Weekbrief met info en recepten week 35 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 35                                                                                          30 augustus 2023

Beste klanten,
Tijdens de (school)vakantieweken heerst er altijd een speciale sfeer op Vrij Waterland. Rustiger zou je denken. Veel klanten op vakantie, geen leerlingen op de tuin, minder vrijwilligers en ook enkele medewerkers op vakantie. Maar dan de tuin, die zich daar niets van aantrekt en volop productie levert. Zelfs meer dan in voor- en najaar. Leuk is wel dat nagenoeg de gehele inhoud van de tassen van eigen tuin komt. Er is zelfs wel iets meer, bosje kruiden bijvoorbeeld, maar of het ons gaat lukken om die ook geoogst en in uw tas te krijgen dat is nog wel even de vraag.   

Deze week:
fruitpakketten: nieuwe oogst appeltjes, pruimen van Vrij Waterland, peer, kiwi. Voor midden mango. Voor klein perzik.
In het grote groentepakket: cherrytomaatjes, bospeen, snijbiet, sla, groene puntpaprika, venkel.
In het midden pakket: cherrytomaatjes, snijbiet, venkel, sla.
In het kleine pakket: cherrytomaatjes, sla, courgette, sperziebonen.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Recepten van Michiel Willems, onze VW huisreceptionist

Rijst uit de oven met venkel en sinaasappel

400 gr basmati rijst, 2 stronkjes venkel, 1 ui , 1 teen knoflook, 6,5 dl groentebouillon, 40 gr boter, 1 sinaasappel, ½ rode chilipeper.

Neem een pan die ook in de oven kan. Snij de ui fijn, verwarm de boter ondertussen in de pan maar laat geen kleur ontstaan. Fruit de uitjes tot ze glazig zijn, voeg daarna de gesnipperde knoflook toe en laat deze ook gaar worden. Ondertussen kun je de venkel in blokjes snijden, dit doe je hetzelfde als het snipperen van een ui. Doe de venkel bij de ui en smoor het geheel verder, nu kan de zeste van een sinaasappel en de rode peper erbij. Wat ik tegenwoordig altijd even doe is de rode peper proeven, soms zijn ze heel pittig en soms zijn het net zoete paprika’s. Het is wel de bedoeling dat het gerecht een beetje pittigheid krijgt, maar niet te veel natuurlijk. Nu doe je de rijst in de pan en blus je de rijst af met sinaasappelsap en de hete groentebouillon. Ik dek de rijst af met een cartouche, dat is een vetvrij papier (bakpapier) die je in een rondje knipt en eventueel van een gaatje in het middel voorziet. Je vouwt een vierkant in vieren en dan vouw je die vierkant vanuit het midden in een pijl. Daarna kun je afhankelijk van de diameter van de pan bepalen hoe lang de cartouche moet zijn  en knip je hem op de halve lengte van je pan. Vouw het papiertje uit en je hebt een cartouche  om je rijst mee af te dekken. Hierdoor wordt de rijst in de oven van de bovenkant ook gaar en niet droog. Indien deze uitleg niet geheel duidelijk is, staan er ook op het internet wel filmpjes die uitleg geven. De rijst ongeveer 15 minuten in de oven van 170 graden. Schep de rijst door en laat de rijst in de pan afgedekt staan totdat je gaat eten.

Bospeen met crème van limoen en bospeen

1 bospeen, 1 limoen, 1,5 dl olijfolie, peper en zout

Deze simpele maar erg lekkere wortelsalade is heel puur en verfrissend. Toen ik deze salade leerde maken werd het Zanahoria genoemd en dat betekent simpel genoeg gewoon wortel in het Spaans.
De worteltjes schoonmaken en schillen, snij de worteltjes in dunne plakjes schuin weg. Blancheer de wortel kort in gezouten water tot ze beetgaar zijn,  ¾ deel van de wortel laat je afkoelen door middel van ijswater. ¼ deel van de wortel kook je gaar zodat je er een puree van kunt draaien. Als de wortel gaar is laat je deze afkoelen. Pers de limoen uit en doe het sap in een beker waar je een staafmixer in kunt gebruiken. Neem nu het ¼ deel gare wortel en doe het bij het limoensap. Peper en zout erbij en maal het geheel tot een puree. Voeg nu terwijl je de staafmixer laat draaien de olijfolie toe. Er ontstaat nu een saus waarmee je de rest van de wortel kunt aanmaken tot een salade. Wat ik ook wel doe is het boven op de worteltjes dresseren. Met wat verse kervel, peterselie of koriander maak je de salade helemaal af.   

Snijbiet uit de oven met Parmezaanse kaas

1 kg snijbiet, 150 gr parmezaanse kaas, 75 gr boter, 90 gr bloem, 1 liter melk, nootmuskaat,

Voor de bechamelsaus verwarm je in een passende pan de boter en laat deze uit bruisen maar niet kleuren. Daarna kun je de bloem toevoegen voor de roux, laat deze op laag vuur rustig gaar worden, dit duurt maar een moment. Daarna voeg je de melk toe, nu kun je rustig de saus verwarmen en je blijft er in roeren zodat deze niet aanbrandt. Rasp er wat nootmuskaat in en maak de bechamelsaus op smaak met peper en zout. Rasp nu ook een deel van de Parmezaanse kaas en indien de saus kookt en gebonden is kun je de kaas toevoegen. Hiervoor doe ik het vuur uit, de kaas smelt nu in de hete saus. Laat de saus rustig afkoelen en blijf er af en toe in roeren zodat deze niet gaat klonteren.
Maak de snijbiet schoon en verdeel de snijbiet in bladeren, neem nu een grote pan om de snijbiet te blancheren. Indien de snijbiet kort geblancheerd is, leg je een laagje in een ovenschaal, daarna een laagje bechamel, dan weer snijbiet enz. Tot de ovenschaal gevuld is en dan doe je de rest van de Parmezaanse kaas bovenop. Bak de snijbiet in de oven ongeveer 15 minuten op 170 graden.

Salade van kropsla met appeldressing

2 appels, 1 tl dijon mosterd, 1/2 dl appelazijn, zwarte peper, 2 dl olijfolie, zout, kropsla

Maak de sla schoon en dresseer deze in een diep bord of salade. Neem nu 1 appel en schil deze en snij het in blokjes. Doe deze in de blender samen met de azijn, mosterd, peper, zout, maal nu alles glad, voeg daarna de olijfolie toe tot er een dressing ontstaat. Snij nu het andere appeltje en garneer de salade daarmee en maak de salade op smaak met de dressing.