Weekbrief week 3 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Beste klanten van Vrij Waterland,
Het zal u niet ontgaan zijn dat we de laatste tijd gezegend zijn met veel hemelwater. Water is één van de elementen waar ons bedrijf zijn
naam aan dankt. Vrij Waterland is een laag liggend veengebiedje binnen de Engelandpolder. Een poldertje in een polder dus eigenlijk. Zonder constante bemaling zouden we flink onder water staan. Enkele jaren geleden stond bij een stroomstoring het water binnen twee dagen
gelijk aan het maaiveld (de grens van lucht en aarde). Met de huidige regenval is 80% van ons land onbegaanbaar. Dat is in de wintertijd geen probleem.
Groot voordeel van veen als hoofdbestanddeel van onze grond, is dat het werkt als een spons. Als we dit voorjaar, net als vorig jaar, te maken krijgen met een lange tijd van droogte, dan weten wij ons opnieuw gezegend. De volle natte veenspons zal dan nog maanden voor het nodige water zorgen.
Fruitpakketten: appelen, Clementines mandarijnen, bananen en sinaasappelen.
Groot pakket: pastinaak, witlof, koolrabi, aubergine en prei.
Midden pakket : pastinaak, witlof, koolrabi en aubergine.
Klein pakket: pastinaak, witlof, koolrabi en aubergine.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:
Ik was van de week een soort van verdwaald, ín het Rijksmuseum. Ik moest boven op de 3e verdieping de zaal met kunst uit de vroege 20e eeuw openen. Ik kwam boven en dacht: “hè? Hier hoort toch een heel groot beeld te staan? En hoezo is de deur eigenlijk al open?!?”. Ohoh, ik stond aan de verkeerde kant….! En dan kan je niet rechtdoor oversteken, maar moet je éérst weer een stuk naar beneden en dan aan de goede kant weer omhoog… En toen hoorde ik het bandje al: “beste collega’s, het is 9 uur, het museum gaat nu open”. Oeps….!

DAHL MET KOOLRABI EN PASTINAAK
Olie,1 gesnipperde ui, 4 tenen knoflook, 1 el vers gerapte gember (of poeder), 3tl kerriepoeder, 2tl gemalen korianderzaad, 1tl gemalen komijnzaad, ¼ tl kardemom,¼ tl kaneel, ¼ tl chilivlokken, ¾ tl zout, 1ltr water, 180gr rode linzen, 1 koolrabi in reepjes, 2 pastinaken in halve schijfjes, 2 winterpenen in halve schijfjes.
Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en specerijen erbij en bak ze kort mee. Voeg het water, de linzen en groenten toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het geheel 20min pruttelen tot de groenten gaar zijn en de linzen uit elkaar beginnen te vallen. Roer regelmatig om te voorkomen dat de linzen aanbranden.
Laat de curry als hij gaar is nog 5 á 10min afkoelen en op smaak komen. Heerlijk met naanbrood, rijst of aardappelen.
Uit het kookboek: Appetite for Reduction van Isa Moskowitz

PASTINAAKSOEP MET TIJM&PANCETTAKRUIM
400gr pastinaak, 1 ui, 1 teen knoflook, 4 takjes tijm, 2el olijfolie, 1tl gemalen komijn, 1 bouillonblokje, 80gr pancetta, 60gr crème fraîche.
Schil de pastinaak en snijd in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, ris de blaadjes tijm van de takjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook 1min. Voeg de pastinaak, de helft van de tijmblaadjes en de komijn toe en bak 2min mee. Voeg 1ltr kokend water toe, verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng aan de kook. Kook de pastinaak in 10min gaar. Verhit ondertussen een droge koekenpan en bak de pancetta in 5min heel krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel zo fijn mogelijk. Roer de crème fraîche los met 3el
water. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en schep in elke kom 1 el crème fraîche, maak er een mooie “swirl” van met de lepel. Bestrooi met pancettakruim en de rest van de tijm.
Recept uit de Allerhande.

HAGEVELD’S GEPRUTTEL
750gr witlof, 200gr ham, 1 beker crème fraîche, 2 eieren, 75gr geraspte kaas, peper, 1 bouillontablet.
Kook de witlof ca 10min in water met het bouillontablet. Giet het af en laat goed uitlekken. Rol de witlof in de ham en leg in een ingevette ovenschaal. Meng de crème fraîche met de eieren, de geraspte kaas en peper naar smaak tot een dikke massa. Giet over de witlof en laat in de oven op 220gr mooi lichtbruin worden. Lekker met een gekookte aardappel!!
Recept van één van de Toffe Moeders (van die Club van Toffe Moeders met 3 leden😀)

WITLOFSTAMPPOT MET FRIESE NAGELKAAS
1 kilo kruimige aardappelen, 1 kilo witlof, 50gr roomboter, 1 bouillonblokje, 125ml crème fraîche (veel bouillonblokjes en crème fraîche deze week, valt het jullie ook op?), ½ tl nootmuskaat, 4 plakken Friese nagelkaas.
Verwarm de oven voor op 230gr. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan gaar. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd de helften in de breedte in plakken van 2cm. Verhit de helft van de boter in een hapjespan en bak de witlof 2min op middelhoog vuur. Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg 50ml water toe en laat met de deksel op de pan 8min op laag vuur stoven. Schep de crème fraîche en de nootmuskaat erdoor en breng op smaak met versgemalen peper. Giet de aardappelen af, stamp fijn en schep door de witlof. Schep het mengsel in een ovenschaal en verdeel de plakken kaas en de rest van de boter in stukjes erover. Zet de oven nu op grilstand en gril 6-8min tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Ook deze komt uit de Allerhande.

GEROERBAKTE AUBERGINE MET SESAMZAAD
2el sesamzaad, 1el lichte sojasaus, ½ el donkere sojasaus, 1el rijstazijn, ½ el suiker, 1tl maïzena, 2el olie, 2 grof gehakte tenen knoflook, 1el vers geraspte gember, 2 bosuitjes in de lengte in dunne reepjes, 1 rode peper in dunne ringetjes, 2 aubergines in stukjes, 4el water, 1tl sesamolie.
Verhit een droge koekenpan en rooster het sesamzaad tot het lichtbruin is. Zet apart. Meng in een kom de lichte en donkere sojasaus, rijstazijn, suiker en maïzena. Zet apart. Verhit een wok op middelhoog vuur en voeg de olie, knoflook, gember en lente-ui toe en bak ongeveer 30sec, tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de chilipeper toe en bak 30sec. Voeg nu de aubergine toe en bak nog 1min. Schenk het water erbij, zet het vuur lager en laat 10min zachtjes koken. Zet het vuur weer hoger, schenk het sojamengsel erbij en roer goed. Laat het op middelhoog vuur zachtjes pruttelen tot het vocht voor de helft is ingekookt. Schep op een bord, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.
Recept uit “Chinese Take-away Veggie” van Kwoklyn Wan