Weekbrief week 25 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 25                                                                                                                 31 mei 2023

Beste klanten, pubers (onze leerlingen) zijn uiterst gevoelige wezens. Het is al gauw te warm of te koud, of te nat. Maar de laatste weken moeten we ze toch echt gelijk geven, de aarde waait als stof in het rond als je wat onkruid verwijdert en planten leggen het loodje als je ze niet direct voor en na het planten water geeft. Dat is voor Vrij Waterland tamelijk uitzonderlijk. De grond op onze tuin is rijk aan veen, dat in normale tijden water vast kan houden en als een spons, heel wat water op kan nemen. Tamelijk ideaal, maar de laatste weken moeten we voor het eerst in vele jaren water geven. Gelukkig hebben we behoorlijk schoon Spaarnewater dicht bij de hand.
Met een zomer voor ons, wil ik u er nog eens op wijzen dat de tassen al woensdag vanaf 14.00 uur klaarstaan in de kisten en vanaf donderdag in de winkel. Het is best een klusje om groentes, bij zomerse temperaturen, enigszins vers te houden. Het is echt verstandig om niet tot in het weekend te wachten met ophalen.

Inhoud fruitpakketten: appel, perzik, kiwi en limoen.  Middenpakket ook mango.
In het grote groentepakket: wortel, komkommer, artisjok, avocado, bosui, citroen en gember.   
In het midden pakket: wortel, komkommer, artisjok, avocado ,bosui en citroen.|
In het kleine pakket: wortel, komkommer, artisjok, avocado, bosui.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Hallo allemaal, deze week mijn (Giovanne) première als recepten leverancier. Mijn oude en grote liefde voor verse biologisch(-dynamische) groenten en kwalitatief (biologisch, vers, rijp) fruit werd door Vrij Waterland nieuw leven ingeblazen. Daarom hang ik het liefst wekelijks uit in de winkel en als ik meer tijd zou hebben ook op het land. Toch zijn mijn vingers minder groen dan wenselijk en zijn ze vooral bezig in de keuken en aan tafel. Leuk dat ik mijn vele kookboeken weer ter hand ga nemen, want mijn dagelijkse maaltijden zijn tegenwoordig vooral gebaseerd op routines en snelheid. Ik ben heel benieuwd wat er voortaan zo ter tafel gaat komen; ook op die van jullie. Een ding is zeker: met deze mooiste verse producten hoef je eigenlijk niet veel te doen voor een overheerlijke en voedende maaltijd 🙂

Dit is alvast passend bij het warme weer: een romige verrassende rauwe koude soep. Dit is een fijn voorgerecht voor 4 of een kleine/gedeeltelijke maaltijd voor 2 personen:

Thaise Wortelsoep

1 kg wortel voor 2 cups versgeperst wortelsap (of uit fles, dan is het rauwe er wel af), 1 avocado in stukken, 2 theel. geraspte gemberwortel,  2 theel. kokosboter, 4 eetl. shoyu, 1 cup fijn korianderblad, 2 fijngesneden lente-uitjes, 1 fijngesneden rode peper (is die heel heet?) Pers de wortels in een sapcentrifuge of schenk wortelsap uit een fles. Giet het in een blender en voeg de overige ingrediënten toe. Maal alles tot een romige soep en proef of de hoeveelheden voedende zijn om het fris, hartig en niet flauw te maken. Het garnituur zorgt hier ook voor: bestrooi met de fijne uitjes, koriander en (alle?) rode peper. (Bron: Het Pure Eten, door Anna de Leeuw en Helen Poolman)

Rauwe Artisjok salade

1 grote artisjok, 1 citroen (schoongeboend), 1 venkel, 3 bospenen, 5 eetl. Muntblaadjes, 3 eetl. basilicumblaadjes, 5 eetl. E.V. olijfolie

Rauwe artisjok blijkt dus ook te kunnen. (Net als rauwe asperge trouwens). Tip: Met een beste kwaliteit olijfolie kun je Alles lekker maken en ons lichaam gedijt er bijna altijd op, dus daar wil je niet op bezuinigen.
Maak de artisjok helemaal schoon door de buitenste bladeren te verwijderen (tot je de zachte binnenste ziet), snijd met een scherp mesje daar de toppen vanaf, snijd hem in vieren en snijd het hooi er af. Snijd of schaaf de bodem vervolgens in flinterdunne plakjes. Doe dit in een kom en rasp de schil van de citroen erboven. Pers het sap van de helft van de citroen erboven. Halveer de venkel (verwijder een taaie ‘rok’ = buitenkant), pluk het groen van de venkel, snijdt ook de venkel flinterdun. Schil de bospeen (indien nodig) en snijd ze ook in dunne plakjes. Meng alles met de artisjok en de olijfolie en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. (Bron: Hollandse Kramen / Yolanda van der Jagt)

Romaine sla met chili-tahinsaus

Ook met Tahin kun je bijna alles lekker en af maken. Zoals deze saus voor frisse sla.

A: Saus.. 1/4 cup sesamolie, 1/4 cup Mirin, 1/4 cup Shoyu, 1/4 cup gemberwortel, 1 rode chilipeper, 1/2 cup Tahin. + B: 1 eetl. Limoensap, 2 eetl. E.V. olijfolie + C: 2 mango’s, 1 cup gele of oranje paprika, 1 cup rode paprika, 1 cup daikon, 3 cups taugé, 1.2 cup korianderblaadjes, romaine sla

Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze heel fijn. (Controleer de mate van hitte om rekening mee te houden.) Voeg de ingrediënten (t/m de Tahin) in een blender en maal tot een gladde saus.

B: Dressing. Vermeng de limoensap met de olijfolie.

C: Salade. Schil de mango en snijd in dikke plakken en tot kleine blokjes, snijd de paprika en daikon in julienne reepjes, meng alles met de taugé en de korianderblaadjes en schep de dressing erdoor.

Serveren: leg romaine slabladeren op borden, hoeveelheid afhankelijk van de grootte. Verdeel het salademengsel over de stevige bladeren, die een schaaltje worden. Of zet alles onder handbereik zodat naar hartenlust bijgemaakt kan worden. De chili-tahin saus wordt apart geserveerd, zodat een ieder de gewenste hoeveelheid kan bepalen. (Bron: Het Pure Eten, door Anna de Leeuw en Helen Poolman)

Geroosterde koolrabi met feta

Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. In dit lunch- of voorgerecht recept wordt hij niet eens geschild, alleen even gewassen. Als het blad er nog mooi vers en stevig aanzit, kun je dat ook weer kunt gebruiken voor een salade.

4 koolrabi’s, prima E.V. olijfolie, 100 gram verkruimelde  (schapen)feta, 1groene peper, 3 eetl. thijmblaadjes, optioneel: geroosterd sesamzaad.
Verhit de oven tot 225 graden. Was de koolrabi en leg ze op een met bakpapier belegd bakblik. Bedruppel met olijfolie en rooster ze ongeveer anderhalf uur, tot ze een beetje knapperig bruin aan de buitenkant zijn en zacht van binnen. Laat ze iets afkoelen en pel ze dan. Een beetje gepruts, maar de moeite waard. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd in dunne ringen.

Serveren: Zet de koolrabi’s op 4 borden. Besprenkel met de mooiste olijfolie die je hebt en bestrooi met zout en peper. Verdeel tot slot de feta, peperringetjes, tijm en naar keuze sesamzaad over de geroosterde koolrabi. (Bron: uitdekeukenvan8.nl /Nelleke van Lindonk)

Zomerse poké bowl de smaak van sushi maar dan lekker makkelijk allemaal in 1 kom.

100 g edamame boontjes (diepvries), ontdooid, 2 avocado’s, in halve maantjes 1/2 mango, in blokjes, 1 komkommer, in smalle reepjes, handje vol cherrytomaatjes, gehalveerd, 1 wortel, in dunne linten, 2 el olie om te frituren, gerookte tempeh , 2 el tamari, witte en zwarte sesam.

Snij de avocado in halve maantjes, de mango in blokjes, halveer de cherrytomaatjes, snij de wortel en komkommer in smalle plakjes. Kook de edamame boontjes een minuut of 2 in kokend water. Laat uitlekken. Bak in frituurolie de reepjes tempeh knapperig.

Dressing: 2 el geroosterde sesamolie, 1 el tamari, 1 el geroosterde sesamzaadjes.

Klop een sausje van de olie en de tamari.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet af en roer het sausje er door. Schep de rijst in een kom en leg alle andere ingrediënten erop. Bestrooi tot slot met bosui, wit en zwart sesamzaad, rode peper, kiemen en koriander.