kapot kookt. Dus met beleid niet hard koken, maar langzaam gaar stoven in het vocht wat net aan de kook is. Misschien nog wel het belangrijkste: laat ze ook rustig afkoelen in het vocht en bewaar het vocht. Of haal de peertjes tijdelijk uit het vocht en kook het vocht in tot een siroop om daarmee de peertjes te serveren.

Simpel geroosterde worteltjes en knolvenkel

Dit is een lekker en snel groentegerecht. Eet dit bij een gegrild stukje vlees of een kaasburger bijvoorbeeld.
1/2 venkelknol, 3 worteltjes, wat olijfolie, grof zeezout , 1/2 tl komijn, 1 1/2 takje tijm, zwarte peper

Snijd de venkelknol in dunne schijven of parten en de worteltjes, als ze dik zijn, in de lengte doormidden of in vier parten. Meng ze met de olijfolie. Leg ze op een grillschaal op de barbecue of op een bakplaat in een op 200 ⁰C voorverwarmde oven (op bakpapier, dan heb je minder rommel) en strooi de peper, komijn, tijm en het zout erover. Rooster in ongeveer 20 minuten gaar, keer ze na 10 minuten om. Serveer bijvoorbeeld met een paar lepeltjes zeewiertapenade erover.