Week 50 2024, prei, rode paprika, zuurkool, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 50                                                                   11 december 2024. 

Beste klanten, onze tuin heeft als basis een hoog veengehalte. Dat betekent dat de grond bestaat uit groot deel (half verteerde) plantenresten en een klein deel mineralen zoals klei en zand. Deze grondsamenstelling houdt in dat de onkruiddruk hoog is. Dat betekent heel veel wieden, schoffelen en nimmer verzagen. Met name gewassen met wortelstokken (ondergrondse stengels) zoals kweekgras en riet houden ons flink bezig. Een leuke illustratie is de tekst die Maayke deze week in haar wekelijkse medewerkersbrief schreef:

‘De aanhouder wint’ is een gezegde dat afgelopen week waarheid werd tijdens het verwijderen van de kweekgraswortels op perceel 1. Vorig jaar was dat een vrij uitputtende en langdurige klus die vroeg om flinke spierkracht om met de woelvork en mesthaak de dikke mat aan wortels te lijf te gaan. Kruiwagens vol aan taaie kweekwortels kwamen van het land. Nu volstaat de spitvork, schiet het lekker op en hebben we na een ochtend werken slechts een halve kruiwagen vol.

Deze week in het pakket:

Fruit: navelsinaasappel, appel Santana, kiwi, clementines en banaan.
Groente groot: prei, winterpeen, rode paprika, zuurkool en witlof.
Groente midden: prei, winterpeen, rode paprika, zuurkool en witlof.
Groente klein: prei, winterpeen, rode paprika, zuurkool en ui.

Recepten van Michiel Willems en Odin receptenboek.

Bonenschotel met gestoofde prei, zuurkool en chili

400 gr witte bonen, 2 uien, 1 prei, 250 gr zuurkool, 2 tenen knoflook, 1 rode chilipeper,   3 rode paprika, olijfolie, 1 dl witte wijn, 1 tak tijm, 1 tak rozemarijn, 1 blad laurier, 20 gr boter, 4 jeneverbessen, zwarte peper, komijn.

Zet de bonen een dag van tevoren op de week hierdoor nemen ze vocht op en kun je ze goed gaar koken zonder dat ze kapot gaan. Voordat je de bonen gaat koken zet je de zuurkool op. Neem een pannetje met een passende deksel. Snipper 1 van de uien en verhit de boter in de pan, laat in de boter de ui gaar worden zonder te kleuren. Je wilt de rauwe uiensmaak omzetten in een mooi zoet uitje waarmee je de zuurkool op smaak kan brengen. Nadat het uitje mooi zoet is geworden, voeg je de zuurkool toe.

Ondertussen hak je de tijm en de rozemarijn fijn en voeg je deze samen met het blad laurier aan de zuurkool toe. Verder doe ik bij de zuurkool ook altijd een teentje knoflook en wat 4 jeneverbessen. Deze jeneverbessen moet je even kneuzen zodat ze de smaak goed afgeven, het teentje knoflook doe in z’n geheel erbij zodat het zijn smaak kan afgeven en je de teen er weer uit kunt halen of fijn kunt drukken en door de zuurkool kunt mengen net wat je zelf lekker vindt. Blus de zuurkool af met de witte wijn en doe er wat zwarte peper uit de molen bij alvorens je de deksel op het pannetje legt en de zuurkool lekker laat stoven. Meestal neem ik hiervoor een uurtje op een heel laag pitje vuur, zorg ervoor dat het vocht niet allemaal verdampt en je zuurkool aanbrandt. Dus om de zoveel tijd even controleren of er nog genoeg vocht in het pannetje zit en indien dit niet zo is, gewoon een beetje water toevoegen.
Zet de geweekte bonen op in een pannetje koud water en voeg 1 theelepel komijnzaad toe aan het kookwater. Laat de bonen rustig aan de kook komen en laat ze gaar koken op laag vuur, dit duurt 3 kwartier tot een 1 uur. Giet nadat de bonen gaar zijn de bonen niet direct af maar laat ze nog heel even staan in het kookwater naast het vuur. Voeg wat zout aan het kookwater toe en laat ze 5 minuten staan. De bonen nemen nu wat zout op zodat ze niet totaal smakeloos zijn. Indien je gedroogde peulvruchten kookt in water met zout zou de peulvrucht kapot koken. Aangezien in  dit gerecht hele bonen nodig zijn, moet je de bonen na het koken wat op smaak brengen met deze methode. Na vijf minuten giet je de bonen af en doe je ze in een ovenschaal. In deze ovenschaal kun je nu de bonen verder met wat olijfolie en zwarte peper op smaak brengen. De komijnzaadjes serveer ik gewoon mee en wees niet te zuinig met de olijfolie.
Nu is het tijd om je chili te maken, hiervoor wil je je paprika’s ontvellen. Dat doe je door ze in een oven van 190 graden Celsius ongeveer 15 minuten te laten poffen. Je wast je paprika en doet ze in een ovenschaal met het aanhangend vocht. Daarna doe je ze in de oven en laat je de buitenkant donker worden. Als ze goed zacht zijn haal je ze uit de oven en doe je ze in een afgesloten doos of blik en laat je ze hierin afkoelen. Hierdoor stoomt het schilletje los en wordt de paprika gaar waarna je de paprika kunt schillen en het vruchtvlees in reepjes kunt snijden.
Zet een pannetje op en doe hierin wat zonnebloemolie, bak hierin het andere uitje dat je hebt geschild en in maantjes hebt gesneden. De ui mag mooi goudbruin worden en lekker gekarameliseerd zijn. Voeg een teentje knoflook gesnipperd en de chilipeper in reepjes gesneden bij de uitjes in het pannetje. Laat ook de knoflook en chilipeper even rustig meebakken. Doe daarna de reepjes paprika erbij en maak het geheel op smaak met wat zout en olijfolie. Laat de chili 7 minuten rustig pruttelen. Snij de prei in de lengte door en was deze onder de kraan. Verwijder het donkere groen en de buitenste laag van de prei. Daarna kun je de prei in dunne reepjes snijden.
Neem nu de bonen in de ovenschaal, verdeel  de gesneden prei over de bonen, vervolgens verdeel je de zuurkool en als laatste verdeel je de chili over de schaal. Zet het geheel nog 10 à 15 minuten in de oven op 150 graden Celsius. Indien er te veel vocht is verdampt tijdens de voorbereidingen voeg je wat vocht toe. Dat kan bijvoorbeeld een slokje wijn of wat groentebouillon zijn. Serveer er lekker een stuk geroosterd brood bij met wat kruidenboter of als een crostini uit de oven.

Zuurkoolsoep? Ja, het kan ook altijd anders, recept voor 4 personen
450 g zuurkool, 3 el boter, 2 (rode) uien (gesnipperd), 2 laurierbladeren, 1 tl suiker, 2 teentjes knoflook (geperst), 3 takjes tijm, ¼ tl kummel, 2 rauwe aardappelen (geraspt), 1 rode biet (geraspt), 1 l bouillon, 2,5 dl zure room, zout en peper.

De boter smelten in een pan, de ui en knoflook fruiten, de rode biet, aardappel en zuurkool toevoegen en meebakken. Twee takjes tijm, laurier, kummel, peper, zout en suiker toevoegen, blussen met bouillon en met deksel 20 minuten koken. De room erdoor mengen en op smaak brengen. Bestrooien met verse tijm en opdienen.