Week 12 2025, biet, sla, kastanjechampignon, grapefruit, NL-BIO-01

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Week 12                                                                19 maart 2025

Beste klanten, deze week hebben de leerlingen tuinbonen voorgezaaid. Tuinbonen kunnen goed tegen de kou en zijn een van de weinige gewassen die door de leerlingen van A tot Z gevolgd kunnen worden. Zaaien (bij tuinbonen heet dat “leggen”), planten, verzorgen (schoffelen, wieden en koppen) en dan net voor de zomervakantie oogsten. Ook zijn zij een onderzoek gestart naar het ontkiemen en de groeiontwikkeling van tuinbonen. Een eerste kennismaking met een wetenschappelijke onderzoeksopstelling. Vier weken volgen van de ontwikkeling: meten, tekenen, beschrijven en dan in verslag en grafieken de bevindingen weergeven.

Deze week in het pakket:

Fruit: appel Maribelle, grapefruit, sinaasappel Sanguinello en peer Conference. Voor midden nog kiwi.

Groente groot: broccoli, rode biet, bospeen, kastanjechampignon, eikenbladsla.

Groente midden: broccoli, rode biet, bospeen, kastanjechampignon, ui.

Groente klein: broccoli, rode biet, bospeen, ui.

Recepten van Michiel onze receptionist:

Pilavrijst met kastanjechampignons en gorgonzola dolce

200 gr basmatirijst, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teen knoflook, 5 dl groentebouillon of eekhoorntjesbroodbouillon, 100 gr gorgonzola dolce, peper, zout,  30 gr boter, olijfolie.

Neem een pan die je ook in de oven kunt zetten, bijvoorbeeld een gietijzeren braad- en bakpan. Zet deze op een laag vuurtje en laat de boter smelten tot deze lichtbruin is. Snipper het uitje intussen ragfijn en hak de knoflook ook heel fijn. Laat de ui en knoflook in de boter gaar worden en mooi goudbruin bakken. Hierna snij je de champignons in plakjes en voeg je ze aan de ui en knoflook toe om lekker mee te bakken.

Je hebt je bouillon zelf gemaakt of met een bouillonblokje, de bouillon moet nog warm zijn. Voor het maken van een mooie bouillon moet je wel wat tijd nemen, het liefst een dag van tevoren, maar voor een groentebouillon kan het ook op dezelfde dag. Wanneer je een eekhoorntjesbroodbouillon wilt, kun je een groenten- bouillon opzetten en hier wat gedroogd eekhoorntjesbrood aan toevoegen. Dit geeft veel smaak aan je bouillon en dus ook aan je rijst. In het geval dat je voor het bouillonblokje kiest, kijk dan uit voor het feit dat de blokjes al vrij zout zijn. De bouillon gaat namelijk helemaal verdampen in dit recept en dus moet je bouillon niet te zout zijn.

Als de champignons gebakken zijn voeg je de rijst toe, en laat je deze even meebakken, daarna blus je het geheel af met de bouillon. De rijst moet net onder staan, als je teveel bouillon toevoegt wordt je rijst papperig. Laat de rijst weer aan de kook komen en dek vervolgens de pan af met een deksel of met aluminiumfolie. Zet de pan afgedekt 15 minuten in een oven van 175 graden Celsius en laat de rijst gaar worden in de oven. Kijk bij het uit de oven halen van de rijst goed uit met de pan. De pan is natuurlijk loeiheet en het zal niet de eerste keer zijn dat mensen zich vergissen en de pan toch aanraken zonder bescherming voor hun handen. Doe de rijst in een kom en brokkel de gorgonzola dolce over de rijst.

Grapefruitsalade met geroosterde bietjes, eikenbladsla en pijnboompitten

500 gr rode biet, 2 takjes tijm, grof zeezout, peper, 1 grapefruit, ½ dl rode wijnazijn, 1 ½ dl extra vierge olijfolie, 1 eikenbladsla, 20 gr pijnboompitten.

Schil de bietjes, snij er halve maantjes van en leg ze in een ovenschaal los van elkaar. Besprenkel ze met een beetje zonnebloemolie om ze te bakken. Haal de tijmblaadjes van de tak en strooi ze over de bietjes. Doe ook wat grof gemalen zwarte peper en wat grof zeezout op de bietjes. Verdeel alle ingrediënten goed over de ovenschaal en zet ze in de oven op 175 graden Celsius ongeveer 20 minuten totdat de bietjes goed gaar zijn en geroosterd zijn.

Was je eikenbladsla in ruim water en laat de sla rustig in een vergiet uitlekken. Voordat ik de sla in het vergiet leg, schut ik het meeste water er al vanaf.
Neem nu een klein kookpannetje en doe hierin de pijnboompitjes, voeg nu zoveel olie toe dat ze net onder staan en zet het pannetje op een laag vuurtje. De pijnboompitten gaan nu als de olie goed heet is verkleuren en nu is het een kwestie van timing. Je wil ze mooi goudgeel en egaal gebakken hebben. De pijnboompitten kleuren altijd nog wat donkerder als je ze uit de olie haalt dus moet je ze net voordat ze goudgeel zijn uit de olie halen. Dit doe je met een bolzeef en een ander pannetje waarin je de olie kunt laten afkoelen. Maak de pijnboompitten meteen op smaak met wat peper en zout en laat ze rustig afkoelen.

Neem een mengkom en doe hierin de rode wijnazijn met wat peper en zout. Pak nu de grapefruit en snijd de partjes grapefruit uit de vrucht, dit doe je door eerst de boven en onderkant eraf te snijden. Daarna kun je de schil verwijderen door met de bolling van de vrucht mee te snijden, hierbij neem je meteen de buitenkant van het partje mee. Vervolgens neem je de vrucht in je hand en snij je met een klein recht mesje het partje uit de vrucht zonder het witte gedeelte van de vrucht. Dit doe je boven de dressingkom, zodat het partje meteen in de dressing in wording valt. Vergeet niet nadat je alle partjes uit de grapefruit hebt gesneden het sap in de dressing te knijpen. Maak de dressing af met olijfolie en doe de bietjes bij de grapefruit.

Dresseer nu de eikenbladsla in een schaal  en dresseer de bietjes erbij en maak het geheel af met de gebakken pijnboompitten.