Weekbrief week 12 2023, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 12                                                                                                                22 mrt 2023

Beste klanten, deze week prei in het pakket en voor groot en midden ook bosknoflook. Dat ziet er weliswaar uit als een kleine prei, maar het is een vers, groen knoflookstengeltje. Zacht van smaak en vooral lekker om vers te gebruiken. Knip de groene blaadjes als snippertjes  door een soep of salade, of op een hartige boterham. Komende weken zult u vaker een of meer van deze bosknoflookjes in uw tas vinden. Onze kas staat er vol mee, naast de deze week juist aangeplante bosbietjes en spinazie. Wellicht een idee om zo nu en dan eens iets verder de tuin op te lopen en te zien groeien wat u in de komende weken in uw groentetas kunt verwachten. 

Fruitpakketten: appel, mandarijn, banaan, kiwi. Midden pakket ook nog peer.
Groente groot:  bloemkool, prei, spitskool, rode ui, champignon,  en bosknoflook.
Midden pakket : bloemkool, prei, spitskool, rode ui, champignon en bosknoflook.
Klein pakket: prei, spitskool, champignon en mini romana.
Smakelijk eten, het Vrij Waterlandteam

Van Doreth onze receptioniste:

Ik ging samen met manlief het groentepakket ophalen en hield al meteen naast de kist blij de romanesco omhoog: “Kijk eens hoe móói!!!!” zei ik enthousiast tegen hem. Hij haalde zijn schouders op en zei: “die heb ik al een keer gezien hoor”. Al zie ik het 100 keer, de wonderen van de natuur blijven me keer op keer verrassen en verbazen.

PREISCHOTEL MET SPITSKOOL EN GEHAKT

750gr aardappelen, 1 ui, 2 tenen knoflook, klont boter, 400gr gehakt, 2 preien, halve spitskool, 2tl kerriepoeder, 1tl paprikapoeder, cayennepeper, 200gr créme fraîche, 100ml slagroom, 50ml melk, 1 ei, handje verse fijngehakte selderij, olijfolie, 150gr geraspte kaas.

Verwarm de oven voor op 175graden. Schil de aardappelen en kook ze beetgaar, snijd ze daarna in plakjes. Snipper de ui en knoflook fijn. Verwarm de boter in een koekenpan en fruit hier de ui en knoflook in. Voeg het gehakt, 1½ tl kerrie, het paprikapoeder, snuf cayennepeper en zout en peper naar smaak toe, bak het gehakt rul. Snijd de prei en spitskool in dunne reepjes en voeg toe aan het gehakt, bak op laag vuur een paar minuten mee en laat slinken. Maak ondertussen een roommengsel door ½ tl kerrie, crème fraîche, slagroom, melk, ei en selderij goed te mengen. Vet een ovenschaal in met de olijfolie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes. Dan de helft van het preimengsel, aardappelschijfjes, preimengsel en de laatste laag aardappelschijfjes. Schenk het roommengsel erover en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel 20-25min in de oven tot de kaas mooi bruin is. www.francescakookt.nl

SPITSKOOLSALADE MET WORTEL EN ROZIJNEN

½ spitskool, 2 winterwortelen grof geraspt, 4el mayonaise, 2el yoghurt, 1el citroensap, 1tl worcestershiresaus, flinke hand rozijnen, 2el gehakte peterselie. Snijd de halve spitskool doormidden, verwijder de kern uit de spitskool en snijd in dunne reepjes. Roer de mayo, yoghurt, citroensap en worcestershiresaus tot een dressing. Voeg alle ingrediënten samen in een schaal en laat intrekken. Uit de “Boodschappen”.

GEBAKKEN PREI MET CHAMPIGNONS

100gr gerookte spekreepjes, 2 preien, 250gr champignons, 1 teen knoflook, 4 takjes tijm.

Verhit een koekenpan zonder boter en bak de spekjes krokant. Was de prei en snijd in stukken van 2cm. Snijd de champignons in kwarten en de knoflook fijn. Voeg samen met de tijm toe aan de spekjes en bak op middelhoog vuur gaar. Lekker met gebakken aardappeltjes. Allerhande.

BLOEMKOOLRISOTTO MET CHAMPIGNONS

300gr bloemkoolrijst (doe bloemkoolroosjes in een keukenmachine of rasp met de hand totdat er “rijst” ontstaat), 200gr champignons, 1 ui, 1 teen knoflook geperst, 2el olijfolie, 60ml water ¼ bouillonblokje, 30gr geraspte Parmezaanse kaas, 30gr Mozzarella, 1el fijngesneden peterselie, zout en peper naar smaak.

Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui. Verwarm 1el olie in een hapjespan, voeg de champignons toe en bak in ca 5min gaar. Haal uit de pan en maak de pan schoon. Doe weer 1el olie in de pan, verhit en voeg de ui en knoflook toe en bak totdat de ui begint te verkleuren. Voeg de bloemkoolrijst, champignons, water, bouillonblokje, zout en peper toe en laat dit 4min zonder deksel koken, roer goed door. Haal van het vuur en laat het overtollige vocht uitlekken. Voeg dan de geraspte kazen toe en roer dit door de bloemkool rissotto. Verdeel over 2 borden en garneer met de peterselie. www.makkelijkafvallen.nl

BLOEMKOOL-PREISOEP MET MOSTERD EN TIJM

2el olijfolie, 500gr prei in dunne ringen, 2 grofgesneden tenen knoflook, 1 fijngesneden stengel bleekselderij, 2el tijmblaadjes, 1 bloemkool, 800ml bouillon, 1el mosterd, zeezout en verse peper.

Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de gesneden prei, knoflook, bleekselderij, de tijmblaadjes en wat zout en peper toe. Leg als de groenten sissen het deksel op de pan, draai het vuur laag en fruit ongeveer 10min tot de prei vrij zacht is. Roer af en toe. Snijd intussen de bloemkool: verwijder de onderkant van de stronk en de buitenste harde bladeren, de binnenste zachte kun je gewoon gebruiken. Snijd de bloemkool met stronk en al in grove stukken. Voeg toe aan de zachte prei, schep om en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en kook 5-10min, tot de bloemkool gaar is maar niet te zacht. Haal de pan van het vuur. Roer de mosterd erdoor en pureer de soep tot deze glad is en breng op smaak met peper en zout. foodandfriends

BLADERDEEGPAKKETJES MET PREI EN FETA

300gr prei, 100gr feta, 10gr peterselie, 1 ei, 2tl sesam, 4 plakjes bladerdeeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Hak de peterselie fijn. Snijd de prei in ringen en was het goed, klop het ei los. Roerbak de prei in een pan met een beetje boter tot de prei zacht is, breng op smaak met peper en zout en verdeel de helft van de peterselie erdoor. Laat goed uitlekken. Verdeel de prei over het midden van de bladerdeeg plakjes, laat de randen vrij. Kruimel vervolgens de feta over de prei. Vouw de puntjes van de plakjes bladerdeeg naar het midden en druk de puntjes vast in het midden. Verdeel het geklopte ei over de randjes en strooi de sesamzaadjes eroverheen. Bak de bladerdeeg hapjes af in ongeveer 30-35min in het midden van de oven.